Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Το hot story των ταύρων!

Μπορεί η απαισιόδοξη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να προκάλεσε ανησυχία στις αγορές, ωστόσο δεν ταρακούνησε τους γνήσιους ταύρους που έχουν ένα στόρι το οποίο αξίζει να εξετάσουμε.

Αγορές: Το hot story των ταύρων!
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προστέθηκε πρόσφατα στη λίστα εκείνων που πιστεύουν ότι η σημερινή χρηματοοικονομική κρίση είναι η σοβαρότερη από το κραχ του 1929, εντείνοντας τον προβληματισμό και την αβεβαιότητα στις αγορές.

Όμως, ούτε αυτό ούτε η μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών κατάφεραν να αλλάξουν την άποψη των original ταύρων που επιμένουν ότι απλώς βιώσαμε μια διόρθωση αφού η κύρια τάση της αγοράς είναι ανοδική.

Στο κλαμπ των ταύρων ανήκει πλέον και ο γνωστός κ. Richard Russell, εκδότης του γνωστού αμερικανικού newsletter Dow theory Letters, που είναι επίσης γνωστός για το πετυχημένο τάιμινγκ ορισμένων προβλέψεών του.

Τέτοιες ήταν το σήμα πώλησης που έδωσε 5 μέρες μετά το υψηλό της αμερικανικής αγοράς στα τέλη Αυγούστου του 1987 και δύο μήνες πριν από το κραχ του Οκτωβρίου και το σήμα αγοράς κοντά στον πάτο της μεγάλης καθοδικής αγοράς της περιόδου 1973 - 1974.

Mέχρι πριν από λίγο καιρό ο κ. Russell πίστευε ότι η βουτιά των μετοχών ήταν μέρος μιας καθοδικής χρηματιστηριακής αγοράς, όμως πρόσφατα άλλαξε γνώμη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χαμηλά του Ιανουαρίου του 2008 όπως και τα χαμηλά του Οκτωβρίου του 2002 δεν ήταν τίποτε άλλο παρά τα χαμηλότερα σημεία σημαντικών δευτερευόντων ή κυκλικών διορθώσεων, σε μια αγορά όπου η κύρια τάση παραμένει ανοδική (bull market), ξεκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Δεν είναι ο μόνος που ασπάζεται την άποψη ότι παραμένουμε σε ανοδική αγορά. Το ίδιο πιστεύουν οι κ. Robert Buckland και Tobias Levkovich, στρατηγικοί αναλυτές της Citi για τις χρηματιστηριακές αγορές.

Όλοι αυτοί κοιτάζουν το ίδιο θέμα από διαφορετική οπτική γωνία, αλλά καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.

Η κύρια τάση της μητέρας όλων των αγορών παραμένει ανοδική αν και η ροή των άσχημων νέων από τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου των εταιριών αναμένουν ότι θα συνεχιστεί αφού οι εκτιμήσεις για τα κέρδη είναι πολύ υψηλότερες εκείνων που δικαιολογεί η οικονομική συγκυρία.

Στον αντίποδα, το Ρ/Ε με βάση τα κέρδη 12μήνου (trailing) που έχουν δημοσιευτεί βρίσκεται στο 14, σηματοδοτώντας το χαμηλότερο σημείο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ενώ βοήθειες προσφέρουν τα χαμηλά επιτόκια.

Γι’ αυτούς στη μάχη των αναμενόμενων καθοδικών αναθεωρήσεων των κερδών εναντίον της Fed και των χαμηλών αποτιμήσεων νικητές θα βγουν τα τελευταία.

Άλλοι τεχνικοί αναλυτές που δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην πορεία και στους σχηματισμούς των τιμών παρατηρούν ότι ο υποδείκτης μεταφορών του S&P 500 διέσπασε ανοδικά σημαντικό σημείο αντίστασης, ενώ φαίνεται να ολοκληρώνει τον πολύμηνο σχηματισμό πάτου «κεφάλι και ώμοι» (head and shoulders).

Για τον μέσο ταύρο επενδυτή τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλά.

Ο S&P 500 χάνει κάπου 19% από τα υψηλά του Οκτωβρίου. Αυτό δεν είναι διόλου ασυνήθιστο σε περιπτώσεις ισχυρών διορθώσεων κατά τη διάρκεια ανοδικών αγορών. Επομένως, είναι εύλογο να συμπεράνει ότι το στόρι της διόρθωσης παραμένει σε ισχύ.

Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στους άλλους να ονειρεύονται. Άλλωστε, καμιά φορά τα καλά όνειρα βγαίνουν αληθινά.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v