Oύριος άνεμος στα πανιά των ταύρων!

Ο Σεπτέμβριος δεν εξελίσσεται έτσι όπως θα περίμεναν οι απαισιόδοξοι που έχουν κι άλλους λόγους να ανησυχούν για την πορεία των αγορών τις επόμενες εβδομάδες και μήνες προς τέρψη των ταύρων. Ποιοι είναι οι λόγοι.

Oύριος άνεμος στα πανιά των ταύρων!
Οι κίνδυνοι για ένα πισωγύρισμα της παγκόσμιας οικονομίας και των αγορών είναι πάντοτε υπαρκτοί.

Όμως, όσο περνά ο καιρός και νέα στοιχεία έρχονται στη φόρα, τόσο ενισχύεται η πεποίθηση ότι η παγκόσμια οικονομία πέρασε την μπόρα, δικαιώνοντας τους πιο τολμηρούς που πίστεψαν πρώτοι στο ράλι.

Όμως, οι εξελίξεις "τσιγκλίζουν" ακόμη περισσότερο εκείνους που έμειναν στο περιθώριο ή είναι υποεπενδεδυμένοι, περιμένοντας τη χρηματιστηριακή διόρθωση και απογοητεύοντας όλο και περισσότερο τις αρκούδες.

Η παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή, η οποία θεωρείται από πολλούς ο καλύτερος δείκτης των συνθηκών που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία, συνεχίζει την ανοδική πορεία που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, με την Ασία να συνεισφέρει περισσότερο.

Αν μάλιστα οι οικονομολόγοι που είχαν προβλέψει την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής το προηγούμενο διάστημα έχουν δίκιο τότε θα πρέπει να περιμένουμε η άνοδος να συνεχιστεί με την ίδια ένταση μέχρι τον Νοέμβριο.

Η παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται κι από εκεί και πέρα, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό.

Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής συνοδεύεται εκ των πραγμάτων από αύξηση της απασχόλησης, ώρες εργασίας και εργατικό εισόδημα που έχουν θετικό αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα, με την Ασία να κρατά τα σκήπτρα.

Η ανωτέρω εξέλιξη είναι συμβατή με ισχυρή ανάκαμψη πολλών οικονομιών το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο που θα συνεχιστεί με ήπιο ρυθμό τουλάχιστον τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2010.

Το ανωτέρω ρεαλιστικό σενάριο οικονομικής ανάπτυξης που προεξοφλούν τα χρηματιστήρια θα μπορούσε να καταρρεύσει αν ο πληθωρισμός επανέκαμπτε, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα παρεμβατικά τους επιτόκια νωρίτερα απ’ ό,τι υπολόγιζαν.

Οι "τόνοι" ρευστότητας που έχουν ρίξει οι κεντρικές τράπεζες στο χρηματοοικονομικό σύστημα, για να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας, δικαιολογούν τέτοιες ανησυχίες.

Όμως, η οικονομική πραγματικότητα εξελίσσεται με διαφορετικό τρόπο.

Πολλές εταιρίες στις ΗΠΑ και στις χώρες της ευρωζώνης αρχίζουν να περνούν τις οικονομίες κλίμακας και κόστους στους καταναλωτές, μειώνοντας τις τιμές για να ενισχύουν τα μερίδια αγοράς τους.

Το γεγονός ότι πολλές εταιρίες δεν χρησιμοποιούν ένα μέρος του παραγωγικού δυναμικού τους ενώ ταυτόχρονα έχουν την πολυτέλεια των υψηλών περιθωρίων κέρδους παρά την κρίση τους επιτρέπει να εφαρμόζουν τέτοιες τιμολογιακές πολιτικές.

Όμως, οι τελευταίες πολιτικές ενισχύουν περισσότερο τις αποπληθωριστικές τάσεις παρά το φρένο των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν κανέναν λόγο να αρχίσουν να αφαιρούν ρευστότητα από το χρηματοοικονομικό σύστημα πριν βεβαιωθούν ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει αποκτήσει βαθιές ρίζες.

Επομένως, οι αρκούδες των χρηματιστηριακών αγορών έχουν επιπλέον λόγους να ανησυχούν, ενώ οι ταύροι έχουν λόγους να αισθάνονται ικανοποιημένοι.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v