Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Fidelity, η Alpha και η Σοφοκλέους!

Η απόκτηση του 2,3% της Alpha από τη Fidelity αιφνιδίασε πολλούς και έδωσε λαβή για εικασίες. Όμως, η παρουσία της Fidelity στη Σοφοκλέους θα πρέπει να ερμηνευτεί υπό διαφορετικό πρίσμα.

H Fidelity, η Alpha και η Σοφοκλέους!
Η συμμετοχή των funds της Fidelity στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικών εισηγμένων εταιριών δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.

Η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρία διαχείρισης θεσμικών κεφαλαίων είχε αποκτήσει αρκετές φορές στο παρελθόν θέσεις σε ελληνικές μετοχές, τις οποίες συνήθως ρευστοποιούσε ύστερα από καιρό.

Μάλιστα, η Fidelity ήταν ο μεγαλύτερος ξένος θεσμικός επενδυτής στο ελληνικό χρηματιστήριο κάποιες περιόδους.

Ακόμα, οι παρεμβάσεις της ήταν καίριες σε μερικές περιπτώσεις έστω κι αν μία μόνο φορά υπήρξε διαρροή.

Αλήθεια, ποιος λησμονεί την αντίθεση της Fidelity στην απόπειρα του Δημοσίου να βάλει με το έτσι θέλω δικό του άνθρωπο στο Δ.Σ. της ΔΕΗ ως εκπρόσωπο των μετόχων μειοψηφίας πριν από λίγα χρόνια που το ανάγκασε να υποχωρήσει, προτείνοντας άλλο άτομο κοινής εμπιστοσύνης;

Όμως, τα funds της αμερικανικής εταιρίας που είχαν ρευστοποιήσει τις μεγαλύτερες θέσεις τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια επιστρέφουν σιγά-σιγά στη Σοφοκλέους τις τελευταίες εβδομάδες - μήνες.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως η Fidelity συμμετείχε στην τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής.

Όμως, το μπαμ έκανε η απόκτηση 9,5 εκατ. μετοχών της Alpha Bank χθες που αντιστοιχούν στο 2,3% του μετοχικού της κεφαλαίου, εκ των οποίων 6,14 εκατ. τίτλοι αφορούν στο treasury stock της Alpha Bank.

Οι υπόλοιπες μετοχές εκτιμάται ότι πουλήθηκαν από τον πρόεδρό της κ. Γιάννη Κωστόπουλο.

Η αγορά περίμενε ότι η Alpha θα επιδίωκε σε κάποιο σημείο να πουλήσει τις ίδιες μετοχές για να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαιά της και η μεγάλη άνοδος της μετοχής στα 12 ευρώ και άνω ευνοούσε μια τέτοια εξέλιξη.

Οι εκτιμήσεις επαληθεύτηκαν χθες με την Alpha να ενισχύει τα ίδια κεφάλαιά της κατά 74 εκατ. ευρώ περίπου, αφού οι μετοχές πουλήθηκαν προς 12,12 ευρώ η κάθε μία.

Από τη σκοπιά της διοίκησης της τράπεζας, η ανωτέρω πώληση ενισχύει την κεφαλαιακή της θέση και δεν προβληματίζει υπό την έννοια ότι θα ήταν παράδοξο να βρίσκεται κάποιος τρίτος πίσω από τα funds της Fidelity.

Aπό τη σκοπιά των εγχώριων επενδυτών, η αγορά των μετοχών της Alpha προκαλεί περιέργεια γιατί πραγματοποιήθηκε στα 12,12 ευρώ, δηλαδή στα υψηλά της μετοχής, και όχι προηγουμένως όπου βρισκόταν σε χαμηλότερα επίπεδα, με δεδομένο ότι η Fidelity ήταν θετική για τις προοπτικές των χρηματιστηριακών αγορών εδώ και μήνες.

Είναι μια εύλογη απορία αν βλέπει κανείς τα πράγματα από ελληνοκεντρική σκοπιά.

Όμως, οι διαχειριστές της Fidelity στο Λονδίνο, στη Βοστόνη κι αλλού δεν τα βλέπουν με το ίδιο μάτι.

Από τη μία πλευρά θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα θεμελιώδη δεδομένα των εταιριών και πώς θα εξελιχθούν τα επόμενα τρίμηνα και από την άλλη επιπλέον θέματα, π.χ. αν θέλουν να αυξήσουν την έκθεσή τους στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Αν υποθέσουμε ότι τα funds της Fidelity έχουν τοποθετήσει π.χ. 20 - 40 δισ. ευρώ σε μετοχές μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και θέλουν να ενισχύσουν περισσότερο τις θέσεις τους στον κλάδο, είναι πιθανόν να κατευθυνθούν σε μικρότερες τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας όπως η Ελλάδα, αντί να αγοράσουν περισσότερες μετοχές των μεγάλων τραπεζών της Γηραιάς Ηπείρου.

Μια τέτοια κίνηση υποστηρίζεται από τη γενικότερη ανάκαμψη της διάθεσης των επενδυτών διεθνώς για ανάληψη ρίσκου.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για απόφαση που βασίζεται κυρίως σε μια προσέγγιση πρωτίστως "top-down" (από πάνω προς τα κάτω) της αγοράς και δευτερευόντως "bottom-up" (από την επιχείρηση προς τα πάνω) όπως λένε.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις παίζει επίσης η δυνατότητα απόκτησης πακέτων μετοχών μιας τράπεζας ή εταιρίας, καθότι αν τα funds έβγαιναν συστηματικοί αγοραστές στη Σοφοκλέους θα καιγόταν το πελεκούδι.

Ακόμη κι έτσι, όμως, η πιο ενεργητική παρουσία της Fidelity στη Σοφοκλέους είναι καλοδεχούμενη.


Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v