Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aκίνητα: Οι διευκρινίσεις κάνουν καλό!

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους λέει ο λαός. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιόδους, όπως η σημερινή, όπου ο πολίτης ακούει για φόρους στα ακίνητα και αναρωτιέται αν θα τον ακουμπήσουν.

Aκίνητα: Οι διευκρινίσεις  κάνουν καλό!
Η κτηματαγορά και γενικότερα η οικοδομή θεωρούνται και είναι από τις λοκομοτίβες της εθνικής οικονομίας.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να ενισχυθούν ώστε να δώσουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα σε μια δύσκολη φάση όπως αυτή που διανύουμε.

Είναι όμως επίσης γνωστό πως το κράτος πνίγεται στα ελλείμματα και αναζητά εναγωνίως επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα για να καλύψει τις τρύπες του.

Από τη στιγμή λοιπόν που τα ακίνητα αποτελούν την κυριότερη μορφή πλούτου των νοικοκυριών προσφέρονται για άντληση εσόδων από το κράτος.

Το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί κανείς για την οικοδομή όπου η φοροδιαφυγή ζεί και βασιλεύει, γεγονός που αποδεικνύεται από τα χαμηλά ετήσια εισοδήματα που δηλώνουν τα επαγγέλματα του χώρου.

Οι υποστηριχτές μιας πιο επιθετικής φορολογικής πολιτικής στα ακίνητα ισχυρίζονται ότι τα φορολογικά έσοδα από αυτή την πηγή ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας είναι πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα άλλων χωρών της ευρωζώνης και των ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, συμπεραίνουν ότι υπάρχουν περιθώρια για αύξηση της φορολογίας με έμφαση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Είναι όμως επίσης γνωστό πως οι πιο εύπορες ομάδες του πληθυσμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό διαθέτουν περισσότερους τρόπους αποφυγής της φορολογίας σε σχέση με τα μικρά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

Αυτό καθιστά τον υπολογισμό των επιπρόσθετων εσόδων που μπορεί να περιμένει το κράτος από τη φορολόγησή τους επισφαλή.

Όμως, η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων εξουσίας στο θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνο δημιούργησε ερωτηματικά που καλό θα είναι να απαντηθούν για να μην γίνεται ο κάθε πολίτης έρμαιο φημών και αυθαίρετων συμπερασμάτων.

Ύστερα από προσπάθειες δύο(!) σχεδόν χρόνων, η κυβέρνηση κατόρθωσε να φτιάξει τη βάση δεδομένων που της επέτρεψε να αποστείλει τα περισσότερα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΕΤΑΚ του 2008, ενώ ακούγεται ότι έχουν σταλεί κι ορισμένα για το 2009.

Τα λόγια είναι περιττά, που λέει και το τραγούδι, για μια χώρα με τόσο μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Όμως, στην προκειμένη περίπτωση ο πολίτης γνωρίζει τι είναι το ΕΤΑΚ με το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ κι αν αναρωτιέται για κάτι, αυτό είναι αν θα ανέβει ο συντελεστής από το 0,1% στο 0,2% ή παραπάνω τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, ο πολίτης έχει ακούσει από κορυφαία στελέχη του κόμματος εξουσίας που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, ότι θα καταργήσει το ΕΤΑΚ και θα επαναφέρει τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τον φόρο κληρονομιάς, γονικών παροχών κτλ.

Με δεδομένη την ανάγκη για αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα ακίνητα και άλλες πηγές για να περιοριστεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια είναι επόμενο ο μέσος πολίτης να αναρωτιέται τι σημαίνουν όλα αυτά για την τσέπη του.

Οι μόνοι που μπορούν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα είναι αυτοί που τα σχεδιάζουν και γνωρίζουν από το ΠΑΣΟΚ.

Είναι κατανοητό ότι από τη σκοπιά της ορθόδοξης εκλογικής στρατηγικής το κόμμα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις επιθυμεί να παραμείνει ως επι το πλείστον στις γενικές διατυπώσεις και να μην εξειδικεύσει κάποια μέτρα που θα μπορούσαν να του στοιχίσουν ψήφους.

Επιπλέον, η εξειδίκευση των μέτρων θα αφαιρούσε βαθμούς ελευθερίας όταν θα ερχόταν η ώρα να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Όμως, στην προκειμένη περίπτωση της φορολόγησης των ακινήτων θα μπορούσε να γίνει μια εξαίρεση, π.χ. να γνωστοποιηθεί το αφορολόγητο όριο, ώστε να μην υπάρχουν σύννεφα και αμφιβολίες στους πολίτες.

Αυτό επιβάλλει η λογική της λαϊκής ρήσης "οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους".


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v