Αγορές: Θα σπάσει η κακή παράδοση;

Όσοι πίστεψαν στην επενδυτική ρήση "sell in May and go away" κλαίνε για την ευκαιρία που έχασαν τους προηγούμενους μήνες. Θα συμβεί το ίδιο με εκείνους που ποντάρουν σε μια άλλη κακή χρηματιστηριακή παράδοση;

Αγορές: Θα σπάσει η κακή παράδοση;
Τον Αύγουστο του 2007, αρκετοί πίστεψαν ότι οι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και η τόνωση της ρευστότητας θα απέτρεπαν την εμφάνιση όλων των συνεπειών της πιστωτικής κρίσης, αλλά αποδείχτηκε ότι έκαναν λάθος.

Τον Αύγουστο του 2008, η νηνεμία που επικρατούσε στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με τις κινήσεις για τη σωτηρία των Fannie Mae και Freddie Mac είχε καθησυχάσει πολλούς και τίποτα δεν προμήνυε την καταιγίδα που έφερε η κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο.

Ο φετινός Αύγουστος αποδείχτηκε πολύ καλός μήνας για τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, καθώς συνεχίστηκε το ράλι που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας είχε την 4η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές τον Αύγουστο, με ποσοστό 8,44%, σύμφωνα με τους δείκτες της MSCI.

Ο Σεπτέμβριος μπήκε με το δεξί για τη Σοφοκλέους καθότι κέρδισε στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση, ενώ υποχώρησαν οι περισσότερες άλλες ανεπτυγμένες αγορές.

Όμως, η πρώτη θετική συνεδρίαση στην Αθήνα δεν μπορεί να εξορκίσει την Ιστορία, που θέλει ο Σεπτέμβριος να είναι διαχρονικά ο χειρότερος μήνας της χρονιάς για τα μεγάλα χρηματιστήρια παγκοσμίως.

Αν και ο Οκτώβριος έχει το όνομα με τη Μαύρη Δευτέρα του 1987 και τη Μαύρη Τρίτη του 1929, ο Σεπτέμβριος έχει τη χάρη.

Η μέση απόδοση των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών είναι συνήθως αρνητική τον συγκεκριμένο μήνα εδώ και δεκαετίες.

Αυτή που διανύουμε από το 2000 μέχρι σήμερα είναι μία από τις χειρότερες, αφού η μέση μηνιαία απόδοση είναι αρνητική και ίση με 2% και πλέον ανάλογα με το χρηματιστήριο.

Η μέση υποχώρηση του δείκτη Dow Jones εκτιμάται σε 3% το διάστημα 2000 - 2008, σύμφωνα με τον κ. Μark Hulbert.

Αν και υπάρχουν διάφορες θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο, ξεκινώντας από τις πωλήσεις μετοχών που καταγράφουν ζημίες από ιδιώτες και αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια μέχρι την αλλαγή επενδυτικής διάθεσης που φέρνει η πτώση των πρώτων φύλλων από τα δένδρα, καμία δεν έχει δώσει κάποια πειστική διαχρονικά απάντηση στο φαινόμενο του συχνά πτωτικού Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι τα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια κλείνουν 12μηνη χρήση στις 31 Σεπτεμβρίου.

Όμως, ο φετινός Σεπτέμβριος δεν έχει μόνο εναντίον του την Ιστορία.

Έχει επίσης εναντίον του κι ένα πολύμηνο χρηματιστηριακό ράλι το οποίο σε κάποιο σημείο θα πρέπει λογικά να διορθώσει.

Πάντως, η φετινή χρονιά έχει βαλθεί να διαψεύσει μέχρι στιγμής την ορθότητα της ρήσης "sell in May and go away" που αναφέρεται στη στρατηγική της πώλησης των μετοχών στις αρχές Μαΐου και στην αγορά τους στα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου.

Το σκεπτικό βασίζεται στη διαπίστωση ότι η μέση απόδοση της περιόδου Μαΐου - Οκτωβρίου είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη της περιόδου Νοεμβρίου - Απριλίου.

Θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο με τον Σεπτέμβριο;

Τίποτα δεν αποκλείεται.

Όμως, δεν θα στοιχηματίζαμε σε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή στη Σοφοκλέους, αφού το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών παραμένει ανοιχτό.


Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v