Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάλογος Dr. Money - Λ. Κατσέλη για την Εθνική

Τα εκάστοτε κόμματα εξουσίας έβλεπαν πάντοτε την Εθνική σαν δοβλέτι τους. Καιρός είναι να τη δουν έτσι όπως θα έπρεπε να είναι για το καλό όλων μας. Στο θέμα παρενέβη με επιστολή της η κ. Λ. Κατσέλη. Η απάντηση του Dr. Money.

Διάλογος Dr. Money - Λ. Κατσέλη για την Εθνική
*** Το σημερινό σχόλιο του Dr. Money προκάλεσε την παρέμβαση της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας κ. Λ. Κατσέλη, η οποία δημοσιεύεται στο τέλος του κειμένου του Dr. Money, όπως και η απάντηση του Dr. Money.

Η Εθνική Τράπεζα ευτύχησε να έχει δύο πολύ καλές διοικήσεις για πάνω από 10 χρόνια. Τόσο η διοίκηση του αείμνηστου Θεόδωρου Καρατζά όσο και του νυν προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Τάκη Αράπογλου πρόσφεραν στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας και μαζί στην εθνική οικονομία.

Αν και ο καθένας τους ανήκε ξεκάθαρα σε ξεχωριστούς πολιτικούς χώρους και διοίκησαν σε διαφορετικές εποχές με διαφορετικές απαιτήσεις, κατόρθωσαν να βάλουν και να διατηρήσουν την τράπεζα σε ανοδική τροχιά.

Και οι δύο δέχτηκαν οχλήσεις από πολιτικούς. Άλλες φορές ενέδωσαν, άλλες όχι. Προσπάθησαν όμως, όσο μπορούσαν, να... απογαλακτίσουν την Εθνική από το Δημόσιο.

Η αποτυχημένη προσπάθεια συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha Bank επί εποχής Καρατζά είχε αυτό το στοιχείο.

Το ίδιο ισχύει για τις κινήσεις της διοίκησης Αράπογλου να επεκταθεί πιο πολύ η τράπεζα στο εξωτερικό, με αποκορύφωμα την εξαγορά της Finansbank που χρηματοδοτήθηκε από γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Τόσο ο Θεόδωρος Καρατζάς όσο και ο κ. Αράπογλου δεν επέλεγαν συνεργάτες με βάση τα κομματικά πιστεύω τους. Είναι γνωστό ότι στη διοίκηση Καρατζά υπήρχαν άτομα σε σημαντικές θέσεις του ομίλου που δεν πρόσκεινταν στο ΠΑΣΟΚ.

Κατά τον ίδιο τρόπο, υπάρχουν σήμερα στελέχη σε καίριες θέσεις του ομίλου της Εθνικής που δεν πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε, με εξαίρεση τους υποδιοικητές επί εποχής Καρατζά, ο κ. Αράπογλου κράτησε τα περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη που βρήκε από την προηγούμενη διοίκηση.

Υπενθυμίζουμε όλα αυτά με αφορμή την οξεία κριτική που άσκησε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη στην απόφαση του κ. Αράπογλου να ανανεώσει τις συμβάσεις των στελεχών της διοικητικής πυραμίδας της Εθνικής εκ των οποίων οι περισσότερες αν όχι όλες έληγαν του χρόνου τον Μάιο μέχρι και το 2012.

Ακόμη και αν υπήρχε υστεροβουλία στην κίνηση του κ. Αράπογλου, το επιχείρημα περί παραβίασης των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης δεν στέκει. Καμία σοβαρή εταιρία δεν περιμένει την τελευταία στιγμή για να ανανεώσει τη θητεία των στελεχών της που λήγει.

Ίσως πιο ανησυχητικό, με βάση τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, είναι το ότι προεξοφλείται η απόφαση των μετόχων της Εθνικής για το μέλλον της σημερινής διοίκησης εκ των οποίων το 55% και πλέον είναι ξένοι.

Αν το ΠΑΣΟΚ κρίνει ορθό να αλλάξει τη διοίκηση χωρίς τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας, όπως προβλέπει η νομοθεσία, θα ήταν καλό να το γνωστοποιήσει στην αγορά από τώρα.

Ούτε η ανανέωση της θητείας των στελεχών δένει τα χέρια της επόμενης διοίκησης, όπως προεξοφλεί η κ. Κατσέλη, να απομακρύνει όσους από αυτούς δεν επιθυμεί.

Τρόποι υπάρχουν χωρίς να γίνονται αντικείμενο δημοσίων ανακοινώσεων και τους ξέρει πολύ καλά εκείνος που θεωρείται φαβορί για τη θέση σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής.

Δυστυχώς, η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται κάθε φορά με διαφορετικούς πολιτικούς πρωταγωνιστές που έχουν στο στόχαστρο την εκάστοτε διοίκηση της Εθνικής.

Όμως, δεν νομίζουμε ότι εν έτει 2009 τέτοιες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις μπορεί να έχουν τα αποτελέσματα που είχαν τη δεκαετία του 1980, αφού ο κόσμος έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό.

Ο διοικητής της Εθνικής, έλεγε κάποτε ο αείμνηστος Θεόδωρος Καρατζάς, λογοδοτεί στον πρωθυπουργό της χώρας ακόμη και αν το Δημόσιο δεν έχει καθόλου μετοχές στην Εθνική.

Είχε δίκιο. Μόνο που ο διοικητής δεν θα πρέπει να επιβάλλεται μόνο και μόνο επειδή ανήκει στο κόμμα. Θα πρέπει να τυγχάνει της αποδοχής της πλειοψηφίας των μετόχων της Εθνικής και της αγοράς.

Dr. Money

[email protected]  

**** Απάντηση στο σχόλιο του Dr. Money από την κ. Λούκα Κατσέλη

Προς τη διεύθυνση της ηλεκτρονικής εφημερίδας Euro2day
Αξιότιμε/η κύριε/α,

Σε σχέση με το κείμενο του συντάκτη σας Dr. Money, που δημοσιεύτηκε σήμερα, 27 Ιουλίου 2009, με τίτλο "Η Εθνική και τα κόμματα εξουσίας" και έκανε αναφορά στη δήλωσή μου που σχολίαζε την απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος να ανανεώσει τη θητεία των διευθυντών της τράπεζας, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

"Σε κανένα σημείο της δήλωσής μου δεν προκύπτει πρόθεση κομματικού ελέγχου ή εναγκαλισμού της Εθνικής Τράπεζας. Σε καμία περίπτωση το εκλογικό αποτέλεσμα, όποιο κι είναι, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία μιας μεγάλης εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρίας.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει οι αποφάσεις της διοίκησης για την επιλογή των ανωτάτων στελεχών της τράπεζας να διαταράσσουν την ομαλή διαδικασία διαδοχής. Πόσο μάλλον όταν οι αποφάσεις αυτές, όπως η τελευταία του κ. Αράπογλου, μεθοδεύονται με αιφνιδιαστικό τρόπο με προφανή στόχο την "προστασία" συγκεκριμένων στελεχών εν όψει πολιτικών εξελίξεων.

Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί "πάγια πρακτική" η ανανέωση της θητείας υψηλόβαθμων στελεχών έναν χρόνο πριν από τη λήξη της θητείας τους. Για του λόγου το αληθές, ο ίδιος ο κ. Αράπογλου τον Αύγουστο του 2008 ανανέωσε τις συμβάσεις γενικών διευθυντών έναν μόλις μήνα πριν λήξει η θητεία τους. Οι συμβάσεις των συγκεκριμένων γενικών διευθυντών ανανεώθηκαν για 20 μήνες προκειμένου να λήγουν τον Μάιο του 2010, οπότε και λήγει η θητεία και του κ. Αράπογλου στην Εθνική Τράπεζα.

Η επιλογή του κ. Αράπογλου να ανανεώσει μέχρι το 2012 τη θητεία υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας είναι σαφές ότι δεσμεύει την επόμενη διοίκηση, όποτε κι αν προκύψει, η οποία εάν επιλέξει να τα αντικαταστήσει θα πρέπει να τα ανταμείψει πλουσιοπάροχα.

Υπενθυμίζεται δε ότι αποτελεί πάγια πρακτική στην Εθνική Τράπεζα οι ανανεώσεις συμβάσεων και οι προαγωγές υψηλόβαθμων στελεχών να γίνονται με τέτοιον τρόπο ώστε να μη διαταράσσεται η ομαλή διαδοχή της διοίκησης. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι ο αείμνηστος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρος Καρατζάς είχε επιλέξει ήδη από τον Ιανουάριο του 2004 να μην πραγματοποιήσει προαγωγές μιας σειράς ανώτατων στελεχών της τράπεζας, καθώς εν όψει των επικείμενων εκλογών του Μαρτίου του 2004 δεν επιθυμούσε οι δικές του αποφάσεις να δεσμεύσουν την επόμενη διοίκηση. Την επιλογή αυτή όφειλε και ο κ. Αράπογλου να υιοθετήσει".



Με εκτίμηση,

Λούκα Τ. Κατσέλη
βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ
και πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
για θέματα Οικονομίας


**** Τι απαντά ο Dr. Money στην κ. Λούκα Κατσέλη


Η άμεση απάντηση της κ. Κατσέλη στο θέμα "Η Εθνική και τα κόμματα εξουσίας" που αναπτύξαμε δείχνει ασυνήθιστη ευαισθησία και αυτό την τιμά.

Η τοποθέτησή της ότι "το εκλογικό αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, δεν μπορεί να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία μιας μεγάλης εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρίας" είναι επίσης καλοδεχούμενη τόσο από εμάς όσο, και θέλουμε να πιστεύουμε, και από το σύνολο της αγοράς.

Η φράση "συνηθισμένη πρακτική" που χρησιμοποιήσαμε για να χαρακτηρίσουμε την ανανέωση της θητείας υψηλόβαθμων στελεχών της Εθνικής θα ήταν πιο κατάλληλη έναντι της "πάγιας τακτικής" που χρησιμοποιήσαμε και ορθώς τo επισημαίνει η κ. Κατσέλη.

Επιμένουμε όμως ότι δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτόν στην απόφαση του κ. Αράπογλου να ανανεώσει τη θητεία των ανώτατων στελεχών της Εθνικής αρκετούς μήνες πριν αυτή λήξει.

Είναι εύλογο να επιθυμεί να συνεχίσει ο επικεφαλής μιας εταιρίας τη συνεργασία του με ανθρώπους που εμπιστεύεται. Άλλωστε, το κλίμα αβεβαιότητας θα μπορούσε να οδηγήσει είτε σε αποχωρήσεις στελεχών που έχει ανάγκη η επιχείρηση, ιδίως σε καλές εποχές, είτε σε μειωμένη παραγωγικότητα.

Με δεδομένο το φορτισμένο πολιτικό κλίμα, είναι λογικό αρκετά στελέχη να αισθάνονται αυξημένη αβεβαιότητα για το μέλλον τους που πιθανόν θα είχε αρνητική επίδραση στην αποδοτικότητά τους.

Υπό αυτή την έννοια, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Αράπογλου έπραξε το σωστό σε αυτό το θέμα.

Dr. Money
 

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v