Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο: Η εξίσωση του τρόμου

Όποιος θέλει να γνωρίζει πώς θα κινηθούν τα χρηματιστήρια το επόμενο διάστημα θα πρέπει να έχει υπόψη του μια εξίσωση από την αγορά πετρελαίου που δεν είναι ευρύτερα γνωστή, αλλά μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη.

Πετρέλαιο: Η εξίσωση του τρόμου
Πες μου πώς θα κινηθεί το πετρέλαιο τους επόμενους μήνες να σου πω τι θα κάνουν τα χρηματιστήρια, τονίζουν ορισμένοι και έχουν εν μέρει δίκιο.

Ως γνωστόν, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου συμπαρασύρει τις τιμές κι άλλων προϊόντων και διαχέεται στο σύνολο του οικονομικού ιστού μέσω των προσδοκιών.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να ελέγξουν τις πληθωριστικές προσδοκίες ανεβάζοντας εγκαίρως τα επιτόκια παρέμβασης για να στείλουν σήμα συγκράτησης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Γι’ αυτές είναι θέμα αξιοπιστίας.

Η ΕΚΤ έχει ήδη στείλει μήνυμα ότι θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 4,25% τον Ιούλιο από 4% σήμερα.

Σ’ αυτό βοηθά ότι αποκλειστικός σκοπός της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών και ο ικανοποιητικός, σε γενικές γραμμές, ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της ευρωζώνης.

Όμως, δεν είναι τόσο εύκολο για τη Fed να κάνει το ίδιο. 

Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα έχει στόχο αφενός τη χαμηλοπληθωριστική επέκταση της οικονομίας και αφετέρου την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Η εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου έχει μεγάλη σημασία για τις κεντρικές τράπεζες και γι’ αυτό εξετάζουν το θέμα από διαφορετικές πλευρές μέσω οικονομετρικών μελετών. Το ίδιο κάνουν μεγάλες επενδυτικές τράπεζες.

Από τις οικονομετρικές μελέτες προκύπτει ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου συνδέεται με το κόστος έρευνας και εξόρυξης (F&D).

Στο τελευταίο περιλαμβάνονται τα κόστη πρώτων υλών, τα royalties, το εργατικό κόστος, τα μπόνους και η πολιτική αντικατάστασης των κοιτασμάτων.

Σήμερα οι άδειες για έρευνα με στόχο την εξεύρεση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου τιμολογούνται πολύ ακριβότερα, ανεβάζοντας τα κόστη.

Εξυπακούεται ότι οι χώρες στις οποίες υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα πετρελαίου επιζητούν σήμερα υψηλότερα τιμήματα για να δώσουν άδειες λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου.

Επιπλέον, η πρόοδος της τεχνολογίας για την εξεύρεση νέων κοιτασμάτων και στις γεωτρήσεις για πετρέλαιο δεν είναι πλέον τόσο μεγάλη όσο τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.

Όλα αυτά οδηγούν σε μια εξίσωση που θέλει την τιμή του πετρελαίου να είναι ίση με 2,6 φορές τα κόστη έρευνας και εξόρυξης συν μια σταθερή ίση με 7,5.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η τιμή του πετρελαίου να διατηρηθεί πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και πιθανόν από τα 125 δολάρια τα επόμενα χρόνια.

Πολύ καλύτερα, ίσως ισχυριστεί κάποιος, από τα 140 δολάρια και πλέον όπου βρίσκεται σήμερα.

Όμως, η τρέχουσα τιμή του πετρελαίου βρίσκεται συνήθως σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη μεσομακροπρόθεσμη που αναδεικνύει η ανωτέρω εξίσωση.

Και κάτι ακόμη. Τα κόστη F&D για πετρέλαιο εκτιμάται ότι είναι πιθανότερο να ανέβουν παρά να πέσουν τα επόμενα χρόνια.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v