Χ.Α: Επιστροφή ενός φίλου από τα παλιά!

Το πιο ανέλπιστο δώρο είναι μερικές φορές το καλύτερο. Στην περίπτωση της Σοφοκλέους, το καλύτερο δώρο θα μπορούσε να προέλθει από τον πιο προβληματικό χώρο. Τις αναδυόμενες αγορές.

Χ.Α: Επιστροφή ενός φίλου από τα παλιά!
Δεν πάνε πάνω από δύο χρόνια όπου οι αναλυτές της πλειονότητας των ξένων επενδυτικών οίκων επαινούσαν την πολιτική πολλών εταιριών του χρηματοπιστωτικού τομέα και μη των ανεπτυγμένων χωρών να επεκταθούν στις αναδυόμενες αγορές.

Οι έπαινοι μεταφράζονταν σε υψηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές των συγκεκριμένων εταιριών και σε αποτιμήσεις που εμπεριείχαν premium έναντι των ανταγωνιστών τους.

H σπουδή των θεσμικών επενδυτών να κυνηγήσουν το μεγάλο κέρδος, επενδύοντας μεγάλα κεφάλαια, συχνά μοχλευμένα, στις αναδυόμενες αγορές έμμεσα και μέσω των μετοχών των ανωτέρω εταιριών οδηγούσε σε επιβεβαίωση των υψηλότερων τιμών-στόχων και ούτω καθεξής.

Η πιστωτική κρίση χάλασε τη σούπα, φέρνοντας στην επιφάνεια ορισμένες άλλες από τις πιο γνωστές αδυναμίες των αναδυόμενων αγορών, όπως η έλλειψη ρευστότητας.

Η απομόχλευση από hedge funds και από άλλους θεσμικούς επενδυτές που έφερε η κρίση σε συνδυασμό με τις ενδημικές αδυναμίες των αναδυόμενων αγορών έπληξε σοβαρά τις μετοχές των δυτικών τραπεζών, κυρίως κι άλλων εταιριών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τα κέρδη που έχουν καταγράψει οι μετοχές τους από τις αρχές του Μαρτίου μέχρι σήμερα συνεχίζουν να είναι μικρότερα των υψηλών επιπέδων στα οποία είχαν φτάσει πριν απο δύο χρόνια από 40% μέχρι 70% ακόμη και σήμερα.

Όμως στις αγορές όπως και στη ζωή όλα κάνουν κύκλους.

Μερικοί πιστεύουν ότι ο νέος κύκλος θα ευνοήσει ξανά τις αναδυόμενες αγορές, τουλάχιστον εκείνες των οποίων οι οικονομίες βασίζονται σε πιο ισχυρά θεμελιώδη μακροοικονομικά στοιχεία και σε αυτές όπου ο συνολικός δανεισμός του ιδιωτικού τομέα σε ξένο νόμισμα είναι σχετικά μικρός.

Ασφαλώς, χώρες όπως η Ουκρανία δεν ανήκουν στην παραπάνω λίστα.

Υπάρχουν όμως άλλες όπως η Τουρκία και η Πολωνία που συγκεντρώνουν τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, ενώ ερώτημα αποτελεί η Ρουμανία που έχει μπει σε βαθιά ύφεση, αλλά θα μπορούσε να ανακάμψει πιο εύκολα.

Το γεγονός ότι η πιστωτική κρίση ξεκίνησε από τις ανεπτυγμένες αγορές έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα ως επιχείρημα υπέρ των αναδυόμενων αγορών.

Όμως, έχασε μέρος από τη λάμψη του όταν η πρόβλεψη για την αποσύνδεση των ώριμων από τις αναδυόμενες αγορές δεν έγινε πραγματικότητα.

Η σταδιακή επιστροφή των ταύρων στις αγορές κεφαλαίου, η υπεραπόδοση των αναδυόμενων χρηματιστηριακών και πιστωτικών (credit) αγορών από τα χαμηλά του Μαρτίου - Φεβρουάριου μέχρι σήμερα επανέφερε τα χαμόγελα.

Σε αρκετούς δεν πέρασε απαρατήρητο ότι το spread του δείκτη των κρατικών ομολόγων των αναδυόμενων οικονομιών έφτασε στη κορύφωσή του, να απέχει 8 ποσοστιαίες μονάδες από τον αντίστοιχο των ώριμων χωρών κατά τη διάρκεια της τωρινής κρίσης.

Το ίδιο spread είχε ανέβει στις 14 μονάδες κατά την περίοδο της ασιατικής κρίσης στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990.

Όλα αυτά υπενθυμίζουν το βασικό ατού των οικονομιών των αναδυόμενων αγορών.

Ότι για πολλά-πολλά χρόνια θα έχουν να επιδείξουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις ανεπτυγμένες.

Φυσικά, οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης θα συνδυάζονται με μεγαλύτερο ρίσκο.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι κάθε μεγάλη κρίση αναδεικνύει κάποιες κατηγορίες επενδύσεων και κλάδων που κερδίζουν.

Τα χαμηλά επιτόκια που έφερε η κρίση των αρχών της τωρινής δεκαετίας ευνόησαν κυρίως τα ακίνητα, τα εμπορεύματα και τις αναδυόμενες αγορές.

Η τωρινή κρίση θα μπορούσε επίσης να ευνοήσει κάποιους και πρώτες ανάμεσα στους πρώτους φαντάζουν οι αναδυόμενες αγορές των οποίων οι οικονομίες έχουν τη βάση να βγουν πιο γρήγορα από την τωρινή οικονομική κρίση.

Όσες ελληνικές κι άλλες δυτικές εταιρίες έχουν παρουσία σε αυτές θα βγούν κερδισμένες.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να ανακαλύψει ποιες είναι αυτές και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη Σοφοκλέους.

Η σταδιακή επιστροφή λοιπόν των αναδυόμενων αγορών στις κορυφαίες προτιμήσεις των ξένων θεσμικών επενδυτών συνιστά ένα από τα καλύτερο δώρα για τη Σοφοκλέους.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v