Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ερντογάν ξανάρχεται...

Τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα. Να εκλεγεί ξανά ο Ταγιπ Ερντογάν ή ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου; Οι γνώμες διίστανται αλλά δεν έχει σημασία.

Ο Ερντογάν ξανάρχεται...

Για τα θέματα που αφορούν την γείτονα, η στήλη έχει σταθερή άποψη.

Εμπιστεύεται τις πηγές της στην Τουρκία και δεν αναφέρεται ασφαλώς στα δημοσιεύματα του τοπικού ή διεθνούς Τύπου. 

Αυτή ακριβώς την οπτική γωνία θα σας παρουσιάσουμε σήμερα.

Με βάση τα γκάλοπ για τις τουρκικές προεδρικές εκλογές της 14ης Μαίου που έχουν δημοσιοποιηθεί, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμαλ Κιλιντσάρογλου προηγείται του Ταγιπ Ερντογάν με την διαφορά να κυμαίνεται από 2-3 ποσοστιαίες μονάδες έως 8.

Τα γκάλοπ δείχνουν ότι ο Ερντογάν έχει κατορθώσει να μειώσει τη διαφορά σε σύγκριση με ένα-ενάμιση μήνα  πριν.

Όμως, οι δικές μας πηγές ισχυρίζονται ότι το κλίμα στη κοινωνία έχει αλλάξει αρκετά και ο Ερντογάν προηγείται πλέον. ‘Ισως, γι’ αυτό, αναφέρουν, ο ίδιος εμφανίζεται πιο χαλαρός σε σχέση με τις εκλογές τέσσερα χρόνια πριν.

Γιατί συμβαίνει αυτό από την στιγμή που δεν είναι καθόλου δημοφιλής ανάμεσα στους νέους ψηφοφόρους; Οι απαντήσεις των πηγών μας ποικίλουν.

Πρώτον, έδωσε για πρώτη φορά το δικαίωμα σε 2-2,5 εκ. Τούρκους να συνταξιοδοτηθούν νωρίς.

Δεύτερον, η συμφωνία του Κιλιντσάρογλου με τους Κούρδους ώστε να τον στηρίξουν στις εκλογές έχει προκαλέσει διαρροές στο Κεμαλικό στρατόπεδο.  Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί αλλά Κούρδοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να μιλάνε για αποφυλάκιση του Οτσαλάν, του Ντεμιτάρ  κ.τ.λ.. Ο Ερντογάν  ζητά να δοθεί στη δημοσιότητα.

Τρίτον, οι σεισμοπαθείς στη Ν.Α. Τουρκία θεωρούν ότι ο Ερντογάν θα τιμήσει την υπόσχεση ότι θα τους φτιάξει καινούργια σπίτια σε ένα-ενάμιση χρόνο. Οι κάτοικοι αισθάνονται πιο ασφαλείς γιατί τα σπίτια που δεν έπεσαν με τους σεισμούς είχαν κτισθεί από τον κρατικό οργανισμό.

Τέταρτον, ο Ερντογάν αποκαλύπτοντας το πρώτο τουρκικό αυτοκίνητο, ελικοπτοφόρο και νέα όπλα, προωθεί την εικόνα του ηγέτη που  έχει κάνει την Τουρκία υπολογίσιμη δύναμη διεθνώς. Η εικόνα ενισχύεται από τον διαμεσολαβητικό ρόλο που παίζει  μεταξύ Ρωσίας και Δύσης στην Ουκρανία.

Πέμπτον,  ο Ερντογάν είναι ψηλός σε αντίθεση με τον Κιλιντσάρογλου που είναι κοντός.  ¨Οπως εξηγούν στη πλειοψηφία  των τούρκων αρέσει να εκπροσωπούνται από ένα ψηλό ηγέτη αντί για ένα κοντό.

Οι ίδιοι αναφέρουν κι άλλους λόγους όπως γκάφες του κόμματος του Κιλιντσάρογλου με τις επιλογές υποψήφιων βουλευτών σε περιφέρειες όπως της Σμύρνης που παίρνει το κόμμα του υψηλό ποσοστό.

Αν λοιπόν οι πηγές της στήλης έχουν δίκιο, ο Ερντογάν θα κόψει πρώτος το νήμα στις 14 Μαίου που διεξάγονται τόσο οι προεδρικές όσο και οι κοινοβουλευτικές εκλογές. Στις δεύτερες έχει αποκτήσει ξεκάθαρο προβάδισμα το Κόμμα του Ερντογάν.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Πρακτικά, λίγα πράγματα απαντούν. Η Τουρκία έχει εθνική γραμμή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος.

Από την άλλη πλευρά, οι πηγές μας εκτιμούν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι καλύτερες με τον Ερντογάν στη προεδρία.

¨Ομως, ο Ερντογάν ηγείται για πάνω από 20 χρόνια σχεδόν αδιάλειπτης  ισχυρής ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας και πολεμικής βιομηχανίας, συνιστώντας σοβαρότερο πρόβλημα μεσοπρόθεσμα για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδος.

Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του σχετικά με τι συμφέρει την Ελλάδα. 

Αν όμως οι πηγές μας έχουν δίκιο-εμείς εκτιμούμε ότι έχουν-ο Ταγιπ Ερντογάν θα κερδίσει τις τουρκικές προεδρικές εκλογές της 14ης Mαΐου ή τις επαναληπτικές της 28ης Μαΐου.    


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v