Ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες

Κάθε βαριά άρρωστος χρειάζεται ένα ισχυρό φάρμακο ή κάποια εγχείρηση για να ανακάμψει. Μόνο που καμιά φορά υπάρχουν κι άλλοι άρρωστοι που παριστάνουν ότι είναι πιο υγιείς. Κάποιες τράπεζες ανήκουν στην κατηγορία.

Ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες
Για όσους δεν το αντελήφθησαν, ο κ. John Thain, διευθύνων σύμβουλος της Merrill Lynch, έστειλε χθες ένα ηχηρό μήνυμα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, αλλά πολλοί δεν είναι σίγουρο ότι το έλαβαν.

Ο λόγος που ίσως δεν έγινε τόσο αντιληπτό;

Η νέα διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου που βοήθησε χθες τη Wall Street να καταγράψει σημαντικά κέρδη.

Όμως, το μήνυμα του Thain δεν θα πρέπει να πάει χαμένο γιατί αφορά σε πολλές μεγάλες τράπεζες και όχι μόνο στη δική του.

Για όσους δεν το αντελήφθησαν, ο διευθύνων σύμβουλος μίας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ συμφώνησε να πουλήσει CDOs αξίας 30,6 δισ. δολαρίων στο 1/5 περίπου της αρχικής τιμής τους σε μια προσπάθεια μείωσης του ρίσκου που κουβαλά η τράπεζα.

Αυτό μεταφράζεται σε νέες απομειώσεις (writedowns) και σε διεύρυνση των ζημιών για το σύνολο του έτους που μπορεί να ξεπεράσουν τα 10 δολάρια για κάθε μετοχή της Merrill Lynch.

"Και τι έγινε", μπορεί να ισχυριστεί κάποιος που δεν κατανοεί τις συνέπειες, περιορίζοντας την προσοχή του στις ζημίες της Merrill Lynch.

Όμως, σίγουρα δεν σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays, της UBS και άλλων μεγάλων τραπεζών.

Όλοι αυτοί έχουν αποτιμήσει την αξία των CDOs που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους αρκετά υψηλότερα απ’ ό,τι ο Thain τα αντίστοιχα της Merrill Lynch.

Σύμφωνα με στέλεχος ξένου οίκου, οι άλλες τράπεζες έχουν αποτιμήσει παρόμοια CDOs στα 50 ή 60 σεντς για κάθε δολάριο ονομαστικής τιμής.

Αυτό σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με τον Thain, μειώνοντας περισσότερο την αξία των προϊόντων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Αυτό μεταφράζεται σε νέες απομειώσεις και επομένως σε μειώσεις κερδών και ζημίες που θα είναι μεγαλύτερες των αναμενομένων.

Όμως, όλα αυτά συνεπάγονται πιθανόν χαμηλότερες τιμές για τις μετοχές τους αφού βοήθεια από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση δεν μπορούν να περιμένουν, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένεται να ζοριστούν περισσότερο.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να αλλάξει το σκηνικό προς το καλύτερο, αλλά για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων από τα σημερινά επίπεδα.

Όμως, το πιο πιθανό είναι η όποια πτώση να μην είναι τέτοια που να οδηγήσει σε παγκόσμια οικονομική άνθηση και χρηματιστηριακό ράλι.

Ως εκ τούτου, τo χθεσινό μήνυμα της Merrill Lynch έχει παγκόσμιες επιπτώσεις που δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v