Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπεκουλάρουν στη μη αναβάθμιση της Ελλάδας

Ορισμένοι ξένοι παίκτες στις ελληνικές μετοχές και στα ομόλογα φαίνεται πως τα θέλουν μονά-ζυγά δικά τους. Τα σενάρια στα οποία ποντάρουν και ο κοινός παρονομαστής ενόψει της ετυμηγορίας της DBRS για την αναβάθμιση ή μη της Ελλάδας.

Σπεκουλάρουν στη μη αναβάθμιση της Ελλάδας

Τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές επλήγησαν τις προηγούμενες μέρες λόγω πωλήσεων από ξένους παίκτες, εν μέσω φημών που διακινούσαν ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας δεν πρόκειται να αναβαθμισθεί.

Με δεδομένες τις μέχρι στιγμής δημόσιες αναφορές του οίκου αξιολόγησης DBRS στην Ελλάδα, οι πιθανότητες να την αναβαθμίσει σήμερα στην επενδυτική βαθμίδα ή απλά να αναβαθμίσει τις προοπτικές της σε «θετικές» από «σταθερές» μοιάζουν μοιρασμένες.   

Μάλιστα, η αναβάθμιση των προσδοκιών σε θετικές συγκεντρώνει λίγες περισσότερες πιθανότητες, κατά την άποψή μας.

Το σπέκουλο έχει ανεβάσει κατά πολύ τον όγκο των συναλλαγών στα ελληνικά ομόλογα τις προηγούμενες μέρες. Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών στο ηλεκτρονικό σύστημα (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος κυμαινόταν μεταξύ 200 και 300 εκατ. ευρώ. Και να σκεφθούμε ότι το ΗΔΑΤ αντιπροσωπεύει σχετικά μικρό ποσοστό του συνολικού όγκου συναλλαγών στα ελληνικά ομόλογα. 

Ενας μεγάλος ξένος παίκτης, ο οποίος έχει επίσης πρωταγωνιστήσει στις ανοικτές πωλήσεις, συμπιέζοντας τις τιμές και ανεβάζοντας τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στο παρελθόν, φαίνεται να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο τις τελευταίες μέρες. Ομως, δεν είναι μόνος.

Αν οι πωλητές το κάνουν μόνο για κερδοσκοπία ή στο πλαίσιο της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου τους, π.χ. προσαρμογή της μέσης διάρκειας (duration), δεν είναι γνωστό. Ο κοινός παρονομαστής είναι οι πωλήσεις,  αρκετές εκ των οποίων φέρονται να ήταν ανοικτές (σορτάρισμα), όμως τα σενάρια στα οποία βασίσθηκαν ήταν δύο.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η DBRS δεν πρόκειται να αναβαθμίσει την Ελλάδα την Παρασκευή. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρήσουν στα επίπεδα που ήταν πριν από το ράλι, λόγω των προσδοκιών για αναβάθμιση. Επομένως, η σωστή κίνηση είναι να πουλήσεις τα ομόλογα και να κλειδώσεις τα κέρδη, πριν οι τιμές επανέλθουν στα επίπεδα πριν από το ράλι.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, η DBRS θα αναβαθμίσει την Ελλάδα. Σ’ αυτή την περίπτωση, λένε, η χώρα θα βγει να πουλήσει περισσότερα ομόλογα, ιδίως μακροπρόθεσμα. Επομένως, η σωστή κίνηση είναι να πουλήσεις τα συγκεκριμένα ομόλογα τώρα, π.χ. λήξεως 2038, για να τα αγοράσεις φθηνότερα αργότερα, όταν βγει ο ΟΔΔΗΧ στην αγορά.

Είτε λοιπόν αναβαθμισθεί η Ελλάδα είτε όχι, η σωστή στρατηγική είναι η πώληση ή το σορτάρισμα για όσους δεν έχουν ομόλογα. Είναι ο κοινός παρονομαστής των δύο σεναρίων.

Αυτή η κατάσταση στην αγορά ομολόγων έχει αντίκτυπο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως είναι φυσικό. Η αύξηση του επιπέδου και ακόμη περισσότερο της μεταβλητότητας της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων καθιστά λιγότερο ελκυστικές τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, σύμφωνα με τους ίδιους. Ιδιαίτερα, οι τραπεζικές μετοχές, που θα ωφελούνταν περισσότερο σε περίπτωση αναβάθμισης της χώρας από την DBRS.   

Σ’ όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι φυσικές καταστροφές από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, που γκριζάρουν ακόμη περισσότερο την εικόνα. Δεν θα χρειασθεί να περιμένουμε πολύ για να μάθουμε αν οι σορτάκηδες ή καλύτερα πωλητές πάσης φύσεως των τελευταίων ημερών έχουν δίκιο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v