Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι παρατάσεις, εξαιρέσεις και ρυθμίσεις

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS είχε χαρακτηριστεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους μια από τις σημαντικότερες φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Όμως, στην πράξη αποδεικνύεται κακοσχεδιασμένη και διάτρητη.

Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι παρατάσεις, εξαιρέσεις και ρυθμίσεις

Ομολογούμε ότι δεν το είχαμε σκεφθεί, όμως φρόντισε να μας το υπενθυμίσει χθες στέλεχος της αγοράς.

Μετά τις ευρωεκλογές και την ήττα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ με κάπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες το 2014, ο τότε πρωθυπουργός κ. Σαμαράς έσπευσε να κάνει ανασχηματισμό της κυβέρνησης, βγάζοντας υπουργούς που είχαν ταυτισθεί με τολμηρές μεταρρυθμίσεις.  Τους αντικατέστησε με άλλους οι οποίοι είχαν πιο λαϊκό προφίλ, με σκοπό να ασκήσουν μια πιο φιλολαϊκή πολιτική.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Αντί να συμβεί αυτό που είχε στο νου ο κ. Σαμαράς, δηλαδή να ενισχυθεί το κυβερνών κόμμα, το ακριβώς αντίθετο συνέβη. Η ΝΔ έχασε πανηγυρικά τις εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ με πολύ μεγαλύτερη διαφορά τον Ιανουάριο του 2015. Φυσικά, ήταν μια ταραχώδης περίοδος και είχαν μεσολαβήσει διάφορα γεγονότα, π.χ. η επίσκεψη Σαμαρά στη Γερμανία, η σκληρή στάση Σόιμπλε κ.λπ., στα οποία μερικοί αποδίδουν επίσης την αυξημένη φθορά της τότε κυβέρνησης.    

Όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός του Ιουνίου του 2014 δεν έκανε καλό στο κυβερνών κόμμα. Ο νυν πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης φρόντισε να μας το υπενθυμίσει μετά το κατώτερο των προσδοκιών ποσοστό της ΝΔ στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θα γίνει Σαμαράς, υπονοώντας ότι δεν θα έκανε παρόμοιο ανασχηματισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε ανασχηματισμό και μπορεί ο ίδιος να θεωρεί ότι ο δικός του δεν έχει σχέση με εκείνον του κ. Σαμαρά το 2014, όμως άλλοι στην αγορά έχουν διαφορετική άποψη. «Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν θα γίνει Σαμαράς, όμως η αγορά, κρίνοντας από την πορεία του Χρηματιστηρίου (Αθηνών), θεωρεί ότι ήδη έχει γίνει. Θα μου έκανε εντύπωση αν ο ίδιος δεν το έχει αντιληφθεί», τόνισε διαχειριστής θεσμικών κεφαλαίων.

Η ανωτέρω αναφορά του στελέχους της αγοράς μάς έφερε στο νου τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης υπό τον Σαμαρά μετά τις εκλογές του 2014. Ιδιαίτερα, γιατί συνέπεσε με νέα εγκύκλιο του επικεφαλής της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή, με την οποία δίνονται παρατάσεις αρκετών μηνών για διαφόρους λόγους σε εταιρείες οι οποίες θα έπρεπε να έχουν διασυνδέσει τα POS με το ταμειακό σύστημα. Επιπλέον, ανοίγει παράθυρο να εξαιρεθούν μαγαζιά κ.λπ. στις λιγότερο κατοικημένες περιοχές, σαν να ήταν η Ελλάδα ομοσπονδία. 

Έτσι, μια μεταρρύθμιση η οποία ξεκίνησε επί εποχής Σαμαρά και χρειάστηκε να περάσουν 10 και πλέον χρόνια για να εφαρμοσθεί ώστε να περιορισθεί η φοροδιαφυγή, βρίθει εξαιρέσεων. Ξεχωρίζουμε την παράταση που δόθηκε στα πρατήρια υγρών καυσίμων μέχρι το τέλος του 2024. Τα τελευταία είναι γνωστά διαχρονικά για τα περιστατικά νοθευμένων καυσίμων και διακίνησης μαύρου χρήματος.

Η διασύνδεση είναι ένα ακόμη παράδειγμα μεταρρύθμισης που πήρε αρκετά χρόνια για να ξεκινήσει και όταν  έφθασε η ώρα, διαπιστώθηκαν δύο πράγματα. Πρώτον, δεν ήταν καλά σχεδιασμένη ευθύς εξαρχής και δεύτερον, άρχισαν οι αλλεπάλληλες παρατάσεις, ρυθμίσεις και εξαιρέσεις. 

Προφανώς, μυαλό δεν βάζουμε. Όμως, άλλο πράγμα είναι η μεταρρύθμιση κι άλλο οι ρυθμίσεις. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v