Οικονομία: Τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά!

Όπως στρώσεις θα κοιμηθείς λέει μια παροιμία και έχει δίκιο. Για την επόμενη κυβέρνηση, που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, το στρώσιμο αφορά σε πρόσωπα κι όχι τόσο σε προγράμματα.

Οικονομία: Τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά!
Η μεθοδικότητα και ο προγραμματισμός δεν είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του μέσου Έλληνα που ενθουσιάζεται ή απογοητεύεται εύκολα και συνήθως αυτοσχεδιάζει.

Θα ήταν λοιπόν οξύμωρο τα κόμματα εξουσίας, που αποτελούν ψηφιδωτό της ελληνικής κοινωνίας, να μην παρουσιάζουν ανάλογα συμπτώματα.

Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο τα προγράμματα που εμφανίζουν προεκλογικά για να πείσουν τους πολίτες να τα ψηφίσουν δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα διακυβέρνηση της χώρας.

Άλλωστε, δεν πρόκειται για προγράμματα με την πραγματική έννοια του όρου αλλά για συνθέσεις ιδεών που συνεισφέρουν διάφορα άτομα με απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση του εκλογικού οφέλους.

Θα ήταν λοιπόν οξύμωρο να μην ξαναδούμε το ίδιο έργο στις φετινές εκλογές. Υπό αυτήν την έννοια, τα προγράμματα έχουν μεν κάποια αξία αλλά πολύ μικρότερη σε σχέση με εκείνους που θα κληθούν να φέρουν σε πέρας το έργο.

Η ικανότητα της νέας κυβέρνησης να παράγει έργο και να είναι αποτελεσματική θα κριθεί από τα πρόσωπα που θα μπούν στην κυβέρνηση και θα στελεχώσουν τις κύριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό.

Αν και στη ζωή λένε ποτέ μη λες ποτέ, η ανατροπή των σημερινών συσχετισμών που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις στο εκλογικό σώμα είναι μια πολύ-πολύ δύσκολη υπόθεση για το κυβερνών κόμμα.

Επομένως, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι την επόμενη κυβέρνηση της χώρας θα σχηματίσει το ΠΑΣΟΚ.

Όμως, ο πρόεδρος του κινήματος δεν έχει ανοίξει μέχρι στιγμής τα χαρτιά του και πιθανόν να μην το κάνει μέχρις ότου τα εκλογικά αποτελέσματα επιβεβαιώσουν τις δημοσκοπήσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με τη διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων να παραμένει μεγάλη, είναι εύλογο να κυκλοφορούν διάφορα ονόματα για θέσεις-κλειδιά στην επόμενη κυβέρνηση.

Μία από αυτές είναι του επόμενου υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας ή όπως αλλιώς μετονομαστεί, αφού είναι πιθανόν το σημερινό υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να χωριστεί στα δύο.

Δεν είναι μυστικό ότι η διαρροή του ονόματος του αντιπροέδρου της ΕΚΤ κ. Λουκά Παπαδήμου ως υποψηφίου για το υπουργείο Οικονομικών έγινε ευμενώς δεκτή στην αγορά κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο η μη αποδοχή της πρότασης που του έγινε προκάλεσε κατήφεια σε πολλούς.

Αυτό δείχνει πόσο πολύ επιθυμεί η αγορά αλλά και μεγάλο μέρος του κόσμου να δει καινούργια πρόσωπα που έχουν διακριθεί στους τομείς τους αλλά και έμπειρα άτομα που θεωρούνται άφθαρτα και εμπνέουν εμπιστοσύνη και σεβασμό σε θέσεις-κλειδιά της κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Οι θετικές προσδοκίες που οι επιλογές τέτοιων ατόμων δημιουργούν στην κοινωνία είναι εξίσου σημαντικές με το έργο που θα κληθούν να παράγουν.

Η εμπειρία των δύο τελευταίων κυβερνήσεων της Ν.Δ. με το δίδυμο Αλογοσκούφη - Σουφλιά, που σχεδόν δεν μιλιόντουσαν, και του ΠΑΣΟΚ πιο παλιά δείχνει ότι η ικανότητα της επόμενης κυβέρνησης να δώσει ώθηση στην οικονομία θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από δύο παράγοντες:

Πρώτον, από την επιλογή των σωστών ατόμων που θα πρέπει να λειτουργούν ως ομάδα και, δεύτερον, από την υποστήριξη που θα τους παρέχει ο μελλοντικός πρωθυπουργός όταν παίρνουν αποφάσεις με υψηλό πολιτικό κόστος.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v