Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H χρυσή εφεδρεία των τραπεζικών μετοχών!

Οι πρόσφατες δηλώσεις τραπεζιτών δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τα φετινά κέρδη. Ωστόσο, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ένα καλό χαρτί που δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή του κι ίσως αυτό θυμήθηκαν κάποιοι χθες.

H χρυσή εφεδρεία των τραπεζικών μετοχών!
Η χθεσινή ανοδική κίνηση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών που πήγαν κόντρα στο ρεύμα του κλάδου στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις ΗΠΑ ίσως δεν σημαίνει τίποτα.

Ίσως όμως σημαίνει πολλά.

Εκ πρώτης όψεως δεν μπορεί, ούτε θα πρέπει, να βγάλει κανείς συμπεράσματα από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Άλλωστε, δεν έχουν περάσει ούτε λίγες μέρες από τότε που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου προειδοποίησε για κάμψη του ρυθμού αύξησης των κερδών τη φετινή χρονιά λόγω κυρίως του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης των τραπεζικών εργασιών.

Είχε προηγηθεί, ως γνωστόν, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Καραμούζης που προειδοποίησε έμμεσα ότι ίσως δεν επιτευχθούν οι στόχοι του business plan αν η πιστωτική κρίση συνεχιστεί.

Επομένως, δεν μπορεί να είναι μια ξαφνική αναθεώρηση επί το θετικότερο των εκτιμήσεων για τα τραπεζικά κέρδη που έδωσε χθες ώθηση στις μετοχές τους.

Ούτε μπορεί να είναι η βοήθεια από τον κλάδο στην υπόλοιπη Ευρώπη όταν μεγάλες τράπεζες όπως η Credit Agricole, η Fortis και άλλες ανακοινώνουν σημαντικές απομειώσεις στοιχείων του ενεργητικού λόγω της κρίσης.

Θα μπορούσε να είναι απλώς η συγκυρία, π.χ. το γεγονός ότι συνέπεσαν χρονικά κάποιες εντολές αγοράς από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι υπάρχει κάτι που δεν έχει «παίξει» ακόμη στις τράπεζες, τουλάχιστον μέχρι στιγμής φέτος.

Οι προσδοκίες ή υποψίες για «μαγείρεμα» κάποιου ντιλ μεταξύ των μεγάλων του κλάδου.

Εξαίρεση αποτελούν δύο περιπτώσεις: Η απότομη και σημαντική άνοδος της μετοχής της Εθνικής από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία είχε πέσει και η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.).

Στην περίπτωση της Εθνικής, η ανοδική κίνηση σχεδόν ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη των συνομιλιών μεταξύ της Μεγάλης μας Φίλης και της Τράπεζας Πειραιώς για ενδεχόμενη συνένωση δυνάμεων.

Η άλλη περίπτωση, και πιο κλασική, ήταν του Τ.Τ. που έγινε το μήλο της Έριδος μεταξύ Eurobank και Εθνικής για διαφορετικούς λόγους.

Πιθανόν να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστοί, αλλά σε τέτοια θέματα δεν μπορεί ποτέ να ξέρει κανείς με βεβαιότητα τι ξημερώνει.

Δεν είναι μυστικό ότι μερικές φορές εμπόδιο σε ντιλ αποτέλεσαν οι προσωπικές φιλοδοξίες και η επιθυμία για την ανάληψη καλύτερης καρέκλας απ’ αυτήν που προσφερόταν.

Άλλη φορά ήταν οι διαφωνίες σχετικά με το τίμημα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να μη γίνει κάποιο ντιλ κι άλλη ήταν απλώς το τάιμινγκ που έτυχε να μην είναι καλό.

Όποιος κι αν ήταν ο λόγος, το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Θα μπορούσε η χθεσινή συνεδρίαση να αποτελεί προπομπό εξελίξεων σ’ αυτό το μέτωπο;

Θα ήταν παρατραβηγμένο να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο.

Όμως, δεν είναι καθόλου παρατραβηγμένο να πει, λαμβάνοντας ως αφορμή τη χθεσινή αντίδραση των μεγάλων τραπεζικών μετοχών που πήγαν κόντρα στο πανευρωπαϊκό ρεύμα, ότι το χαρτί των τραπεζικών ντιλ δεν έχει παιχτεί ακόμη στην Ελλάδα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v