Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τραπεζίτες έχουν δεύτερες σκέψεις!

Σε υψηλούς τραπεζικούς κύκλους συζητείται αρκετά το τελευταίο διάστημα κάτι που αν γίνει πράξη θα σημάνει πολλά για τα κέρδη βραχυπρόθεσμα και για το μέλλον των τραπεζών μεσοπρόθεσμα.

Οι τραπεζίτες έχουν δεύτερες σκέψεις!
Τα πολύχρονα business plans των μεγάλων τραπεζών έχουν πάει περίπατο λόγω της διεθνούς κρίσης και των επιπτώσεών της στην ελληνική οικονομία και στις γειτονικές χώρες. Η επίσημη αποκαθήλωσή τους αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Όμως, αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τα κορυφαία στελέχη ορισμένων τραπεζών.

Εκεί λοιπόν που όλοι σχεδόν διαλαλούσαν ότι τα κέρδη περνάνε σε δεύτερη μοίρα φέτος γιατί προέχει η επιβίωση των τραπεζών με ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής τους βάσης, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, κάποιοι φαίνεται ότι έχουν ήδη δεύτερες σκέψεις.

Αφού έβαλαν, λοιπόν, τις τράπεζές τους είτε εθελουσίως, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν στο κρατικό πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας ύψους 28 δισ. ευρώ, είτε θέλοντας και μη γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, τώρα φαίνεται πως βλέπουν τα πράγματα κάπως διαφορετικά.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι ίδιοι τραπεζίτες προσανατολίζονται να πάρουν λιγότερες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και για να προχωρήσουν σε μικρότερες διαγραφές επισφαλών δανείων σε σχέση με όσα θα περίμενε κανείς, αρχής γενομένης από τα οικονομικά αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου του 2008.

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί θεώρησαν πως κι άλλες μεγάλες τράπεζες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Alpha Bank, η οποία αύξησε κατά πολύ τις προβλέψεις της για μη εξυπηρετούμενα δάνεια το γ΄ τρίμηνο του 2008.

Η τελευταία προχώρησε για προληπτικούς λόγους, όπως ανακοίνωσε, σε μεγάλη αύξηση των προβλέψεών της, στα 124 εκατ. ευρώ, ή 1% του μέσου χαρτοφυλακίου δανείων της, στα τέλη Σεπτεμβρίου από 74 εκατ. ευρώ ή 0,64% στο τέλος Ιουνίου. Τα δάνεια σε καθυστέρηση της Alpha Bank αντιπροσώπευαν το 3,5% του συνόλου στα τέλη 9μήνου του 2008.

Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό της Eurobank ξεπερνά το 1%, ενώ της Εθνικής και κυρίως της Τράπεζας Πειραιώς υπολείπονται της Alpha Bank.

Φυσικά, μεγάλη σημασία έχει η σύνθεση του χαρτοφυλακίου δανείων κάθε τράπεζας, γιατί άλλος είναι ο κίνδυνος ενός στεγαστικού δανείου και διαφορετικός εκείνος ενός καταναλωτικού.

Η φημολογούμενη απόφαση ορισμένων τραπεζών να μην ακολουθήσουν τον δρόμο της Alpha Bank θα τις βοηθήσει ασφαλώς να ανακοινώσουν μεγαλύτερα κέρδη σε σχέση με αυτά που θα περίμενε κανείς.

Είναι επίσης δεδομένο ότι θα επικαλεστούν την υποτιθέμενη καλή ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και τα αποτελέσματα των ειδικών τεστ (impairment) που έχουν κάνει, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες προβλέψεις, για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους.

Αν έχουν δίκιο στις εκτιμήσεις τους ή όχι θα φανεί εκ του αποτελέσματος όταν έρθει η ώρα.

Προς το παρόν φαίνεται πιο πειστικό το επιχείρημα εκείνων που ισχυρίζονται ότι η υιοθέτηση μιας πολιτικής που δίνει πρωτίστως έμφαση στα κέρδη και λιγότερο στην εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων, σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δείχνει κάτι άλλο.

Τι είναι αυτό;

Πιθανόν προετοιμάζονται για την περίοδο όπου θα τεθεί πιο επιτακτικά στο τραπέζι το θέμα της σχέσης ανταλλαγής των μετοχών στο πλαίσιο ενός νέου γύρου εξαγορών και συγχωνεύσεων ανάμεσα στις μεγάλες τράπεζες.

Ίσως μάλιστα εκτιμούν ότι οι αγορές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν από κάποιο σημείο και μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, οπότε είναι εύλογο να θεωρούν πως τα κέρδη θα αποκτήσουν ξανά μεγαλύτερη σημασία στη διαμόρφωση των τιμών των μετοχών.

Πιθανόν να αποδειχτεί ότι έχουν δίκιο στις εκτιμήσεις τους.

Ίσως, όμως, η οικονομική κατάσταση να χειροτερεύσει πολύ με αποτέλεσμα να τρέχουν και να μη φτάνουν.

Σχετικά σύντομα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν η φημολογούμενη αλλαγή στάσης των κορυφαίων στελεχών μεγάλων τραπεζών στο θέμα των κερδών και της πολιτικής των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα γίνει πράξη.


Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v