Εκλογές: Με δουκάτα προκοπή δεν γίνεται!

Η κήρυξη των πρόωρων εκλογών δίνει την ευκαιρία στα κόμματα εξουσίας να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα και στην περίπτωση των δουκάτων.

Εκλογές: Με δουκάτα προκοπή δεν γίνεται!
Ως γνωστόν, τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα προετοιμάζονται πρωτίστως για να διεκδικήσουν και να κερδίσουν την εξουσία και δευτερευόντως για να κυβερνήσουν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν πολύτιμο χρόνο το πρώτο διάστημα όπου η λαϊκή εντολή είναι ακόμη νωπή και θα μπορούσαν να πάρουν τις δύσκολες και συχνά μη δημοφιλείς αποφάσεις.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αποτυγχάνουν είναι η ασυμβατότητα χαρακτήρων και η ακαταλληλότητα των ανθρώπων που στελεχώνουν διάφορες καίριες θέσεις.

Η μη συγκρότηση μιας ομάδας ανθρώπων που θα χαρακτηρίζεται από συνοχή και ενιαία αντίληψη στα επονομαζόμενα παραγωγικά υπουργεία δεν μπορεί παρά να φέρει αρνητικά αποτελέσματα μεσοπρόθεσμα.

Τα παραδείγματα είναι γνωστά.

Την προετοιμασία του οικονομικού προγράμματος διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία την είχε αναλάβει ο κ. Γιώργος Σουφλιάς, με συντονιστή τον στενό συνεργάτη του και σημερινό διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλο.

Όταν, όμως η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές και ήρθε η ώρα να συγκροτηθεί η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής επέλεξε τον κ. Γιώργο Αλογοσκούφη που ήταν γνωστό σε όλους ότι βρισκόταν σε κόντρα με τον κ. Σουφλιά.

Αν μάλιστα ο κ. Σουφλιάς δεν επέμενε πολύ, πιθανόν ο κ. Προβόπουλος να μην είχε αναλάβει τα ηνία της Εμπορικής Τράπεζας για την οποία προοριζόταν άλλος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι σχέσεις του κ. Σουφλιά με τον κ. Αλογοσκούφη όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν, αλλά μάλλον χειροτέρευσαν με διαρροές εκατέρωθεν.

Πώς όμως μπορεί να αποδώσει έργο μια κυβέρνηση στην οικονομία όταν δύο βασικοί υπουργοί δεν συνεργάζονταν και αλληλοκατηγορούνταν;

Η απομάκρυνση Αλογοσκούφη έλυσε το πρόβλημα.

Η συνεργασία των κ. Σουφλιά και Παπαθανασίου ήταν σαφώς καλύτερη, παρότι οι δύο υπουργοί διαπνέονται από διαφορετικές φιλοσοφικές αντιλήψεις, αφού ο κ. Σουφλιάς θεωρείται πιο κρατικιστής και ο κ. Παπαθανασίου πιο φιλελεύθερος.

Οι διαφορετικές φιλοσοφικές αντιλήψεις δεν εμπόδισαν την αρμονική συνεργασία τους, παρότι ο κ. Παπαθανασίου φέρεται να αποδέχτηκε προτάσεις του κ. Σουφλιά, όπως η έκτακτη φορολόγηση των εισοδημάτων φυσικών προσώπων του 2007 για ποσά πάνω από 60.000 ευρώ που φαίνεται ότι θα στοιχίσει στο κυβερνόν κόμμα.

Αναφερόμαστε σε όλα αυτά γιατί τα παθήματα θα πρέπει να γίνονται μαθήματα για τη μελλοντική κυβέρνηση.

Θα ήταν ουτοπικό να περιμένει κανείς ότι θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να βγει ισχυρότερη από την κρίση αν ο υπουργός Οικονομίας είναι στα μαχαίρια με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ή με τον υπουργό ανάπτυξης για την πολιτική που θα πρέπει να υιοθετηθεί.

Γι’ αυτό τον λόγο η ομάδα των παραγωγικών υπουργείων θα πρέπει να έχει συνοχή και να αποτελείται από άτομα που διαπνέονται από ενιαία αντίληψη για την πολιτική που χρειάζονται.

Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ όπου οι διαφορές των εκσυγχρονιστών από τους θιασώτες της αυξημένης κρατικής παρέμβασης είναι σημαντικές.

Στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές τα δύο κόμματα εξουσίας διαθέτουν κάποιο χρόνο για να δουν αυτά τα ζητήματα και να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος.

Το λιγότερο που χρειάζεται η χώρα και η όποια νέα κυβέρνηση είναι να υπάρχουν δουκάτα στις τάξεις της.


Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v