Κλάδος Ακινήτων: Το κλειδί του παραδείσου...

Η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων θα συμβάλλει τα μέγιστα στην έξοδο της οικοδομής από την κρίση. Οι περισσότεροι ποντάρουν στα φθηνά στεγαστικά δάνεια. Ίσως όμως η λύση είναι άλλη.

Κλάδος Ακινήτων: Το κλειδί του παραδείσου...
Ο τριπλασιασμός σχεδόν των ακάλυπτων επιταγών το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου είναι ενδεικτικός των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν αρκετοί κλάδοι της οικονομίας.

Περίοπτη θέση σε αυτούς τους κλάδους έχουν όλοι οι συναφείς με την οικοδομή από τα μέταλλα μέχρι το αλουμίνιο κτλ.

Είναι σαφές ότι η τόνωση της ρευστότητας της αγοράς, με μεγαλύτερο άνοιγμα της στρόφιγγας των δανείων από τις τράπεζες, θα βοηθούσε κάπως την κατάσταση.

Όμως, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις.

Ποιος, π.χ. θα πληρώσει τη νύφη, αν οι τράπεζες άνοιγαν τις στρόφιγγες δίνοντας δάνεια αβέρτα και μετά από λίγους μήνες ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των δανείων δεν εξυπηρετούνταν;

Μήπως οι μέτοχοι και, σε τελικά ανάλυση, οι καταθέτες και οι φορολογούμενοι, γιατί τελικά κάποιος θα πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό;

Επομένως, η τόνωση της ρευστότητας με άνοιγμα της κάνουλας των δανείων ίσως δεν συνιστά καν λύση, αν και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να βοηθήσει πολλές εταιρίες οι οποίες αντιμετωπίζουν απλώς πρόβλημα ρευστότητας.

Η ουσιαστική λύση δεν είναι άλλη από την τόνωση της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες.

Πολλοί μεσίτες και κατασκευαστές πιστεύουν ότι η αγορά ακινήτων και συνεπώς οι συνδεδεμένοι με αυτήν κλάδοι της οικοδομής και των συναφών επαγγελμάτων θα ανακάμψουν, αν οι τράπεζες αρχίσουν να δίνουν δάνεια όπως τον παλιό καλό καιρό.

Όμως, κάτι τέτοιο είναι μάλλον δύσκολο να γίνει για πολλούς και διάφορους λόγους. Για παράδειγμα οι περισσότερες τράπεζες θέλουν να μειώσουν τη μόχλευση του ισολογισμού τους και επιπλέον τόσο η ελληνική όσο και η παγκόσμια οικονομία δεν ξαναμπούν σε σταθερά αναπτυξιακή τροχιά.

Επομένως, τα στεγαστικά δάνεια μπορεί να βοηθήσουν, αλλά δεν αποτελούν πανάκεια και θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι δίνονται με φειδώ από τις τράπεζες σε μια εποχή όπου τα προβληματικά δάνεια αυξάνονται έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς από πριν.

Επιπλέον, είναι ήδη σαφές ότι τα κρατικά μέτρα ενίσχυσης της αγοράς κατοικίας και της οικοδομής είχαν μικρή επίπτωση.

Θα πρέπει λοιπόν να βρεθεί κάτι άλλο για να τονωθεί η ζήτηση.

Οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο ακινήτων θεωρούν ως "κλειδί του παραδείσου" την αναστολή του "πόθεν έσχες" για αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων, για μια περίοδο λίγων χρόνων, βάζοντας κάποιο μέτρο με ετήσιο όριο, π.χ. 500.000 ευρώ, για να περιοριστεί ο κίνδυνος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες πράξεις.

Είναι ένα μέτρο που χωρά πολύ συζήτηση, αλλά έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στο παρελθόν, όπως στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η μεγαλύτερη ένσταση αφορά στη νομιμοποίηση εσόδων που προέρχονται από την παραοικονομία.

Από την άλλη πλευρά όμως, η Πολιτεία έχει ουσιαστικά αποδεχθεί τη νομιμοποίηση τέτοιων εσόδων με άλλους τρόπους, π.χ. αγορά μετοχών, κρατικών ομολόγων κτλ., οπότε δεν παραβιάζει κλειστές θύρες.

Με δεδομένη την ανάγκη τόνωσης της ζήτησης όσον αφορά στην έξοδο της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής από την ύφεση, γεγονός που θα τόνωνε την εθνική οικονομία, ίσως άξιζε τον κόπο να επανεξεταστεί η αναστολή του πόθεν έσχες, καθότι θα έβαζε χρήματα που σήμερα λιμνάζουν στην παραγωγική διαδικασία.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v