Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O φερετζές της... Σοφοκλέους

Όλα τα είχε η Μαριωρή ο φερετζές της έλειπε, λέει ο λαός. Η σχετική λαϊκή ρήση μπορεί να βρει εφαρμογή στη Σοφοκλέους σε μια περίοδο όπου το νερό των διεθνών αγορών μπαίνει στο αυλάκι.

O φερετζές της... Σοφοκλέους
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σαββατοκύριακου, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να πάει η χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο.

Ο εκτροχιασμός των δημοσίων οικονομικών και η ανάγκη για λήψη επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο του καταρτισμού του προϋπολογισμού για το 2010, σε αντίξοες εγχώριες και διεθνείς οικονομικές συνθήκες, είναι ένας σοβαρός λόγος.

Άλλος λόγος, είτε για να γίνουν πρόωρες εκλογές, είτε για να μη γίνουν, μπορεί να είναι η αντιμετώπιση της νέας γρίπης Α.

Εξυπακούεται ότι τα δημοσιονομικά είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο στήθηκαν κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2007, για να αποδειχτεί έναν χρόνο αργότερα ότι ήταν αναξιόπιστος καθώς το έλλειμμα του προϋπολογισμού ξεπέρασε το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Αποδείχτηκε τότε, για ακόμα μία φορά, ότι στην Ελλάδα τα κόμματα εξουσίας επικαλούνται προσχηματικούς λόγους για να κάνουν εκλογές όταν τα συμφέρει.

Με άλλα λόγια, η υποκρισία σε όλο το μεγαλείο της.

Είτε όμως γίνουν εκλογές το φθινόπωρο, είτε τον επόμενο Μάρτιο με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως επιθυμεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου, η χώρα μοιάζει να εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο πριν ακόμη ολοκληρωθούν τα μπάνια του λαού.

Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη φορά υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τα πράγματα περιπλέκονται.

Είναι προφανές ότι οι αγορές θα αρχίσουν από κάποιο σημείο και μετά να προεξοφλούν αυτό το ενδεχόμενο, ιδίως αν ενισχυθεί η πεποίθησή τους.

Επειδή όμως δεν τους αρέσει η αβεβαιότητα, δεν αποκλείεται να τιμωρήσουν τις εγχώριες κινητές αξίες από μετοχές μέχρι ομόλογα.

Σίγουρα η αρνητική προεξόφληση καθίσταται πιο δύσκολη όσο το ράλι στις διεθνείς αγορές κρατεί και οι πολλαπλασιαστές κερδών (Ρ/Ε) παίρνουν την ανιούσα.

Όμως, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει με βεβαιότητα ούτε ότι το ράλι θα κρατήσει για πολύ καιρό ακόμη ούτε ότι οι αγορές θα κλείσουν τα μάτια στις πιθανές ελληνικές πολιτικές εξελίξεις.

Φυσικά, η εκλογή μιας ισχυρής κυβέρνησης με συγκεκριμένο πρόγραμμα θα οδηγούσε πιθανόν σε ράλι ανακούφισης και συγχρονισμού με τις ξένες αγορές αργότερα.

Όμως, μέχρι τότε η αβεβαιότητα θα ήταν δυνατόν να προκαλέσει χρηματιστηριακή αιμορραγία ή στασιμότητα, ανάλογα με το διεθνές περιβάλλον.

Όλα λοιπόν τα είχε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο φερετζές των πρόωρων εκλογών του έλειπε.

Φυσικά, κάποιος μπορεί να επικαλεστεί τη ρήση "συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια".

Όμως, τα χιόνια μπορεί να κρατήσουν για πολλούς μήνες και στις κορυφές των πολύ ψηλών βουνών δεν λιώνουν ποτέ.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v