Στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα υποβλήθηκε ένα απλό ερώτημα την προηγούμενη εβδομάδα. Το ερώτημα ήταν το εξής: Γιατί ένας ελεύθερος επαγγελματίας που του χαρίσατε το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής αν είχε κέρδη το 2020 και έως το 75% αν είχε ζημιές, να σας επιστρέψει τα υπόλοιπα άτοκα σε 60 δόσεις ή με επιπλέον έκπτωση 15% με εφάπαξ πληρωμή, αφού βασίμως μπορεί να ελπίζει ότι θα του χαρισθούν όλα;
Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε, ρωτώντας από πού προκύπτει το «βασίμως», για να του επισημανθεί ότι οφείλεται στην πλειοδοσία υποσχέσεων των πολιτικών δυνάμεων. Άλλωστε, δικά τους λεφτά είναι; Δανεικά είναι. Αν ήταν προσωπικά χρήματα, το πιθανότερο είναι πως δεν θα χάριζαν τίποτα. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει ανταγωνισμός των κομμάτων ποιο θα υποσχεθεί τα περισσότερα, αλλά επισήμανε πως αυτό που μετράει στο τέλος είναι τι αποφασίζει η κυβέρνηση.
Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου ανακοίνωσε ένα πακέτο πέντε μέτρων για τη στήριξη των πολιτών όπως ανέφεραν ορισμένα ΜΜΕ. Τα μέτρα περιελάμβαναν παρατάσεις στην εκπλήρωση ορισμένων υποχρεώσεων. Ανάμεσά τους, η νέα παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2022 της προθεσμίας των ενοποιημένων ΚΑΔ για ρύθμιση χρεών έως και 72 δόσεις τόσο για την ΑΑΔΕ όσο και για τον ΕΦΚΑ.
Θα στοιχηματίζαμε ότι αυτό έγινε γιατί υπάρχει απροθυμία της μεγάλης έως συντριπτικής πλειοψηφίας των υπόχρεων να μπουν στη ρύθμιση. Σύμφωνα με τις διαρροές που είχαν γίνει πριν από λίγες εβδομάδες, ούτε οι 50 χιλιάδες από τις 800 χιλιάδες δεν είχαν μπει στον κόπο να μπουν στη ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας. Και γιατί να το κάνουν, όταν η χώρα έχει μπει σε άτυπη, μακριά προεκλογική εκστρατεία και οι πολιτικοί χαρίζουν λεφτά των άλλων; Κοινώς, δημόσιο χρέος που θα κληθούν να πληρώσουν στο μέλλον πιθανόν άλλοι και όχι οι ίδιοι;
Απ’ αυτό συνεπάγεται ότι η μικρή μειοψηφία που έσπευσε να μπει στην ευνοϊκότατη ρύθμιση για τα χρέη είναι τα μεγάλα κορόιδα της υπόθεσης. Όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα. Φυσικά, η ενθάρρυνση αυτής της κουλτούρας από την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα για λόγους ψηφοθηρίας οδηγεί σε συσσώρευση μεγαλύτερου χρέους και μαθηματικά σε αδιέξοδο. Δηλ. σε νέο μνημόνιο (αν δοθεί) και χρεοκοπία. Αυτό συμβαίνει όταν οι συνεπείς πολίτες τιμωρούνται κατά κάποιο τρόπο για την επιμέλειά τους από το κράτος και οι ασυνεπείς ανταμείβονται.
Είναι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα χρεοκοπεί κάθε τόσο εδώ και 200 χρόνια. Φάτε, πιείτε, αρπάξτε ό,τι μπορείτε τώρα και μη σας καίγεται καρφάκι τι θα γίνει στο μέλλον. Δεν το λες διαγενεαλογική αλληλεγγύη. Όμως, πόσοι ενδιαφέρονται; Ωχ, βρε αδελφέ.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.