Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με 80ρηδες δεν καταπολεμάτε το brain drain

Όταν πρόεδρος δημόσιου νοσοκομείου διορίζεται 80χρονος πρώην γυμνασιάρχης και πολιτευτής δικαιώνονται όσοι ισχυρίζονται πως ο ολιστικός εκσυγχρονισμός της χώρας διακόπηκε 200 χρόνια πριν με την δολοφονία του Καποδίστρια.

Με 80ρηδες δεν καταπολεμάτε το brain drain

Για να μην παρεξηγούμαστε. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι 80 και 90 χρονών και έχουν διαύγεια πνεύματος και την ενέργεια 30ρη ή 40ρη. Κατά τον ίδιο τρόπο που υπάρχουν 30ρηδες ή 40ρηδες με παρωχημένες ιδέες και ενέργεια 90ρη.

Το αναφέρουμε γιατί συγγενικό πρόσωπο σημαντικού υπουργού το επικαλέσθηκε όταν επικρίναμε την κυβερνητική επιλογή να διορισθεί 80χρονος πρώην πολιτευτής και γυμνασιάρχης ως πρόεδρος του νοσοκομείου Καρδίτσας. 

Επιπλέον, δεν συγκρίνουμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση με τους διορισμούς ακατάλληλων κομματικών σε θέσεις κλειδιά με ότι κάνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτά κρίθηκαν στην κάλπη. Η ΝΔ κρίνεται με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες της.

Όμως, το συγκεκριμένο θέμα έχει επίσης μια άλλη θλιβερή διάσταση. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι, εγκατέλειψαν την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης και πήγαν στο εξωτερικό για να βρούν εργασία.  Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, κάπου 427 χιλ. άτομα-στη πλειοψηφία τους νέα και υψηλής μόρφωσης- μετανάστευσαν μεταξύ 2008 και 2016.  Ανάμεσά τους πάνω από 20χιλ. γιατροί που πήγαν στην Γερμανία, κάπου 3 χιλ. και πλέον που πήγαν στη Σουηδία και σε άλλες Δυτικές χώρες.

Έχει αναρωτηθεί κανείς πώς αισθάνονται όλοι αυτοί όταν πληροφορούνται τον διορισμό ενός 80χρονου στη θέση του προέδρου ενός επαρχιακού νοσοκομείου και όλους τους άλλους διορισμούς σε άλλες κρατικές θέσεις;  Χαμογελάνε μελαγχολικά,  θλίβονται, εκνευρίζονται; Δεν το γνωρίζουμε αφού κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Εκείνο που ίσως μπαίνει πιο βαθιά στο μυαλό τους είναι πως η Ελλάδα δεν αλλάζει.   

Ίσως τίποτε άλλο δεν θα μπορούσε να υπονομεύσει περισσότερο το περιβόητο brain gain η regain, δηλ. την επιστροφή τους στην Ελλάδα, από τέτοιες ή παρεμφερείς ειδήσεις. Κι αυτό γιατί όσες έρευνες έχουν δεί το φως της δημοσιότητας για τους λόγους που τους ώθησαν να φύγουν από την χώρα,  η αξιοκρατία και το πλήθος των επαγγελματικών ευκαιριών αποτέλεσαν τον πρώτο ή τον δεύτερο σημαντικότερο λόγο. Οι υψηλότερες μισθολογικές αποδοχές υπολείπονταν συνήθως της αξιοκρατίας. Ακόμη, όλες οι σχετικές έρευνες σχετικά με το brain drain επισημαίνουν πως ένα σημαντικό μέρος θα ήταν διατεθειμένο να επιστρέψει για να εργασθεί στην Ελλάδα με χαμηλότερες  αποδοχές αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Δεν αμφισβητούμε το γεγονός ότι δεν ήταν πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν τέτοιες αρνητικές εντυπώσεις σ’ αυτούς τους ανθρώπους και γενικότερα. Όμως, αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Κι αυτό είναι αρνητικό καθώς τέτοιοι διορισμοί στέλνουν το λάθος μήνυμα σε όσους θα ήθελαν να επιστρέψουν και σε άλλους μορφωμένους νέους που είναι στην Ελλάδα αλλά αναζητούν ένα πιο αξιοκρατικό περιβάλλον.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v