H Σοφοκλέους, οι εκλογές και η ανάκαμψη!

Η πορεία της Σοφοκλέους τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες εκ των οποίων ο ένας αποτελεί ερώτημα και ο άλλος αποπνέει αισιοδοξία. Πού είμαστε και πού βαδίζουμε.

H Σοφοκλέους, οι εκλογές και η ανάκαμψη!
Η χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών πέρασε πιθανόν απαρατήρητη από τους περισσότερους.

Ίσως είναι όμως η πλέον αντιπροσωπευτική από αυτές που προηγήθηκαν από τότε που προκηρύχθηκαν οι εκλογές.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί οι δύο λόγοι που θα επηρεάζουν την τραπεζοβαρή ελληνική χρηματιστηριακή αγορά τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.

Ο ένας λόγος συνδέεται με την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση στον τραπεζικό χώρο.

Ο άλλος σχετίζεται με το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον και την πορεία των χρηματιστηρίων στις ανεπτυγμένες και στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Κάποιος ίσως προσθέσει την πώληση 511.000 ιδίων μετοχών από την Εθνική το επόμενο διάστημα, όμως ο αριθμός δεν είναι τόσο μεγάλος που να δικαιολογεί τέτοια αντίδραση.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στους δύο προαναφερθέντες λόγους.

Οι εξαγγελίες του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος θεωρείται εν δυνάμει πρωθυπουργός, στη ΔΕΘ για την πολιτική που θα ακολουθήσει στον χώρο των πιστωτικών ιδρυμάτων μπήκαν στο μικροσκόπιο της επενδυτικής κοινότητας εντός κι εκτός Ελλάδος.

Από τις απόψεις που διατύπωναν αναλυτές, χρηματιστές και άλλοι προέκυπτε ότι υπήρχαν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα γύρω από θέματα π.χ. σχετικά με αναχρηματοδοτήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών κτλ που επηρεάζουν τα κέρδη των τραπεζών και επομένως τις μετοχές τους.

Αναπάντητα ερωτήματα υπήρχαν επίσης για τον ρόλο του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα που μόνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο μελλοντικός υπουργός Οικονομικών μπορούν να απαντήσουν.

Αν όμως υπάρχουν ερωτήματα για τις επιπτώσεις των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων στον τραπεζικό τομέα, δεν ισχύει το ίδιο για τον διεθνή περίγυρο.

Δεν αμφιβάλουμε ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα ρίσκα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα.

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά μετά τη μεγαλύτερη ύφεση που γνώρισε η παγκόσμια οικονομία από τη δεκαετία του 1930 και την άνευ προηγουμένου κρατική παρέμβαση που ακολούθησε.

Όμως, θα ήταν λάθος να αγνοηθούν τόσο οι ενθαρρυντικές διαπιστώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων για την πορεία των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς και το 2010 όσο και μια σειρά καλά μακροοικονομικά στοιχεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο, αν και μεγάλη πτώση της τάξης του 4% για το 2009.


Είναι ένα καλό σημάδι για τους εταίρους μας στην ευρωζώνη και για την ελληνική οικονομία που αργά ή γρήγορα θα αισθανθεί την αύρα της ανάκαμψης αν φυσικά οι εκτιμήσεις της Ε.Ε. επιβεβαιωθούν.

Οι αγορές προεξοφλούν εδώ και μήνες την ανάκαμψη στις δυτικές οικονομίες, έχοντας ως σύμμαχο την ιστορική εμπειρία που δείχνει ότι από τη στιγμή που ξεκινά η ανάκαμψη ύστερα από μία ύφεση δεν σταματά.

Αυτό θα γίνει πιο αισθητό την επόμενη χρονιά και τα επόμενα έτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 4% την πρώτη χρονιά μετά την ύφεση του 1974.

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε σε 3,5% τα πρώτα τρία χρόνια και στο 3,6% τα πρώτα πέντε μετά τη χρονιά της ύφεσης. Εκείνη την περίοδο η ύφεση είχε διαρκέσει 4 τρίμηνα σύμφωνα με τα στοιχεία της Datastream.

Αρκετά χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης εμφάνισε η ευρωζώνη το 1980 ύστερα από δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης το 1979. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 1,3% το 1980 και 1,6% κατά μέσο όρο τα επόμενα τρία και πέντε χρόνια.

Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε σε 1,7% το 1992 και σε ποσοστά 1,9% και 2,3% αντίστοιχα τα πρώτα τρία και πέντε χρόνια αντίστοιχα μετά την ύφεση που είχε προηγηθεί, διαρκώντας τρία τρίμηνα.

Αναμφίβολα, το παρελθόν δεν είναι αναγκαστικά ο καλύτερος οδηγός για το μέλλον.

Είναι όμως σίγουρα χρήσιμος και στην προκειμένη περίπτωση δείχνει ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να μην κάνουν λάθος οι διεθνείς αγορές, προεξοφλώντας επί μήνες την ανάκαμψη των οικονομιών.

Υπάρχουν λοιπόν βάσιμες ελπίδες να περιμένει κανείς ότι ο διεθνής παράγοντας θα δώσει ώθηση στη Σοφοκλέους τους επόμενους μήνες, χωρίς φυσικά να αποκλείονται διορθώσεις.

Θα ήταν ευχής έργον ο εσωτερικός παράγοντας να λειτουργήσει προς την ίδια κατεύθυνση.

Αν όμως κάτι τέτοιο δεν συμβεί, η διεθνής ατμομηχανή θα πρέπει να αποδειχθεί πιο ισχυρή για να κάνει τη διαφορά και αυτό δεν είναι σίγουρο.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v