Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι γίνεται με τα εργόσημα-χρυσάφι των εργατών γης

Για όλα τα πράγματα υπάρχει μια εξήγηση. Το ίδιο συμβαίνει με το θέμα των υπέρογκων πληρωμών εργοσήμων σε εργάτες γης που ήλθε χθες στη δημοσιότητα. Πώς η παράνομη μετανάστευση και η ανάγκη εμφάνισης εξόδων συνδέονται με τα εργόσημα-χρυσάφι.

Τι γίνεται με τα εργόσημα-χρυσάφι των εργατών γης

Καλώς ήλθατε στον ελληνικό αγροτικό τομέα και τα «ωραία του». 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου που διαβάσαμε χθες στο Euro2day.gr, εργοδότες (αγρότες κ.τ.λ.) εμφανίζονται να πλήρωσαν πλουσιοπάροχες αμοιβές σε εργάτες γης, π.χ. 500 χιλ. ευρώ, για περιστασιακές εργασίες μέσω του εργόσημου. 

«Έλεγχοι τόσο του ΕΦΚΑ, όσο και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κατέληξαν σε περιπτώσεις καταφανούς καταστρατήγησής του (εργοσήμου). Έτσι, βρέθηκαν εργόσημα - χρυσάφι αξίας άνω των 500.000 ευρώ που εξαργύρωναν μέσα σε έναν χρόνο «εργάτες γης» αλλά και… κουβαρντάδες εργοδότες που εμφανίζονταν να καταβάλλουν σε ανειδίκευτους εργάτες σημαντικά ποσά,» ανέφερε το σχετικό άρθρο.

Απευθυνθήκαμε σε αξιωματούχους του Υπ. Εργασίας για να μάθουμε τι ακριβώς γινόταν, αλλά δεν είχαν ξεκάθαρη εικόνα από τον ΕΦΚΑ. Κατόπιν απευθυνθήκαμε στην αποκαλούμενη πιάτσα, η οποία μας έλυσε τις απορίες.

Παραθέτουμε λοιπόν συνοπτικά αυτά που πληροφορηθήκαμε. Πρόκειται για μια χαοτική κατάσταση όπου οι αρμόδιοι είτε κοιμούνταν τον ύπνο του δικαίου, είτε έκαναν ότι κοιμούνται είτε απλά αδιαφορούσαν.

Οι αγρότες απασχολούν πολλούς παράνομους μετανάστες για διάφορες αγροτικές εργασίες εδώ και χρόνια. Οι τελευταίοι δεν έχουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για να πληρωθούν το εργόσημο. Όμως, οι αγρότες έχουν έξοδα και θέλουν να τα εμφανίσουν για να μειώσουν τον φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί.       

Έβρισκαν λοιπόν κάποιον μετανάστη εργάτη γης ο οποίος είχε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και συμφωνούσαν να του πληρώσουν το εργόσημο, συμπεριλαμβάνοντας τα λεφτά και των υπολοίπων εργατών. Γι’ αυτό ο νόμιμος μετανάστης πρέπει να έπαιρνε κάτι τις από τους υπόλοιπους.

Ο ανωτέρω μετανάστης μπορούσε να κάνει το ίδιο με πάνω από ένα αγρότη-εργοδότη. Γι’ αυτό αρκετοί εργάτες γης εμφανίζονται να έχουν δεκάδες εργοδότες την ίδια χρονιά και να βγάζουν πολλά λεφτά, εξηγούν.  Φαίνεται  ότι όλα ήταν εικονικά. 

«Η παρακράτηση υπέρ του ΕΦΚΑ είναι μόλις 10% στα εργόσημα. Όταν πληρώνω 1.000 ευρώ, τα 100 πάνε στον ΕΦΚΑ και τα 900 στον εργαζόμενο,» μας ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εξ’ αυτών. «Το εργόσημο συμφέρει αν σκεφθεί κάποιος ότι η συνολική ασφάλιση μισθωτού στον ΕΦΚΑ φθάνει το 36% περίπου συνολικά».

Ερωτηθέντες αν δηλώνονταν τα ποσά που εισπράττονταν από το εργόσημο στην εφορία ώστε να φορολογηθούν, οι ίδιοι δεν είχαν ιδίαν γνώση, αλλά πιθανολογούσαν ότι δεν έχουν δηλωθεί αν πρόκειται για μεγάλα ποσά.

«Αυτοί οι μετανάστες έχουν πάρει πράσινη κάρτα και έχουν πάει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για να δουλέψουν γιατί οι μισθοί είναι υψηλότεροι. Συνήθως Γερμανία, Ιταλία κ.τλ. Δεν κάθονται εδώ. Τους νομιμοποιούμε και πολλοί φεύγουν. Θα πρέπει η εφορία να τους αναζητήσει εκεί αλλά σιγά μην το κάνει», τόνισε άλλος αγρότης με μικρή επιχείρηση. 

Μάλιστα, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πολλοί από τους εργάτες γης, οι οποίοι πληρώθηκαν μεγάλα ποσά μέσω του εργοσήμου, να βρίσκονταν ήδη στο εξωτερικό όταν αυτό έγινε.

Ερωτηθείς πως θα μπορούσε να γίνει αυτό, ο αγρότης απάντησε: «Ο νόμος λέει ότι ο εργοδότης και ο εργαζόμενος θα πρέπει να είναι παρόντες και να υπογράψουν τα σχετικά χαρτιά μπροστά από τον υπάλληλο του Ταχυδρομείου για το εργόσημο. Σιγά, μην γίνεται παντού αυτό,» κατέληξε, γελώντας.

«Υπάρχει κανένα μητρώο εργατών γης στην Ελλάδα; Πολυνομία υπάρχει και μη εφαρμογή των νόμων. Οι δικοί μου εργάτες έχουν έλθει και μου έχουν ζητήσει να τους δίνω λιγότερα λεφτά πάνω από το τραπέζι για να δηλώνουν λιγότερα και να παίρνουν τα επιδόματα», συμπλήρωσε.

Τελικά, όλα τα πράγματα έχουν την εξήγησή τους. Το λιγότερο που πρέπει να κάνουν οι αρμόδιοι στο Υπ. Εργασίας είναι να αλλάξουν το εργόσημο το συντομότερο. Δεν χρειάζεται να εφεύρουν την πυρίτιδα. 

Ας κοιτάξουν τι κάνουν άλλες Δυτικοευρωπαϊκές χώρες. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v