Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα με το φυσικό αέριο στα ύψη

Όσο γρηγορότερα κατανοηθεί στην Ελλάδα ότι το κόστος των εισαγωγών φυσικού αερίου θα πληρωθεί από όλους, τόσο το καλύτερο. Οι μόνοι που μπορεί να χαίρονται είναι ο Πούτιν, αμερικανικές εταιρείες, η Νορβηγία, η Αλγερία, το Κατάρ και οι άλλες χώρες που το εξάγουν.

Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα με το φυσικό αέριο στα ύψη

Συχνά ακούμε πολλούς στη χώρα μας να επιπλήττουν (δικαιολογημένα) τη Γερμανία για την πολιτική που ακολούθησε στον εφοδιασμό της με φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία επί πολλά χρόνια.

Πράγματι, αυτή η  πολιτική έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα τόσο στη Γερμανία όσο και σ’ άλλες χώρες της ΕΕ σήμερα.

Όμως, καλό θα ήταν να αναγνωρίσουμε επίσης τα δικά μας λάθη ως χώρα και να κατανοήσουμε ότι το κόστος του φυσικού αερίου θα πληρωθεί από όλους. 

Κατ’ αρχάς, η Ελλάδα έχει υπερδιπλασιάσει (2,5 φορές) τη χρήση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή τη δεκαετία 2020-2010 ενώ έχει μειώσει την παραγωγή λιγνίτη κατά 80% σύμφωνα με έκθεση της Alpha Bank τον περασμένο Μάιο.

Πέρυσι, η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε πάνω από 10% σε σύγκριση με το 2020, στις 70 τεραβατώρες περίπου που αποτελούν ρεκόρ.

Το 1ο εξάμηνο του 2022, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις συνέχισαν τον χαβά τους, αυξάνοντας την κατανάλωση, ενώ οι βιομηχανίες τη μείωσαν αρκετά και οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες οριακά.

Για να κατανοήσει κανείς το κόστος των εισαγωγών φυσικού αερίου αρκεί ένας απλός υπολογισμός.

Με τη μέση τιμή της χρονιάς στα 30 ευρώ η μεγαβατώρα και την κατανάλωση στις 70 τεραβατώρες, το κόστος για την ελληνική οικονομία είναι 2,1 δισ. ευρώ.

Με τη μέση τιμή στα 300 ευρώ η μεγαβατώρα, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 21 δισ. ευρώ με την ίδια κατανάλωση και πληρώνεται από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. 

Είναι χρήματα που πάνε στη ρωσική Gazprom και εταιρείες από την Αλγερία, την Αίγυπτο και το Κατάρ, που εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ελλάδα.    

Το φετινό κόστος εκτιμάται στα 12,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων κάπου 2 δισ. ευρώ θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλ. τους φορολογουμένους. Τα υπόλοιπα θα πληρωθούν από τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις.    

Είναι λοιπόν σημαντικό να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να την επηρεάσει.

Ομως, δεν είναι καθόλου απλό.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδία (TTF) διαμορφώνεται στο εικονικό σημείο διαπραγμάτευσης. 

Οι επαΐοντες ισχυρίζονται ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου (TTF) δημιουργεί αφενός νομικό πρόβλημα και αφετέρου είναι πιθανόν να μη γίνει αποδεκτή από την Gazprom. 

Η τελευταία τιμολογεί τα συμβόλαια φυσικού αερίου με βάση το TTF και οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ανοίξουν μέτωπο με τη ρωσική εταιρεία αυτή την περίοδο, τονίζουν οι επαΐοντες.

Είτε βρεθεί κάποια λύση από την ΕΕ για φθηνότερο φυσικό αέριο είτε όχι, το συμπέρασμα δεν αλλάζει.

Το κόστος από τις εισαγωγές φυσικού αερίου είναι σημαντικό και θα πρέπει να επιμερισθεί σε νοικοκυριά, εταιρείες, ηλεκτροπαραγωγούς και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εχοντας αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ιδίως την τελευταία 5ετία για ηλεκτροπαραγωγή κυρίως, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα λάθη της. 

Δωρεάν γεύμα δεν υπάρχει. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v