Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kαμπανάκι για ντιλ από MIG

H δρομολογούμενη αύξηση-μαμούθ του μετοχικού κεφαλαίου της MIG μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ελληνική τραπεζική αγορά σε μια εποχή κρίσης, επιταχύνοντας εξελίξεις.

Kαμπανάκι για ντιλ από MIG
Οι καιροί ου μενετοί, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον ισχυρό άνδρα της MIG και τον ισχυρό άνδρα του ομίλου Marfin κ. Ανδρέα Βγενόπουλο να εκπλήξουν χθες τους πάντες.

Η ανακοίνωση ότι το Δ.Σ. της MIG θα ζητήσει από τους υφιστάμενους μετόχους να εγκρίνουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 5 δισ. ευρώ στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της στις 27 Οκτωβρίου ουσιαστικά χτυπά καμπανάκι για τους δυνητικούς κυνηγούς και τα θηράματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Φυσικά, παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό αν η MIG θα μπορέσει να σηκώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό, με δεδομένο ότι δεν ευνοούνται τέτοιες πρωτοβουλίες σε εποχή κρίσης και οι υφιστάμενοι μέτοχοί της δεν είναι ευχαριστημένοι, παρά το γεγονός ότι η μετοχή έχει χάσει μικρότερο μέρος της αξίας της σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά από πέρυσι τον Ιούλιο μέχρι σήμερα.

Όμως, θα ήταν δύσκολο να ποντάρει κανείς στο ενδεχόμενο ότι ο κ. Βγενόπουλος δεν θα τα καταφέρει, κι αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα οι υπόλοιποι τραπεζίτες.

Ακόμη και αν η MIG δεν καταφέρει να σηκώσει όλο το ποσό από την αγορά και περιοριστεί σε 1 - 2 δισ. ευρώ, θα μπορεί και πάλι να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αφού ήδη διαθέτει 1 δισ.

Άλλωστε, αρκούν 2 - 3 δισ. ευρώ σε ζεστό ρευστό για να εξασφαλίσει κανείς σημαντικό μειοψηφικό ποσοστό σε μεγάλη ελληνική τράπεζα αυτή την εποχή όπου οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν πέσει κατακόρυφα λόγω της κρίσης.

Οι υπόλοιποι μεγάλοι και μικροί παίκτες της ελληνικής τραπεζικής σκακιέρας τα γνωρίζουν όλα αυτά.

Είναι λοιπόν επόμενο να θελήσουν να προλάβουν μελλοντικές εξελίξεις, αφού προηγουμένως διαπιστώσουν ότι η MIG έλαβε το πράσινο φωώς από τους μετόχους της για την αύξηση-μαμούθ των 5 δισ. ευρώ.

Yπό αυτές τις συνθήκες, είναι πιθανόν ότι θα υπάρξουν επαναπροσεγγίσεις για ντιλ μεταξύ των μεγάλων τραπεζών, που δεν καρποφόρησαν τους προηγούμενους μήνες, είτε λόγω ασυμφωνίας στη σχέση ανταλλαγής, είτε για άλλους λόγους.

Ο "μπαμπούλας" της
MIG είναι πολύ μεγάλος για να αγνοηθεί πλέον, καθώς στοχοποιεί πλέον δημοσίως ελληνικές τράπεζες.

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να αγνοήσουν τις επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, που γίνονται ολοένα και πιο αισθητές στην Ευρώπη.

Επομένως, είναι λογικό να ενεργοποιηθούν αντανακλαστικά και οι πιθανοί συνεταίροι να βάλουν νερό στο κρασί τους για να προκύψει ντιλ πριν αφιχθεί ο "μπαμπούλας".

Γι' αυτούς τους λόγους η κίνηση της MIG μπορεί να ερμηνευτεί σαν καμπανάκι για έναν νέο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, που "ψήνεται" μεν εδώ και καιρό, όμως για κάτι τέτοιο πιθανόν να ξεκινούσε αργότερα.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v