Μια νέα γενιά εγκλωβισμένων!

Κάθε κρίση έχει πολλούς χαμένους κα λίγους κερδισμένους. Το ίδιο συμβαίνει σήμερα στην αγορά κατοικίας όπου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια γενιά εγκλωβισμένων.

Μια νέα γενιά εγκλωβισμένων!
H μεγάλη πτώση που ακολούθησε το χρηματιστηριακό "μπαμ" του 1999 δημιούργησε, ως γνωστόν, την αποκαλούμενη γενιά των εγκλωβισμένων επενδυτών.

Εκείνοι που αγόρασαν στα υψηλά του 1999 μετοχές εταιριών της μικρής κεφαλαιοποίησης και όχι μόνο και έμειναν με τις μετοχές στο χέρι, είτε τις πούλησαν με μεγάλη ζημιά είτε τις κορνίζαραν, κατά το κοινώς λεγόμενο.

Οι συνέπειες εκείνων των πράξεων φαίνονται ακόμη και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η σημερινή χρηματοοικονομική κρίση δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να βιώσουμε κάτι αντίστοιχο σε μια άλλη αγορά, στην αγορά κατοικίας, με μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες.

Όλοι συμφωνούν, ως γνωστόν, ότι υπάρχει ένα σημαντικό απόθεμα αδιάθετων σπιτιών στην ελληνική αγορά, αν και διαφωνούν μεταξύ τους ως προς το ύψος του.

Άλλοι το τοποθετούν στις 120.000 σπίτια, άλλοι στις 200.000 σ’ όλη την Ελλάδα κι άλλοι σε πολύ μικρότερα νούμερα.

Οι περισσότεροι στην κτηματαγορά πιστεύουν ότι το στοκ των απούλητων σπιτιών μειώνεται χρόνο με τον χρόνο καθώς οι κατασκευαστές βγάζουν λιγότερες οικοδομικές άδειες και χτίζουν λιγότερα σπίτια, με αποτέλεσμα να αποκαθίσταται σταδιακά η ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς.

Φυσικά, δεν συμφωνούν όλοι μ’ αυτή την εκτίμηση.

Μια πολύ μικρή μειοψηφία πιστεύει ότι η ζήτηση έχει υποχωρήσει τόσο πολύ ώστε να υπολείπεται ακόμη και της μειωμένης προσφοράς, με αποτέλεσμα το στοκ των απούλητων σπιτιών να αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Εξυπακούεται ότι στη δεύτερη περίπτωση οι πιέσεις στις τιμές των νεόδμητων που αντανακλώνται σε κάποιον βαθμό και στα μεταχειρισμένα διαμερίσματα θα είναι μεγαλύτερες το επόμενο διάστημα.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν τις τιμές στα νεόδμητα να έχουν υποχωρήσει από 5% έως 20% αν ληφθούν υπόψη οι προσφορές σε είδος, π.χ. πάρκινγκ, ανάλογα με την περιοχή και το ακίνητο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διεθνής οικονομική κρίση επηρεάζει τη ζήτηση μέσω κυρίως των επιπτώσεων που έχει στην οικονομική δραστηριότητα, στα επιτόκια χορηγήσεων και στην πολιτική πιστοδότησης των τραπεζών.

Οι ίδιοι παράγοντες επηρεάζουν επίσης τη συμπεριφορά των πωλητών, που είναι κυρίως οι κατασκευαστές.

Υπάρχει όμως κάτι ακόμη που είναι συνέπεια της διεθνούς κρίσης και επηρεάζει τους κατασκευαστές.

Πρόκειται για τη μεγάλη υποχώρηση στις τιμές του χαλκού, του σιδήρου και άλλων υλικών της οικοδομής που έχουν υποχωρήσει 50% και πλέον σε διάστημα μερικών μηνών. Σ’ αυτό θα πρέπει να συμπεριλάβει κάποιος τα εργατικά κόστη που επίσης εμφανίζουν κάμψη, έστω και σε πολύ μικρότερο βαθμό λόγω ανεργίας.

Επομένως, οι κατασκευαστές που χτίζουν σήμερα μπορούν να το κάνουν με μικρότερο κόστος που μπορεί να φτάνει το 20%.

Πρακτικά δηλαδή θα μπορούν να πουλήσουν φθηνότερα χωρίς να θίγουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Αυτό όμως εγκλωβίζει όλους εκείνους τους κατασκευαστές που έχουν χτίσει τα δύο προηγούμενα χρόνια και περιμένουν να τα πουλήσουν.

Aκόμη κι αν αρκετοί απ’ αυτούς έχουν βγάλει μεγάλα κέρδη τα προηγούμενα χρόνια και επομένως έχουν την ευχέρεια να περιμένουν, δεν θα μπορούν να αισθάνονται άνετα γιατί ο κίνδυνος εγκλωβισμού ελλοχεύει.

Ο κίνδυνος γι’ αυτούς είναι ασφαλώς μικρότερος σε σχέση με άλλους που δεν έχουν βγάλει τα ίδια κέρδη και ταυτόχρονα έχουν ένα αξιόλογο στοκ απούλητων σπιτιών.

Εκτός λοιπόν όλων των άλλων επιπτώσεων, η κρίση πιθανόν θα έχει ως συνέπεια τη δημιουργία μιας νέας γενιάς εγκλωβισμένων.

Αυτή τη φορά κατασκευαστών.

Dr. Money

[email protected]  


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v