Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Lehman, ο Παπανδρέου και ο Καραμανλής!

Η κατάρρευση της Lehman Brothers πριν από έναν χρόνο δεν σημάδεψε μόνο την παγκόσμια οικονομία. Άφησε επίσης τα σημάδια της στην ελληνική οικονομία και στην πολιτική σκηνή.

H Lehman, ο Παπανδρέου και ο Καραμανλής!
Η κατάρρευση της Lehman Brothers, της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας με την 158ετή ιστορία, έναν χρόνο πριν, τη 15η Σεπτεμβρίου του 2008, απέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η παγκοσμιοποίηση είναι μια πραγματικότητα.

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή.

Η μικρότερη από τις μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες είχε ίδια κεφάλαια κάπου 17 δισ. δολάρια, αλλά οι συνολικές της επενδύσεις ανέρχονταν σε 750 δισ. δολάρια.

Όμως, ένα μεγάλο κομμάτι των επενδύσεων αφορούσε σε τοποθετήσεις σε mortgage-backed securities (τίτλοι με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια) που έμελε να αποδειχθούν τοξικά χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Η τότε ηγεσία της Lehman Brothers, δηλαδή ο διευθύνων σύμβουλος κ. Richard Fuld και ο πρόεδρος κ. Joe Gregory, γνώριζε τις απόψεις εκείνων που προειδοποιούσαν για φούσκα στην αμερικανική αγορά ακινήτων αρκετά πριν ξεσπάσει η πιστωτική κρίση το καλοκαίρι του 2005.

Όμως, δεν έδωσαν σημασία με αποτέλεσμα η τράπεζα να φθάσει στο χείλος του γκρεμού.

Με τις αμερικανικές αρχές αναγκασμένες να σώσουν τον ασφαλιστικό γίγαντα AIG για να μην προκληθεί συστημικός κίνδυνος στις παγκόσμιες αγορές και τη μεγαλύτερη Merrill Lynch να καταλήγει στην αγκαλιά της Bank of America με τις ευλογίες τους, ο τότε Αμερικανός υπουργός οικονομικών κ. Hank Paulson είχε δύο επιλογές: 

Ή να σώσει επίσης τη Lehman Brothers από χρεοκοπία ή να την αφήσει να πεθάνει και να στείλει μήνυμα στις υπόλοιπες "παχιές γάτες" της Wall Street ότι δεν θα έπρεπε να ποντάρουν στον θείο Σαμ για σωτηρία.

Ο κ. Paulson επέλεξε τη δεύτερη επιλογή, η οποία εκ των υστέρων αποδείχθηκε πολύ λανθασμένη.

Οι άμεσες ζημίες των μετόχων, πιστωτών και άλλων που έκαναν δουλειές με τη Lehman Brothers ανέρχονταν μεν σε πολλά δισ. δολάρια, αλλά ήταν μικρές σε σύγκριση με το ενεργητικό κτλ του συστήματος.

Όμως, η ζημιά από τον πανικό που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers στο παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοοικονομικό σύστημα αποδείχθηκε ανυπολόγιστη.

Ο κλονισμός της εμπιστοσύνης στις συναλλαγές μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και το πάγωμα των χρηματαγορών και κεφαλαιαγορών έγινε αισθητή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σχεδόν σε όλη την υφήλιο.

Ακόμη και σε μακρινά μέρη, όπως η Ελλάδα και η Ρουμανία, όπου αρκετός κόσμος έτρεχε πέρυσι τον Οκτώβριο πανικόβλητος στις τράπεζες να αποσύρει καταθέσεις.

Η κατάρρευση της Lehman Brothers μετέτρεψε μια πιθανή παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση στη μεγαλύτερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα.

Έστω και με τη συνήθη χρονική υστέρηση, οι επιπτώσεις άρχισαν να γίνονται αισθητές στην ελληνική οικονομία και κοινωνία με τις γνωστές συνέπειες.

Η οικονομική στασιμότητα έφερε στην επιφάνεια όλα τα χρόνια δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που κρύβονταν κάτω από τον πέπλο των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι και το 2008, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έγιναν βήματα προόδου στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα σε διαφόρους τομείς.

Επομένως, στο μέτρο όπου η διαμόρφωση των τάσεων στην ελληνική πολιτική σκηνή επηρεάζεται από τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η κατάρρευση της Lehman έθεσε σε κίνηση διαδικασίες και δυνάμεις σε παγκόσμιο επίπεδο που επηρέασαν τα τεκταινόμενα και στην Ελλάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα, το σκηνικό στη χώρα μας και αλλού ίσως να μην ήταν το ίδιο αν έναν χρόνο πριν δεν είχε αφεθεί να καταρρεύσει η Lehman Brothers προς παραδειγματισμό των υπόλοιπων χρηματοοικονομικών οργανισμών.

Ως εκ τούτου, οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας έχουν, έστω κι εμμέσως, λίγο άρωμα από τη Lehman Brothers που κατέρρευσε σαν αύριο έναν χρόνο πριν.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v