Tαύροι - αρκούδες: Ποιος έχει το πάνω χέρι!

Οι αρκούδες είναι πολύ εκνευρισμένες με την πορεία των μετοχών, ενώ οι ταύροι είναι μεν ευχαριστημένοι αλλά διστακτικοί. Όμως, εκείνο που μετρά είναι πού θα γείρει η πλάστιγγα το επόμενο διάστημα.

Tαύροι - αρκούδες: Ποιος έχει το πάνω χέρι!
Είναι επόμενο οι αρκούδες των χρηματιστηριακών αγορών να είναι εκνευρισμένες έπειτα από 5 και πλέον μήνες αδιάλειπτου ράλι των μετοχών.

Η οργή τους ίσως γίνει ακόμα μεγαλύτερη αν οι ελπίδες που είχαν εναποθέσει στον Σεπτέμβρη, στον χειρότερο μήνα για τα μεγάλα χρηματιστήρια του εξωτερικού με βάση την ιστορική εμπειρία, διαψευστούν.

Από την άλλη πλευρά, οι ταύροι είναι μεν ευχαριστημένοι από τα εντυπωσιακά κέρδη του 50%+ που καταγράφουν οι περισσότερες αγορές από τα χαμηλά του Μαρτίου, αλλά οι περισσότεροι είναι ανήσυχοι περιμένοντας την πολυδιαφημισμένη διόρθωση.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα δύο στρατόπεδα σταθμίζουν την κατάσταση για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Αυτό που διαπιστώνουν δεν θα πρέπει να αφήνει καμία πλευρά ευχαριστημένη καθότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη υπεροχή της μιας ή της άλλης με βάση τα κριτήρια που καθορίζουν την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών το επόμενο διάστημα.

Οι ταύροι υπερτερούν ξεκάθαρα με βάση το κριτήριο της δυναμικής των επιχειρηματικών κερδών.

Οι ανοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων των αναλυτών για τα εταιρικά κέρδη είναι περισσότερες από τις καθοδικές κι αυτό δείχνει ότι αυξήσεις κερδών ανά μετοχή της τάξης του 15% και πλέον είναι εφικτές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ την επόμενη χρονιά.

Η επιστροφή αρκετών μακροοικονομικών δεικτών, όπως η καταναλωτική εμπιστοσύνη, στα επίπεδα όπου βρίσκονταν τον Σεπτέμβριο του 2008 λίγο πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers, σε συνδυασμό με τις θετικές εκπλήξεις από το μέτωπο του ΑΕΠ, ενισχύει την πεποίθηση ότι η δυναμική των επιχειρηματικών κερδών θα διατηρηθεί.

Κάποιος θα μπορούσε επίσης να ισχυριστεί ότι η βελτιωμένη ψυχολογία των επενδυτών, που όμως δεν έχει υπερβεί τα όρια του ενθουσιασμού, δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση.

Όμως, οι αρκούδες έχουν επίσης να επιδείξουν διάφορα κριτήρια που είναι υποστηρικτικά της άποψής τους.

Ένα από αυτά είναι το σχετικά περιορισμένο εύρος (breadth) της αγοράς κατά την ανοδική κίνηση του τελευταίου διαστήματος. Κοινώς, ο αριθμός των ανοδικών μετοχών εμφανίζει κάμψη σε σχέση με τον αριθμό των καθοδικών.

Οι αρκούδες έχουν επίσης ενθαρρυνθεί από το γεγονός ότι οι αγορές μετοχών από τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων (insiders) που έχουν πρόσβαση σε προνομιακή πληροφόρηση είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις πωλήσεις που πραγματοποιούν εδώ και καιρό.

Aν και αρκετοί δεν θεωρούν αρκετά αξιόπιστο το ανωτέρω κριτήριο, παραπέμποντας στο παρελθόν, δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Επίσης, οι επαναγορές μετοχών και οι εξαγορές εταιριών με καταβολή μετρητών από εισηγμένες επιχειρήσεις είναι χαμηλότερες των δημόσιων εγγραφών και πωλήσεων μετοχών τους στην αγορά.

Μια ματιά στο ισοζύγιο δείχνει ότι τα κριτήρια των ταύρων είναι ποιοτικά ανώτερα, όμως τα κριτήρια που επικαλούνται οι αρκούδες είναι αριθμητικά περισσότερα.

Με άλλα λόγια, υπάρχει ισορροπία.


Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v