Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι "διπρόσωποι" ξένοι κι εμείς!

Αρκετά γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες για το πώς βλέπουν οι ξένοι τις ελληνικές αγορές μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Όμως, οι πράξεις μιλούν καλύτερα από τα λόγια τις περισσότερες φορές.

Oι διπρόσωποι ξένοι κι εμείς!
Η αρχική αρνητική αντίδραση ορισμένων ξένων επενδυτών στην είδηση της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών της 4ης Οκτωβρίου δεν είχε συνέχεια στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τουλάχιστον μέχρι χθες.

Μια ματιά στα σχετικά διαγράμματα που απεικονίζουν την πορεία των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών κρατικού ενδιαφέροντος το αποκαλύπτει.

Η Εθνική Τράπεζα έχει σχεδόν επανέλθει στα επίπεδα όπου βρισκόταν στις 2 Σεπτεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την ΑΤΕbank.

Αντίθετα, πιο κάτω από εκείνα τα επίπεδα βρίσκεται η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.). Αυτό πιθανόν οφείλεται στα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του Τ.Τ. που έδειξαν μεν αύξηση καθαρών κερδών αλλά μείωση στα έσοδα από τόκους και προμήθειες.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η συμμετοχή των ξένων στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ. και της ΑΤΕbank είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τη συμμετοχή τους στην Εθνική Τράπεζα, στον ΟΠΑΠ και στη ΔΕΗ.

Όσον αφορά στον τίτλο του ΟΠΑΠ, βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα όπου βρισκόταν στις 2 Σεπτεμβρίου. Όμως, η συγκεκριμένη εξέλιξη θα πρέπει να αποδοθεί στις θετικές προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης που αφορά στην επιβολή του νέου φόρου στα τυχερά παιχνίδια.

Αντίθετα, η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται αρκετά πιο κάτω από εκεί όπου βρισκόταν όταν ανακοινώθηκε η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών και είναι εκείνη που φαίνεται πως έχει επηρεαστεί περισσότερο μέχρι στιγμής.

Επίσης, οι δεικτοβαρείς μετοχές άλλων μεγάλων τραπεζών του ιδιωτικού τομέα με έντονη παρουσία του ξένου στοιχείου δείχνουν επίσης σχετική σταθερότητα, όπως η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει προβληματισμός ανάμεσα σε πολλούς ξένους για την εκλογή ή μη αυτοδύναμης κυβέρνησης, για την πολιτική που θα ακολουθήσει, για τα πρόσωπα που θα την εφαρμόσουν και την τύχη των διοικήσεων τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων που ελέγχονται από το Δημόσιο.

Προβληματισμός εξακολουθεί να υπάρχει επίσης σε ορισμένους για τη στάση που θα κρατήσει η νέα κυβέρνηση απέναντι στις τράπεζες που συμμετέχουν στο κρατικό πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, θέμα στο οποίο αναφερθήκαμε την προηγούμενη Παρασκευή και το οποίο επισήμανε επίσης πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες.

Σε γενικές γραμμές η στάση των ξένων που έχουν τοποθετηθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα πρέπει να αξιολογηθεί ως αρκετά θετική μέχρι στιγμής, παρά την αβεβαιότητα που παραδοσιακά προκαλούν οι εκλογικές αναμετρήσεις.

Αν όμως αφήσουμε στην άκρη τη Σοφοκλέους και μεταφερθούμε στην αγορά των κρατικών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, δεν συναντάμε την ίδια κατάσταση.

Οι ξένοι επενδυτές είναι κατά κόρον πωλητές τις τελευταίες μέρες κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου από το αντίστοιχο γερμανικό να έχει ανοίξει στις 146 μονάδες βάσης χθες από 116 - 118 μονάδες στα τέλη Αυγούστου.

Ξεχείλωμα παρατηρείται επίσης στα spreads των ομολόγων βραχύτερων λήξεων.

Είναι σαφές ότι οι πολιτικές εξελίξεις προβληματίζουν πολύ περισσότερο αυτή την κατηγορία των ξένων επενδυτών καθότι η αξία των ομολόγων που κατέχουν επηρεάζεται περισσότερο από τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.

Για τους ξένους επενδυτές σε χρεόγραφα η ύπαρξη αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι πολύ πιο σημαντική απ’ όσο για τους ομολόγους τους σε μετοχές.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι δύο πλευρές θα πρέπει από κάποιο χρονικό σημείο και μετά να συγκλίνουν στις εκτιμήσεις τους, όμως προς το παρόν διαφέρουν, εμφανίζοντας διαφορετικό πρόσωπο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναφερθήκαμε σε "διπρόσωπους" ξένους στον τίτλο.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ένα:

Οι αποκαλούμενοι ξένοι δεν είναι μια συνομοταξία που μπορεί ή θα πρέπει να μπει στο ίδιο καλούπι επειδή ίσως μας βολεύει στα σχόλια και στις αναλύσεις μας.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v