Αγορές: Ο βρυχηθμός των ταύρων!

Οι χρηματιστηριακές αγορές συνεχίζουν να βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί. Όμως, αυτό ακριβώς το γεγονός ενισχύει τις πιθανότητες να επικρατήσει το ένα από τα δύο κυριότερα σενάρια για το μέλλον.

Αγορές: Ο βρυχηθμός των ταύρων!
Τι διαφορά μπορούν να κάνουν 3 εβδομάδες...

Σε ένα από τα κείμενά μας πριν φύγουμε για διακοπές αναφερθήκαμε στο ενδεχόμενο η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας να αποδειχτεί ισχυρότερη από αυτή που περίμεναν οι αγορές.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πυροδοτούσε ένα παγκόσμιο χρηματιστηριακό ράλι που θα είχε διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα με τους ρυθμούς ανάκαμψης κάθε γεωγραφικής ζώνης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής ήταν υποψήφιες για υψηλότερες αποδόσεις έναντι της ευρωζώνης, της οποίας η οικονομία εισήλθε πιο καθυστερημένα στη δίνη της κρίσης.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο χορός των ανοδικών αναθεωρήσεων του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για το 2010 από τους οικονομολόγους των μεγάλων ξένων οίκων έχει ξεκινήσει.

Η Κίνα και η Ινδία σέρνουν τον χορό, οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν και η ευρωζώνη μένει πίσω.

Η ανάκαμψη συνδέεται με τη συνεχή βελτίωση των επιδόσεων της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής.

Η τελευταία αποδίδεται εν μέρει στην πολιτική της επαναφοράς των αποθεμάτων σε υψηλότερα επίπεδα από το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους που ακολουθούν πολλές επιχειρήσεις ανά την υφήλιο.

Η εκτιμώμενη ανάκαμψη συνδέεται επίσης με τη σταθερά επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες των μεγάλων βιομηχανικών και αναδυόμενων χωρών.

Όμως, οι ανοδικές αναθεωρήσεις των ρυθμών ανάπτυξης το 2009 και το 2010 ή ο περιορισμός του βαθμού συρρίκνωσης μερικών οικονομιών φέτος δεν σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία έχει μπει σε ενάρετο κύκλο.

Η αυτοσυντηρούμενη ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

Η τελική ζήτηση, κυρίως η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών, που θα πρέπει να πάρει τη σκυτάλη της διατήρησης της ανάκαμψης από τις επιχειρήσεις, όταν οι τελευταίες θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της αποθεματοποίησης, είναι αδύνατη και εύθραυστη.

Αυτό έχει εν μέρει τα καλά του για τους επενδυτές σε μετοχές και σε άλλες κινητές αξίες ρίσκου.

Γιατί;

Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα προτιμήσουν να εφαρμόσουν επεκτατική πολιτική που θα οδηγήσει αργότερα σε ήπιο πληθωρισμό, παρά να ρισκάρουν κάποιο πισωγύρισμα το επόμενο διάστημα.

Αυτό σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας, της Ινδίας και άλλων χωρών αυξάνει τις πιθανότητες η παγκόσμια ανάκαμψη που φαίνεται ότι ξεκίνησε δειλά-δειλά το γ΄ τρίμηνο του 2009 να αποκτήσει αυτοτροφοδοτούμενα χαρακτηριστικά από κάποιο σημείο και έπειτα.

Οι χρηματιστηριακές αγορές δείχνουν πρόθυμες να προεξοφλήσουν αυτό το ενδεχόμενο που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη της αναμενομένης αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και επομένως των μετοχών.

Ο δρόμος δεν είναι ασφαλώς στρωμένος με ροδοπέταλα και είναι επόμενο να υπάρχουν ταρακουνήματα.

Όμως, σε αυτήν τουλάχιστον τη χρονική στιγμή, οι περισσότερες πιθανότητες είναι υπέρ του καλού σεναρίου.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v