Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H φωτιά στη Citigroup «καίει» και την Αθήνα

Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της Citigroup την αναγκάζουν να προβεί σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κι απ΄ ό,τι φαίνεται «θύμα» αυτής της διαδικασίας θα είναι και η Αθήνα.

H φωτιά στη Citigroup «καίει» και την Αθήνα
Δεν είναι συνηθισμένο η Citigroup, ο μεγαλύτερος αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος, να καταγράφει ζημίες 10 δισ. δολαρίων και πλέον στο 4ο τρίμηνο του 2007 και αντί να ανακάμψει να βγάζει ζημίες άνω των 5 δισ. το 1ο τρίμηνο του 2008.

Όταν αυτό συμβαίνει και αναγκάζεται να προσφύγει σε μεγάλους θεσμικούς επενδυτές για να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση της κατά 40 δισ. δολάρια και πλέον είναι αναπόφευκτο ότι θα χρειαστεί εγχείρηση που θα είναι επίπονη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Citigroup κ. Βίκραμ Πάντιτ έδωσε την Παρασκευή το περίγραμμα της εγχείρησης που απαιτεί μείωση των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου κατά 400 δισ. δολάρια και πλέον τα επόμενα 2 - 3 χρόνια.

Η αρχική αντίδραση της Wall Street στο σχέδιο του κ. Πάντιτ, που δεν αλλάζει το μοντέλο της παροχής όλων των τραπεζικών υπηρεσιών (universal banking), αλλά απλώς επιχειρεί να το μικρύνει κατά 22% και να το κάνει πιο κομψό, δεν ήταν θετική.

Η μετοχή της Citi υποχώρησε σχεδόν 3%, όμως αυτό δεν λέει πολλά πράγματα. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η αγορά να αλλάξει άποψη ακόμη και σήμερα.

Πολύ περισσότερα λέει το σχέδιο αναδιάρθρωσης με τις περικοπές, το μεγαλύτερο βάρος του οποίου πέφτει στο real estate (35%) και στο consumer banking (39%), στην πιο γνωστή σε όλους μας ως Citibank.

Για την Ελλάδα, που είναι η δεύτερη χώρα μετά τη Γερμανία στη δυτική Ευρώπη όπου ο αμερικανικός κολοσσός έχει αξιόλογο σε μέγεθος δίκτυο καταστημάτων, οι ανωτέρω εξελίξεις έχουν μεγαλύτερη σημασία.

Είναι αναπόφευκτο όταν υπάρχει απόφαση σε κεντρικό επίπεδο για τόσο μεγάλη μείωση του ενεργητικού είτε μέσω πωλήσεων είτε μέσω λήξης υφιστάμενων σύνθετων προϊόντων και επιπλέον αναδιάταξη της διοικητικής πυραμίδας σε εξέλιξη να μην επηρεαστούν όλες οι χώρες στις οποίες η Citigroup έχει παρουσία.

Υπό αυτήν την έννοια είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας του ομίλου στην Ελλάδα αφού αλλάζει όλη η δομή του.

Πώς και ποιους από τους κ. Βασιλειάδη, Κοφινάκο και Σορώτο θα επηρεάσει η αλλαγή θα το πληροφορηθούμε στην πορεία.

Δεν αποκλείεται πάντως κάποιος ή κάποιοι από τους θιγόμενους να πάρει (-ουν) τα πράγματά τους και να αναχωρήσει (-ουν) για άλλες πολιτείες (τράπεζα).

Όμως, ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόφαση των επικεφαλής της Citigroup για το μέλλον του δικτύου στην Ελλάδα που αριθμεί τουλάχιστον 80 καταστήματα πλέον.

Το πιο ανώδυνο θα ήταν να πουλήσουν το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων που έχει το consumer στην Ελλάδα, το οποίο εκτιμάται μεταξύ 200 και 300 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι μυστικό ότι ο κ. Βασιλειάδης, γενικός διευθυντής της Citibank, όπως όλοι την ξέρουμε, έχει κάνει επαφές με ομολόγους του σε άλλες τράπεζες γι’ αυτόν τον λόγο.

Αν το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη αρκεστούν σ’ αυτήν τη μείωση του ενεργητικού, τότε η αναδιάρθρωση του ομίλου ίσως αφήσει πολύ μικρά σημάδια στις δραστηριότητές του εν Ελλάδι.

Αν όμως αποφασιστεί η μείωση του ενεργητικού να είναι μεγαλύτερη, τότε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί πιθανόν η πώληση του δικτύου.

Το γεγονός ότι ο κ. Πάντιτ δήλωσε πως θέλει να ξεφορτωθεί τα βαρίδια του ενεργητικού της Citigroup, δηλαδή εκείνα με τις χαμηλές αποδόσεις, δημιουργεί επίσης εύλογες υπόνοιες ότι το consumer στην Ελλάδα με την υψηλή αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων -ανώτερη των καλύτερων ελληνικών τραπεζών- δεν θα πουληθεί τελικά.

Από την άλλη πλευρά, θα ήταν δύσκολο να πουληθεί το δίκτυο στη Γερμανία και να μείνει ανέπαφο αυτό της Ελλάδας με τα κεντρικά της Citi να αρκούνται στην πώληση του χαρτοφυλακίου στεγαστικών που είναι χαμηλότερης απόδοσης από τις πιστωτικές κάρτες.

Το σίγουρο είναι ότι η Citi θα βρεθεί στο προσκήνιο είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v