Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O εσωτερικός εχθρός της Σοφοκλέους!

Η κρίση και η κατάρρευση των διεθνών αγορών στοίχισαν ακριβά στη Σοφοκλέους το 2008 και είναι πιθανό να την ταλανίσουν το 2009. Όμως, μεγαλύτερος εχθρός της Σοφοκλέους ίσως αποδειχτεί άλλος.

O εσωτερικός εχθρός της Σοφοκλέους!
Οι αγορές και πιο συγκεκριμένα οι επενδυτές αντιπαθούν την αβεβαιότητα από οπουδήποτε κι αν προέρχεται.

Η έλλειψη ορατότητας για τις προοπτικές των εθνικών οικονομιών και κατ’ επέκταση των κερδών των επιχειρήσεων ήταν η κύρια πηγή αβεβαιότητας τη χρονιά που φεύγει.

Η αυξημένη αβεβαιότητα ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους πολλοί στράφηκαν στα κρατικά ομόλογα το 2008 εγκαταλείποντας τις μετοχές και τα εμπορεύματα που θεωρούνται και είναι κινητές αξίες μεγαλύτερου ρίσκου.

Η Σοφοκλέους, η οποία μπόρεσε να περάσει σχεδόν αλώβητη την πρώτη φάση της πιστωτικής κρίσης που ενέσκηψε το καλοκαίρι του 2007, πλήρωσε πολύ ακριβότερα σε σχέση με άλλες ώριμες τη συσχέτισή της με τις αναδυόμενες αγορές της ευρύτερης περιοχής.

Πλήρωσε επίσης ακριβότερα τις αναγκαστικές πωλήσεις τραπεζικών και άλλων δεικτοβαρών μετοχών από ξένα funds, αρκετά από τα οποία είχαν εκροές από μεριδιούχους-επενδυτές τους.

Οι περισσότεροι από αυτούς που ελπίζουν ότι η Σοφοκλέους θα πάρει τα πάνω της από κάποιο σημείο και μετά το νέο έτος εστιάζουν τις ελπίδες τους στην ανάκαμψη των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών.

Πιθανώς, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο που δεν είναι άλλος από την πολιτική αβεβαιότητα στο εσωτερικό της χώρας.

Η προφανής αδυναμία της κυβέρνησης να επιβάλει την τάξη και να αποτρέψει την καταστροφή της περιουσίας των πολιτών στο κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων έδειξε την έλλειψη ηγεσίας και σηματοδότησε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας που θα ήταν μεγάλη έκπληξη αν ένας ανασχηματισμός μπορούσε να τερματίσει.

Είναι λοιπόν σαφές ότι σε μια περίοδο όπου η διεθνής κρίση θα κάνει πιο αισθητή την παρουσία της στην ελληνική οικονομία η πολιτική αβεβαιότητα θα βαίνει αυξανόμενη.

Το γεγονός ότι ο εκλογικός νόμος ουσιαστικά αποκλείει την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, η μόνη διέξοδος θα ήταν είτε το ενδεχόμενο μιας διπλής εκλογικής αναμέτρησης με φόντο τις ευρωεκλογές, που θα έδινε αυτοδύναμη κυβέρνηση, είτε μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συμμαχία στη βάση κάποιων κοινά αποδεκτών στόχων και πολιτικών.

Επομένως, η ανάκαμψη των διεθνών αγορών και η επιτυχής διαχείριση των συνεπειών της κρίσης στην Ελλάδα και στις γειτονικές αγορές από τις τράπεζες και άλλες εισηγμένες εταιρίες δεν αποτελούν τη μοναδική συνθήκη για την έξοδο της Σοφοκλέους από το τούνελ.

Δυστυχώς, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα πρέπει να ξεπεράσει επίσης το εμπόδιο της πολιτικής αβεβαιότητας, το οποίο χειρισμοί της κυβέρνησης σε πολλά μέτωπα, με τελευταίο των κουκουλοφόρων που τα σπάνε ανενόχλητοι, το έχουν δείξει πιο καθαρά.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v