Πυρκαγιές, κουλτούρα και ασφάλιση...

Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών ανέδειξαν ελλείμματα στην πρόληψη και στην αντιμετώπισή τους από το κράτος και τις τοπικές αρχές. Ανέδειξαν, επίσης, ένα ακόμη θέμα που αφορά στον καθένα από εμάς.

Πυρκαγιές, κουλτούρα και ασφάλιση...
Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών απέδειξαν ότι τα περισσότερα παθήματα σε αυτήν τη χώρα δεν γίνονται μαθήματα.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για το κράτος και για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά για τον καθένα από εμάς.

Ασφαλώς, η δημόσια διοίκηση έχει μεγάλες ευθύνες για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης των πυρκαγιών σε μια χώρα που πλήττεται κάθε καλοκαίρι από δαύτες.

Τις περισσότερες φορές δεν έχει φροντίσει να δημιουργηθούν καν αντιπυρικές ζώνες και όταν κάποιοι δήμαρχοι, π.χ. του Μαραθώνα, το επιχειρούν σε δάση μηνύονται από τους δασάρχες.

Κι εκεί όμως που υπάρχουν τέτοιες ζώνες, στην κατασκευή των δρόμων δεν έχουν λάβει υπόψη τη συνηθισμένη φορά των αέρηδων της περιοχής, με συνέπεια να μην είναι αποτελεσματικές, για να μην πούμε κάτι χειρότερο, κοινώς διευκολύνουν την ταχεία επέκτασή τους.

Η δημόσια διοίκηση έχει επίσης την κύρια ευθύνη μαζί με τις τοπικές αρχές, για την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων από τη στιγμή που θα ξεσπάσουν πυρκαγιές.

Όμως, τι να περιμένει κανείς όταν η χρήση μεθόδων πυρόσβεσης, που είναι ευρέως διαδεδομένες στο εξωτερικό, π.χ. αντιπύρ, θεωρούνται εμπρησμός στην Ελλάδα.

Εδώ, η έμφαση δίνεται στον αριθμό των επίγειων και εναέριων μέσων που έχει το κράτος στη διάθεσή του για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Είναι μεν σημαντικό θέμα, αλλά εξίσου σημαντικότερο είναι ο συντονισμός δράσης όλων όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία πυρόσβεσης μαζί με τις ασκήσεις ετοιμότητας που πρέπει να γίνονται πριν από το καλοκαίρι.

Αναμφίβολα, κάποιες πυρκαγιές ίσως οφείλονται σε εμπρησμούς για κερδοσκοπικούς λόγους που κατά σύμπτωση είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε εκλογικές χρονιές στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Όμως, οι θεωρίες της συνομωσίας δεν μας βοηθούν να δούμε μια άλλη πραγματικότητα. Τις δικές μας ευθύνες ως πολιτών.

Δεν είναι μόνο το τσιγάρο που ανοίγει το παράθυρο του αυτοκινήτου και πετάει όπου λάχει ο κάθε ασυνείδητος οδηγός.

Είναι επίσης οι πλαστικές σακούλες και τα μπουκάλια που πετάνε αρκετοί χωρίς να νοιάζονται. Πόσες φορές βρέθηκαν αντιμέτωποι με σπασμένα μπουκάλια όσοι προσπαθούσαν να σβήσουν φωτιές δίπλα από δρόμους με πράσινο, σε προάστια της Αθήνας τις τελευταίες μέρες;

Κι όλα αυτά σε μια μεσογειακή χώρα με βλάστηση τέτοιας μορφής, π.χ. υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, που μπορεί να γίνει ωρολογιακή βόμβα όταν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια από τη μία πλευρά και δεν έχει γίνει αποψίλωση από την άλλη.

Αλλά πόσοι καθαρίζουν τον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού τους στα προάστια και παραπέρα από τα ξηρά χόρτα; Λίγοι.

Όμως, δεν είναι τα μόνα λάθη ή οι παραλείψεις των ιδιωτών.

Όσων κινδύνεψαν τα σπίτια τις προηγούμενες μέρες και πολύ περισσότερο όσων υπέστησαν ζημιές θα πρέπει να μετάνιωσαν που δεν τα είχαν ασφαλίσει για φωτιά.

Η ασφάλιση των σπιτιών για πυρκαγιά είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο στη χώρα μας.

Αν και τα ασφάλιστρα είναι μικρά, π.χ. κάπου 550 ευρώ το έτος για 200.000 ευρώ, λίγοι είναι οι ιδιοκτήτες που είναι διατεθειμένοι να τα πληρώσουν.

Η μεγάλη πλειονότητα θεωρεί προφανώς ότι δεν αξίζει τον κόπο, ενώ κάποιοι επιχειρηματολογούν ότι δεν διαθέτουν τα λεφτά.

Το πιθανότερο όμως είναι ότι μάλλον πρόκειται για θέμα παιδείας και κουλτούρας κι αυτό δεν αλλάζει εύκολα.

Η κριτική στο κράτος και στους δήμους ή τις κοινότητες για ότι έκαναν ή δεν έκαναν για την πρόληψη και για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι απόλυτα θεμιτή και απαραίτητη.

Το ίδιο όμως απαραίτητη είναι η αυτοκριτική όλων μας γι’ αυτά που δεν κάναμε, ενώ θα έπρεπε. Μακάρι, να μας γίνουν μάθημα και να τα διορθώσουμε.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v