Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δάνεια: To "δώρο" του Ζαν-Κλοντ Τρισέ

Η μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 2% από 2,5% δεν εκτιμήθηκε τόσο από τις χρηματιστηριακές αγορές όσο από τις ομολογιακές. Όμως, αυτοί που θα το εκτιμήσουν περισσότερο είναι άλλοι.

Δάνεια: To δώρο του Ζαν-Κλοντ Τρισέ
Η χθεσινή μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 2% από 2,5% ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη.

Ίσως μάλιστα ήρθε πιο αργά απ' ό,τι θα έπρεπε, σύμφωνα με εκείνους που πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολουθεί και δεν προηγείται του οικονομικού κύκλου.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι έμεινε πιστή στην παράδοση της πάλαι ποτέ πανίσχυρης γερμανικής κεντρικής τράπεζας, της περίφημης Bundesbank του Τιτμάιερ και των άλλων, που έβαζε τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων μέσω του σφιχτού ελέγχου της προσφοράς χρήματος πάνω απ’ όλα.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2008, δηλαδή πιο χαμηλά από το 2% που έχει θέσει

Η κίνηση της ΕΚΤ έγινε ευμενώς αποδεκτή από την αγορά των κρατικών ομολόγων.

Οι αποδόσεις των γερμανικών και άλλων ομολόγων από τον σκληρό πυρήνα των χωρών της ευρωζώνης υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1989, προεξοφλώντας πιθανόν νέα μείωση επιτοκίων σε λίγους μήνες λόγω της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης.

Φυσικά, κάποιων άλλων περιφερειακών χωρών, όπως της Ελλάδας, δεν ακολούθησαν λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Το spread της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας ξεπέρασε τις 250 μονάδες βάσης χθες, για να υποχωρήσει στις 245 μονάδες προς το βράδυ.

Όμως, η ανταπόκριση των χρηματιστηριακών αγορών ήταν αντιστρόφως ανάλογη των ομολογιακών καθώς σημείωσαν νέες απώλειες, με τις ευρωπαϊκές να υποχωρούν για 7η συνεχόμενη συνεδρίαση.

Πιθανόν η Σοφοκλέους και οι άλλες ευρωπαϊκές αγορές να αλλάξουν άποψη σήμερα μετά τη χθεσινοβραδινή ανοδική αντίδραση της Wall Street.

Όμως, οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη χθεσινή κίνηση της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό της επιτόκιο είναι οι δανειολήπτες.

Ειδικότερα εκείνοι που έχουν πάρει δάνεια παλαιότερα σύμφωνα με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

Ένα σημαντικό μέρος των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου της χώρας τιμολογείται σύμφωνα με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

Επομένως, όσοι πήραν στεγαστικό δάνειο με spread 1,5% πριν από 2 - 3 χρόνια θα δουν το επιτόκιό τους να αναπροσαρμόζεται στο 3,5% όταν έρθει η ώρα.

Όμως, ωφελημένοι από αυτή την κίνηση της ΕΚΤ θα βγουν επίσης όσοι έχουν λάβει δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το Euribor.

To 3μηνο Euribor βρίσκεται σε πτωτική τροχιά εδώ και καιρό καθώς η αγορά προθερμαινόταν για νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Το 3μηνο Euribor υποχώρησε προς την περιοχή του 2,5% χθες κι όλα δείχνουν ότι μπορεί θα συνεχίσει να υποχωρεί.

Αξίζει να σημειωθεί το επιτόκιο ενός δανείου ΤΕΜΠΜΕ που βασίζεται στο 3μηνο Euribor συν spread 2,1% διαμορφώνεται πλέον στο 4,6% - 4,7%.

Να λοιπόν και μια θετική εξέλιξη σε εποχή όπου τα σκιάζει όλα η φοβέρα και τα πλακώνει η μαυρίλα.

Φυσικά, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Ακόμη κι έτσι, όμως, είναι καλοδεχούμενος.


Dr. Money

dr@euro2day  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v