Η ακρίβεια πληγώνει την υγεία μας

Η ανάκαμψη των μετοχών και η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων υπονοούν ότι ο πληθωρισμός πιάνει κορυφή. Όμως, οι υψηλές τιμές δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στην τσέπη μας. Έχουν επίσης στην υγεία μας. 

Η ακρίβεια πληγώνει την υγεία μας

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που πληροφορηθήκαμε και το είχαμε μεταφέρει εδώ ότι η άνοδος των τιμών στα ράφια των σουπερμάρκετ έχει στρέψει πολύ κόσμο στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, επειδή είναι φθηνότερα. Η πληροφόρηση προερχόταν από άτομα του κλάδου των σουπερμάρκετ και τη θεωρήσαμε αξιόπιστη. Λίγο αργότερα, η πληροφόρηση γινόταν ευρύτερα γνωστή.

Αν τα επώνυμα προϊόντα είναι καλύτερα, ίδια ή ενίοτε χειρότερα από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας δεν είναι το αντικείμενο του άρθρου. Όμως, είναι σίγουρα σημείο των καιρών.

Δεν είναι το μοναδικό. Ως γνωστόν, μεγάλη συζήτηση γίνεται για τις πιθανές ελλείψεις αγροτικών προϊόντων, κυρίως σιτηρών, το φθινόπωρο και τον χειμώνα στις Αφρικανικές χώρες και αλλού, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η περιβόητη επισιτιστική κρίση είναι επίσης συνδεδεμένη με την εκρηκτική άνοδο των τιμών των λιπασμάτων, που ωθούν τις τιμές κάποιων αγροτικών προϊόντων προς τα πάνω. Οι επιπτώσεις  έχουν ήδη γίνει αισθητές στους καταναλωτές της Ελλάδας και άλλων χωρών, λόγω της ακρίβειας. Όμως, δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος.

Όπως μάθαμε από άτομα της αγοράς, οι πωλήσεις λιπασμάτων κατέγραψαν πτώση την Άνοιξη στη χώρα μας. Όπως εξηγούν, οι αγρότες προτίμησαν τη ζιζανιοκτονία και τους ψεκασμούς σε λαχανικά, αμπέλια κ.λπ. αντί της λίπανσης. Αυτό δεν θα επηρεάσει την απόδοση των πολυετών καλλιεργειών που έχουν βαθιές ρίζες όπως αμπέλια, ροδάκινα, κεράσια κ.λπ. Όμως, θα οδηγήσει πιθανόν σε μειωμένη απόδοση άλλες όπως το καλαμπόκι και τις πατάτες όπως λένε.

«Θα φανεί τις επόμενες μέρες», τόνισε συνομιλητής μας. Αν έχει δίκιο, θα δούμε τις τιμές της ντομάτας, του καλαμποκιού και της πατάτας να ανεβαίνουν, αλλά όχι του σταφυλιού.

Όμως, πέρα από τις τιμές τίθεται επίσης θέμα υγείας. Πρόσφατα, η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρθηκε στην έρευνα του PAN (Pesticide Action Network) Europe, που ανακάλυψε μεγάλη αύξηση, της τάξης του 53% κατά μέσο όρο, στις πιο επικίνδυνες τοξικές ουσίες από φυτοφάρμακα από το 2011 μέχρι το 2019 στην ηπειρωτική Ευρώπη. Στο στόχαστρο της έρευνας βρέθηκαν δείγματα από 100.000 φρούτα από διαφορετικές χώρες. Σίγουρα θα υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα, αλλά η μεγάλη άνοδος σε τοξικές ουσίες στα βατόμουρα, τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τις φράουλες κ.λπ. δεν μπορεί να είναι τυχαία. Το σέλινο και το λάχανο ήταν τα πιο μολυσμένα λαχανικά. Στην περίπτωση του 87% των αχλαδιών από το Βέλγιο και του 85% από την Πορτογαλία βρέθηκε τουλάχιστον μια επικίνδυνη τοξική ουσία από φυτοφάρμακα, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά με αφορμή την αυξημένη χρήση φυτοφαρμάκων αντί της λίπανσης την άνοιξη που μας πέρασε. Βλέπουμε λοιπόν ότι η εκρηκτική άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου από το οποίο προέρχονται στοιχεία των αζωτούχων λιπασμάτων δημιουργεί προβλήματα λόγω των ακριβών λιπασμάτων. Αν προσθέσουμε τη στροφή των καταναλωτών σε μη επώνυμα προϊόντα στα ράφια των σουπερμάρκετ, το συμπέρασμα είναι πως ο πληθωρισμός δεν κάνει κακό μόνο στην τσέπη μας αλλά και στην υγεία μας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v