Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επένδυση του έξυπνου χρήματος!

Η αναζήτηση ευκαιριών αυτή την εποχή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχει όμως μια επένδυση που συγκεντρώνει όλα τα εχέγγυα για υψηλές αποδόσεις και δεν έχει περάσει απαρατήρητη από το έξυπνο χρήμα.

Η  επένδυση του έξυπνου χρήματος!
Υπήρχε μια αγορά, αναφέραμε στις 25 Φεβρουαρίου, που παρουσίαζε σταθεροποιητικές τάσεις από την αρχή του 2009, ενώ την ίδια περίοδο οι χρηματιστηριακές αξίες κατέρρεαν παγκοσμίως.

Η αναφορά σχετιζόταν με την αγορά του πετρελαίου.

Εκείνη την περίοδο η τιμή του αμερικανικού αργού δεν είχε πιάσει ακόμη τα 40 δολάρια το βαρέλι, αλλά ήταν σαφές πως ήταν θέμα χρόνου να γίνει κάτι τέτοιο.

Σε εκείνη την αναφορά θεωρούσαμε λογικό να ανέβει η τιμή του πετρελαίου στα 50 - 60 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο μισό της χρονιάς, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Χθες η τιμή του "μαύρου χρυσού" έπιασε τα 49 δολάρια το βαρέλι μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου του ΟPEC ότι το καρτέλ προετοιμάζει νέα μείωση της συνολικής παραγωγής του προσεχώς, για να υποχωρήσει αργότερα σε χαμηλότερα επίπεδα.

Είναι σαφές ότι η ημερήσια μεταβλητότητα των τιμών του πετρελαίου είναι υψηλή κι αυτό εν μέρει οφείλεται στο φαινόμενο contango, δηλαδή στο γεγονός ότι οι προθεσμιακές τιμές είναι αρκετά υψηλότερες από τις τρέχουσες.

Το contango καθιστά επικερδή την πώληση συμβολαίων πετρελαίου για μελλοντική παράδοση, π.χ. σε έναν χρόνο από σήμερα, ακόμη κι από μεγάλες εταιρίες, όπως την BP ή την Exxon Mobil, που αποθηκεύουν την υποκείμενη ποσότητα σε τάνκερ και περιμένουν, κερδίζοντας από τη διαφορά.

Όμως, η σταθεροποίηση και άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα πρέπει να αποδοθεί κυρίως στη μείωση της παραγωγής του από τις χώρες του ΟPEC, αφού η παγκόσμια ζήτηση υποχωρεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο οργανισμός παρήγε 25,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο έναντι 30,3 εκατ. βαρέλια τον Αύγουστο του 2008, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών.

Αν μάλιστα το καρτέλ εμμείνει στην απόφασή του να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή του προσεχώς και τα μέλη του ακολουθήσουν την απόφαση, δεν αποκλείεται η τιμή του "μαύρου χρυσού" να κερδίσει κι άλλο έδαφος και να σταθεροποιηθεί πάνω από τα 50 δολάρια πριν μπει το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Ο μεγάλος άγνωστος είναι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, η οποία εξαρτάται από το βάθος και τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ακόμη όμως κι αυτή δείχνει να υποχωρεί λιγότερο σε σχέση με τη ζήτηση για άλλα αγαθά.

Ακόμη λοιπόν κι αν η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ και στις άλλες χώρες, που είναι οι μεγάλοι καταναλωτές καυσίμων, διαρκέσει μέχρι το 2010 ή το 2011, υπάρχουν άλλα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η βουτιά του πετρελαίου δεν θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Κατ’ αρχάς, η μεγάλη πτώση των τιμών έχει αποθαρρύνει τις επενδύσεις για νέα πετρελαϊκά κοιτάσματα, ενώ η παραγωγή από άλλα μεγάλα κοιτάσματα, π.χ. στο Μεξικό, φθίνει.

Επιπλέον, νέοι πετρελαιοπαραγωγοί και νέα διυλιστήρια δεν φτιάχνονται, ενώ πάνω από το 80% του παραγωγικού δυναμικού χρησιμοποιείται σήμερα.

Επίσης, η μεγάλη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου έχει αποθαρρύνει τις επενδύσεις για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, π.χ. βιοκαύσιμα.

Είναι λοιπόν λογικό να υποθέσει κανείς ότι η τιμή του πετρελαίου θα βρεθεί τα επόμενα ένα - δύο χρόνια σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

Αν μάλιστα η οικονομική ανάκαμψη, όταν έρθει, αποδειχτεί ισχυρότερη της αναμενομένης, η επιπρόσθετη ζήτηση για πετρέλαιο στις ανεπτυγμένες αγορές, στην Κίνα και στην Ινδία μπορεί να φανεί αρκετά ισχυρή ώστε να οδηγήσει ξανά το αργό κοντά στα 90 - 100 δολάρια το βαρέλι.

Κοντολογίς, το contango και οι μετακυλίσεις των συμβολαίων του πετρελαίου από ETFs, hedge funds και από άλλους είναι πιθανό να διατηρήσουν τη μεταβλητότητα των τιμών σε υψηλά επίπεδα.

Όμως, κυκλικοί και διαρθρωτικοί λόγοι οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα 147 δολάρια το βαρέλι δεν είναι απρόσιτη τιμή για τον "μαύρο χρυσό".

Αυτός είναι ο λόγος που ένα μέρος του αποκαλούμενου έξυπνου χρήματος έχει λάβει ήδη θέση στο πετρέλαιο είτε μέσω συμβολαίων futures είτε μέσα από μετοχές των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών.

Ο χρόνος θα δείξει αν έχουν δίκιο.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v