Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα κυβέρνηση: H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Αν εξαιρέσουμε κάποιο εξωτερικό σοκ, η υπεραπόδοση ή η υποαπόδοση της ελληνικής οικονομίας την επόμενη 4ετία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη νέα, πολυπληθή κυβέρνηση. Τα συν και τα πλην του νέου οικονομικού επιτελείου. 

Νέα κυβέρνηση: H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Αν δεν υπάρξει κάποιο μεγάλο αρνητικό διεθνές γεγονός, η ελληνική οικονομία μπορεί να προσβλέπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη 4ετία, χωρίς δημοσιονομική εκτροπή. Αυτό είναι το βασικό σενάριο που ασπάζονται οι περισσότεροι στην αγορά. Οι μεγάλες εισροές κοινοτικών κεφαλαίων που αναμένονται από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και η δυναμική που προσδίδουν οι όποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει και ενδεχομένως θα γίνουν, υποστηρίζουν το βασικό σενάριο. Φυσικά, τίποτα δεν είναι γραμμένο σε πέτρα. Κομβικό ρόλο θα παίξει η νέα κυβέρνηση και ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο. Πλέον, έχουμε σημεία γραφής.

Κατ’ αρχάς, ως γενικό σχόλιο, δεν νομίζουμε ότι κολακεύει την Ελλάδα των 10 εκατ. κατοίκων να έχει 21 υπουργεία, όταν η Τουρκία των 82 εκατ. κατοίκων έχει μόλις 17. Η Ινδία με πληθυσμό 1,4 δισ. κατοίκους έχει συνολικά 79 υπουργούς μαζί με τον πρωθυπουργό. Αν είχε την ίδια αναλογία με την Ελλάδα, που έχει 64, θα έπρεπε να είχε υπουργικό συμβούλιο με 10 χιλιάδες υπουργούς κ.λπ. Το αντεπιχείρημα στελέχους της ΝΔ χθες ήταν πως η ίδια κριτική ασκείτο όταν ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε την πρώτη κυβέρνηση το 2019. Όμως,  αποδείχθηκε στην πράξη ότι τα πήγε καλά, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε όπως φάνηκε στην κάλπη.

Από συζητήσεις με άτομα της αγοράς σχετικά με τη σύνθεση του νέου οικονομικού επιτελείου συγκρατούμε ότι τους έκανε εντύπωση ότι ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το Ταμείο Ανάκαμψης, μετακινήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας. Κι αυτό γιατί αφενός στην Ελλάδα οι υπουργοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση των πρότζεκτ και αφετέρου γιατί ο αντικαταστάτης του κ. Παπαθανάσης δεν έχει πρότερη εμπειρία με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όσον αφορά τον κ. Χατζηδάκη, η επιλογή για ΥΠΟΙΚ δεν εκπλήσσει. Σ’ αυτόν είχε αναθέσει ο κ. Μητσοτάκης να φτιάξει το πρόγραμμα της ΝΔ μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος από τον ίδιο το 2016. Επίσης, προφανώς, η στάση που κράτησε ο κ. Χατζηδάκης το προηγούμενο διάστημα εκτιμήθηκε σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία του για ταχύτερη απονομή συντάξεων από τον ΕΦΚΑ.

Από την άλλη πλευρά, μερικοί προβληματίζονται με τον διορισμό του κ. Χρήστου Σταϊκούρα, πρώην ΥΠΟΙΚ,  στο υπουργείο Υποδομών. Κι αυτό γιατί είναι ένα «πολιτικό» υπουργείο, υπό την έννοια ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ εγχώριων επιχειρηματιών, ξένων επιχειρήσεων  κ.λπ. «Ο κ. Σταϊκούρας έδειξε ότι ξέρει να χειρίζεται τους αριθμούς σαν λογιστής ενώ εκεί που πάει τώρα θα υπάρχει πολλή πολιτική», τόνισε ένας εξ αυτών.

Όσον αφορά τους νέους υφυπουργούς Οικονομικών, ο κ. Χάρης Θεοχάρης έχει εμπειρία με τον φορολογικό μηχανισμό από τη θητεία του πριν από μια δεκαετία περίπου.      

Το «κρυφό» χαρτί είναι ο έτερος υφυπουργός, κ. Αθανάσιος Πετραλιάς, στέλεχος της ΤτE, ο οποίος έκανε όλη τη δουλειά ως γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής. Κοινώς, από τη σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού μέχρι τους υπολογισμούς και τη δομή των επιδομάτων, τις επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών κ.λπ. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε το έργο του και δικαίως τον προήγαγε.  

Από τους υπόλοιπους, η μετακίνηση του κ. Σκρέκα στο υπουργείο Ανάπτυξης από το Ενέργειας έκανε εντύπωση σε συνδυασμό με την έξοδο του λαλίστατου κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Ο πρώτος θεωρείται πολιτικός που υλοποιεί χωρίς πολλές ερωτήσεις την κυβερνητική πολιτική. 

Ο χρόνος θα δείξει αν η νέα κυβέρνηση είναι λειτουργική  και μπορεί να παραγάγει έργο. Οψόμεθα. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v