Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Οι 15 μέρες που έρχονται!

Ύστερα από ένα μεγάλο ράλι έρχεται η διόρθωση. Μερικοί γκουρού την τοποθετούν χρονικά τον Σεπτέμβριο και άλλοι αργότερα. Όμως, η Σοφοκλέους είναι πιο παράξενο "ζώο".

Σοφοκλέους: Οι 15 μέρες που έρχονται!
Ο γκουρού των αναδυομένων αγορών κ. Μark Mobius προέβλεψε πριν από λίγες μέρες ότι έρχεται διόρθωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει τα χρηματιστήρια 30% χαμηλότερα.

Ο κ. Mobius δεν προσδιόρισε τον χρόνο εκδήλωσης της διόρθωσης, αν και αναφέρθηκε στο δ΄ τρίμηνο της χρονιάς.

Όμως, ο γκουρού των hedge funds, κ. Tudor Jones ήταν πιο σαφής στην επιστολή που έστειλε στους επενδυτές της εταιρίας του. Η διόρθωση της χρηματιστηριακής αγοράς θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο.

Με τις λίγες γνώσεις που διαθέτει, η στήλη προσέγγισε το ίδιο θέμα με βάση την ιστορική εμπειρία.

Από αυτή προκύπτει ότι τέτοιου είδους ράλι τα οποία έρχονται έπειτα από παρατεταμένη περίοδο πτώσης των μετοχών, κρατάνε πολύ περισσότερους μήνες από τους 5 που έχουν περάσει από τον Μάρτιο.

Επιπλέον, η ποσοστιαία άνοδος των δεικτών είναι μεγαλύτερη από τα κέρδη της τάξης του 40% και πλέον που καταγράφονται σήμερα.

Με άλλα λόγια, η ιστορία τοποθετεί τη διόρθωση χρονικά αργότερα, εκτός και αν στις επόμενες εβδομάδες τα χρηματιστήρια καταγράψουν επιπρόσθετα κέρδη της τάξης του 10% - 20%.

Όμως, τα ιστορικά στοιχεία που επικαλεστήκαμε προέρχονταν από τις ανεπτυγμένες αγορές και όχι από τις αναδυομένες, με εξαίρεση το παράδειγμα της Ελλάδας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Αν υποθέσει κάποιος ότι θα υπάρξει συγχρονισμός των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων αγορών, δεν υπάρχει προφανώς πρόβλημα. Οι προβλέψεις παραμένουν.

Αν όμως ο συγχρονισμός δεν είναι τέλειος, τότε η Σοφοκλέους μπορεί να βρεθεί στο μέσον.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι μοιράζεται χαρακτηριστικά τόσο ανεπτυγμένης όσο και αναδυόμενης αγοράς.

Για κάποιους είναι μισή ανεπτυγμένη και μισή αναδυομένη, ενώ κατ’ άλλους πιο πολύ αναδυομένη παρά ανεπτυγμένη.

Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρχει μία εικόνα της τάσης και της κατάστασης που επικρατεί αυτό τον καιρό στις αναδυόμενες αγορές και πιο συγκεκριμένα σε εκείνες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει, εδώ και μερικές μέρες, μία εικόνα που παραπέμπει σε αυξημένες πιθανότητες διόρθωσης πιο σύντομα παρά πιο αργά.

Συγκεκριμένα, οι καθαρές εισροές κεφαλαίων στα funds που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές και στις περιφερειακές αγορές βρίσκονται ως ποσοστό του ενεργητικού τους σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα, κάπου στο 10%, της τελευταίας 15ετίας.

Δεν είναι κάτι το συνηθισμένο και γι’ αυτό δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν επιβραδύνονταν.

Ακόμη, το ρευστό που διέθεταν τα funds στα τέλη του Ιουλίου ήταν κοντά στο 2,3% του ενεργητικού τους έναντι 3% που είναι ο μέσος όρος της τελευταίας δεκαετίας.

Με άλλα λόγια, τα συγκεκριμένα μετοχικά funds είναι υπερεπενδεδυμένα σε αυτήν τη χρονική στιγμή.

Ένας άλλος λόγος προβληματισμού είναι οι αποτιμήσεις των αναδυόμενων αγορών που δεν μπορούν να θεωρηθούν πλέον ευκαιρία για αγορές.


Μετά το ράλι, το Ρ/Ε με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη των επομένων 12 μηνών είναι κοντά στις 13,5 έναντι 14,7 φορές που βρισκόταν στο απόγειό του τον Νοέμβριο του 2007.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι αναδυόμενες αγορές εμφανίζουν υψηλή εποχικότητα  και ο Αύγουστος να είναι ο χειρότερος μήνας του έτους κατά μέσο όρο ιστορικά, ενώ το γ΄ τρίμηνο που διανύουμε είναι το πιο αδύνατο της χρονιάς.

Με δεδομένο ότι ο Ιούλιος ήταν καλός μήνας θα πρέπει ο Αύγουστος να μην είναι καλός για να επιβεβαιωθεί η ιστορία.

Απομένουν άλλες 15 μέρες περίπου για επιβεβαίωση και η Σοφοκλέους είναι πιθανό να μη μείνει ανεπηρέαστη.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v