Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο αποδίδουν οι αγορές τις αμερικανικές εκλογικές χρονιές

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές θεωρούνται σημαντικές τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Το ίδιο ισχύει για τις κεφαλαιαγορές. Άλλωστε, όπως λέει το ρητό, όταν φτερνίζεται η Γουόλ Στριτ κρυολογεί ο υπόλοιπος πλανήτης.

Πόσο αποδίδουν οι αγορές τις αμερικανικές εκλογικές χρονιές

Το 2024 είναι εκλογική χρονιά στις ΗΠΑ και όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από τους Δημοκρατικούς και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από τους Ρεπουμπλικάνους θα διεκδικήσουν, εκτός απροόπτου, την προεδρία τον Νοέμβριο.

Όλος ο κόσμος έχει στραμμένη την προσοχή του εκεί, γιατί η εκλογή δεν επηρεάζει μόνο τις ΗΠΑ αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Κι αυτό γιατί αφενός οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο και αφετέρου το δολάριο είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. 

Επιπλέον, υπάρχει υψηλή συσχέτιση (correlation) των αποδόσεων του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 με άλλους δείκτες στην Ευρώπη, όπως ο DAX. Ο βαθμός συσχέτισης εκτιμάται σε 0,81 μεταξύ των δύο δεικτών.

Αξίζει λοιπόν τον κόπο να δει κανείς ποιες είναι οι επιδόσεις του δείκτη S&P 500 τις χρονιές που οι ΗΠΑ είχαν προεδρικές εκλογές.

Να πούμε ότι η συνολική απόδοση του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500, συμπεριλαμβανομένης της μερισματικής, είναι 11,05% από την αρχή της χρονιάς. Η μεταβολή του δείκτη είναι 10,45%.   

Ο ίδιος δείκτης είχε συνολική απόδοση 18,40% στις τελευταίες προεδρικές εκλογές το 2020, όταν εξελέγη νέος πρόεδρος ο Μπάιντεν. Η συνολική απόδοση του S&P 500 ήταν 12% το 2016, όταν εξελέγη ο Τραμπ και 16% το 2012, όταν βγήκε ο Μπαράκ Ομπάμα. Το 2008, δηλαδή τη χρονιά της Μεγάλης Ύφεσης, ο S&P 500 κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση για χρονιά με προεδρική εκλογή από το 1928 καθώς έχασε 37% της αξίας του, σύμφωνα με τα στοιχεία των Morningstar και Ibbotson Associates. Το 2008 κέρδισε τις εκλογές ο Ομπάμα για πρώτη φορά. 

Κοιτάζοντας πίσω στον χρόνο, η καλύτερη εκλογική χρονιά για το χρηματιστήριο ήταν το 1928, δηλαδή ένα χρόνο πριν από το κραχ, με συνολική απόδοση 43,6% και εκλεγέντα πρόεδρο τον Χούβερ. Η δεύτερη καλύτερη συνολική επίδοση του S&P 500 ήταν το 1936, με απόδοση 33,9% και πρόεδρο τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ. Από τότε πέρασαν πάνω από 40 χρόνια για να φθάσουμε στο 1980, όταν πρόεδρος εκλέγεται ο Ρόναλντ Ρίγκαν και ο S&P 500 κερδίζει 32,5%.

Σημειωτέον ότι η μέση απόδοση όλων των προεδρικών εκλογικών χρονιών είναι κοντά στο 11,30%. Τις χρονιές που εκλέχθηκε Δημοκρατικός, η μέση απόδοση ήταν 7,6% ενώ ήταν πάνω από 15% τις χρονιές που εκλέχθηκε Ρεπουμπλικάνος.   

Αναμφίβολα, οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έχουν συνέπειες. Όμως, οι αγορές εξαρτώνται περισσότερο από τις επιδόσεις της οικονομίας και του πληθωρισμού σε σύγκριση με τον εκλογικό κύκλο, σύμφωνα με μελέτη της US Bank Asset Management.   

Οι καλύτερες επιδόσεις του S&P 500 καταγράφηκαν τις χρονιές που η ανάπτυξη επιταχυνόταν και ο πληθωρισμός υποχωρούσε σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες περιόδους. Αντίθετα, οι χειρότερες επιδόσεις εμφανίσθηκαν όταν ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρούσε και ο πληθωρισμός έπαιρνε τα πάνω του.

Το 2024 είναι μια χρονιά υποχώρησης του πληθωρισμού και ρυθμού ανάπτυξης ίσου με 2,5%, περίπου, όσο και το 2023. Επίσης, ο S&P 500 εμφανίζει μέχρι στιγμής συνολική απόδοση 11,05%, που είναι παρόμοια με τη μέση απόδοση όλων των προεδρικών χρονιών.

Αν λοιπόν η απόδοση του παρελθόντος σε εκλογικές χρονιές είναι ενδεικτική της φετινής, τα περιθώρια σημαντικής ανόδου από τα τωρινά επίπεδα δεν μοιάζουν μεγάλα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v