Αγορές: Tα κέρδη δείχνουν τον δρόμο!

Η πορεία των μετοχών εξαρτάται από τα κέρδη των επιχειρήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τι συμβαίνει όμως όταν υπάρχουν αποκλίσεις εντός κι εκτός συνόρων, όπως στο β΄ τρίμηνο;

Αγορές: Tα κέρδη δείχνουν τον δρόμο!

Ως γνωστόν, οι τιμές των μετοχών προεξοφλούν τα μελλοντικά κέρδη των επιχειρήσεων.

Όμως, από ένα σημείο και μετά οι μετοχές χρειάζονται θετικές εκπλήξεις για να μπορέσουν να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.

Κοινώς, τα κέρδη θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα από εκείνα που ήθελαν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς.

Με αυτόν τον τρόπο δικαιολογούνται οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων των αναλυτών για τα μελλοντικά κέρδη των εταιριών προς τα πάνω και οι υψηλότερες τιμές-στόχοι των μετοχών.

Η ανοδική πορεία της Σοφοκλέους από τα χαμηλά του 2003 μέχρι τα υψηλά του 2007 χαρακτηρίστηκε από τέτοια διαδικασία με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο.

Κάτι αντίστοιχο, αλλά σε περισσότερους κλάδους, συνέβη και σε άλλες ξένες χρηματιστηριακές αγορές.

Θα μπορούσαν τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου του 2009 να αποτελέσουν την αρχή μιας μεγάλης ανοδικής αγοράς σήμερα;

Μια πρώτη ματιά δείχνει ότι τα αποτελέσματα της Alpha Bank και της Εθνικής κατά κύριο λόγο αλλά και της Τράπεζας Πειραιώς δευτερευόντως αποδείχτηκαν καλύτερα των αναμενομένων, ενώ της Eurobank χαρακτηρίστηκαν καλά μεν, αλλά ανάλογα των εκτιμήσεων της αγοράς.

Αν όμως αφαιρέσει κάποιος τα trading gains από τις κεφαλαιαγορές, κυρίως ομόλογα, η εικόνα των κερδών γίνεται πιο γκρίζα με την Εθνική και την Alpha Βank να συνεχίζουν να ξεχωρίζουν.

Δυστυχώς, η εικόνα από τα αποτελέσματα άλλων δεικτοβαρών μετοχών, όπως του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ, αποδείχτηκε κατώτερη του αναμενομένου για να στηρίξει την υπόθεση μιας γενικότερης ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς.

Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη ότι η εγχώρια οικονομία διολισθαίνει προς την ύφεση και η πτωτική τάση δεν αναμένεται να αντιστραφεί πριν μπούμε στο 2010 και ενώ οι γειτονικές οικονομίες βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση βαθιάς ύφεσης, το συμπέρασμα δεν μπορεί να είναι ενθαρρυντικό.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν με ταχύ ρυθμό το 2003 και προσδοκούσε ακόμη περισσότερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Επομένως, η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας δεν μπορεί να υποστηρίξει σήμερα παρόμοιες επιδόσεις με αυτές της περιόδου 2003 - 2004.

Από την άλλη πλευρά, η εικόνα από τα εταιρικά κέρδη του β΄ τριμήνου σε άλλες μεγάλες αγορές του πλανήτη και ιδίως στις ΗΠΑ είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξη.

Οι καθαρές ευχάριστες εκπλήξεις (θετικές μείον αρνητικές) ξεπέρασαν το 50% έναντι του 32%, που είναι ο μέσος όρος διαχρονικά, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε το ίδιο διάστημα.

Επρόκειτο για το δ΄ καλύτερο τρίμηνο στην Ιστορία και εξηγεί γιατί οι ανοδικές αναθεωρήσεις των κερδών ανα μετοχή ξεπέρασαν τις καθοδικές αναθεωρήσεις για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2007.

Καλό μεν αλλά χαμηλότερο ήταν το ποσοστό των θετικών εκπλήξεων του β΄ τριμήνου στην Ευρώπη και οι κλάδοι της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών, των τηλεπικοινωνιών και των βασικών καταναλωτικών αγαθών δίνουν τον τόνο.

Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να ισχυριστεί ότι ο κινητήριος μοχλός της Σοφοκλέους σε αυτήν τη χρονική στιγμή συνεχίζει να είναι ο διεθνής περίγυρος και πιθανό θα εξακολουθήσει να είναι όσο οι προσδοκίες των αγορών δεν διαψεύδονται.

Το ερώτημα λοιπόν αφορά στο αν η τυχόν συνέχιση της ανοδικής πορείας των διεθνών αγορών θα ήταν αρκετή μαζί με τα πρόσκαιρα κέρδη από trading να αντισταθμίσει την αδυναμία της ζήτησης στην ελληνική οικονομία, η οποία λογικά θα απεικονιστεί σε χαμηλότερο τζίρο και λειτουργικά κέρδη των επιχειρήσεων το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο.

Αν η απάντηση είναι καταφατική και επιπλέον η ελληνική οικονομία μπει σε κατάσταση ανάκαμψης το 2010, όπως προβλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές, οι πιθανότητες να συνεχίσει ανοδικά η Σοφοκλέους, έστω και μέσω κάποιων προσωρινών διορθώσεων, είναι αυξημένες.

Εξυπακούεται ότι αν το καλό σενάριο για τις διεθνείς αγορές χαλάσει και η ελληνική οικονομία μπει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, τότε το αποτέλεσμα θα είναι πιθανόν το αντίθετο.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v