Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μητέρα όλων των ράλι και το "έγκλημα"!

Από το καλοκαίρι του 2007 μέχρι σήμερα οι ταύροι είχαν πολύ λίγες ευκαιρίες να χαρούν. Αν όμως τα άστρα και τεχνικοί αναλυτές έχουν δίκιο, η επιστροφή των δεικτών στον τόπο του "εγκλήματος" θα φέρει ράλι.

Η μητέρα όλων των ράλι και το έγκλημα!
Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Βραζιλιάνος trader της Balfour στη Wall Street Plaza της Νέας Υόρκης, ο οποίος καθόταν στο διπλανό γραφείο από τον γράφοντα, πόνταρε στην άνοδο ή στην πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών, των μετάλλων και των γεωργικών προϊόντων μέσω των συμβολαίων futures με οδηγό τα άστρα.

"Αν είσαι 40% σωστός σε αυτή την μπίζνα, βγάζεις πολλά λεφτά," έλεγε στον γράφοντα.

Τον ξαναθυμήθηκα χθες, διαβάζοντας ότι ο κ. Larry Pesavento, ένας Αμερικανός ειδικός στα "pattern recognition", που χρησιμοποιεί γεωμετρικά σχήματα, τους δείκτες Fibonacci και την αστρολογία, είναι αισιόδοξος για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2007 όπου έγινε μέλος στο κλαμπ των αρκούδων.

Σύμφωνα με τον κ. Pesavneto, ο οποίος είχε εκπλήξει πολλούς με την ακρίβεια των δημοσίων προβλέψεών του για την πορεία των αγορών τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο, πιστεύει ότι μπορούμε να δούμε τη "μητέρα όλων των short covering ράλι" το επόμενο διάστημα.

Ένας λόγος είναι ότι υπάρχει μεγάλη απαισιοδοξία και πολύ λίγοι στην αγορά είναι προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ράλι.

Ένας άλλος είναι ότι τα άστρα το ευνοούν κάτι τέτοιο με την ευθυγράμμιση που έχουν.

Φυσικά, ο κ. Pesavento αναφερόταν στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά και όχι στην ελληνική.

Αν όμως η μητέρα όλων των αγορών κάνει το ράλι που προβλέπει, οι μικρότερες αγορές, όπως η Σοφοκλέους, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν.

Όμως, υπάρχουν κι άλλοι που προβλέπουν ισχυρό ράλι, εξετάζοντας τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία.

Πρόκειται για τεχνικούς αναλυτές στους οποίους αρέσει να κοιτάζουν τις μηνιαίες μεταβολές του δείκτη S&P 500 από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα.

Αυτοί παρατηρούν ότι ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης βρέθηκε προχθές στο κάτω μέρος του ανοδικού καναλιού που χρονολογείται από το 1970 μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για τα ίδια επίπεδα δείκτη στα οποία είχε βρεθεί τον Νοέμβριο του 1996, όταν διέσπασε προς τα πάνω το μακροχρόνιο ανοδικό κανάλι.

Ήταν ένας περίπου μήνας πριν από την ομιλία του κ. Άλαν Γκρίνσπαν, τότε προέδρου της Fed, που έμεινε στην Ιστορία για τη φράση "irrational exuberance".

Για μερικούς θεωρείται επιστροφή του S&P 500 στον... τόπο του εγκλήματος καθότι δεν σηματοδότησε μόνο τη διάσπαση του ανοδικού καναλιού προς τα πάνω.

Σηματοδότησε επίσης την αρχή της εποχής του φθηνού χρήματος και της υπεραπόδοσης των τραπεζικών μετοχών έναντι της υπόλοιπης αγοράς που οδήγησε στην πρόσφατη πιστωτική φούσκα.

Η... επιστροφή στο τόπο του εγκλήματος, όπως μερικοί θέλουν να το αποκαλούν, σημαίνει επίσης ότι ο S&P 500 έχασε όλα τα κέρδη που είχε καταγράψει το ενδιάμεσο διάστημα.

Σύντομα θα ξέρουμε αν τα άστρα, η επιστροφή του S&P 500 στον τόπο του εγκλήματος και η πεσμένη επενδυτική ψυχολογία αρκούν για να ξεχαστούν τα άσχημα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία για λίγο, ώστε να έχουμε τη μητέρα όλων των ράλι του short covering, δηλαδή της κάλυψης των ανοιχτών θέσεων πώλησης (short) με αγορές.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v