Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικό νούμερο στα ελληνικά σχέδια

Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία δεν συνιστούν θετική εξέλιξη για την υπόλοιπη Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα.  Όμως, δεν θα ήταν σοφό να υποτιμήσουμε τις ικανότητες  της Ανγκελα Δωροθέας Μέρκελ.

Γερμανικό νούμερο στα ελληνικά σχέδια
Η καγκελάριος Ανγκελα Δωροθέα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι προτιμά τη διεξαγωγή νέων εκλογών από την ηγεσία μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Κατόπιν τούτου και εξαιρουμένου ενός συμβιβασμού της τελευταίας στιγμής είτε με τους φιλελεύθερους, είτε με τους σοσιαλδημοκράτες, η Γερμανία πορεύεται προς νέες εκλογές.

Αυτό σημαίνει ότι η μεγαλύτερη χώρα και οικονομία της ευρωζώνης έχει μπροστά της κάποιους επιπλέον μήνες πολιτικής αβεβαιότητας.

Το θετικό είναι πως τα μακροοικονομικά στοιχεία της  γερμανικής οικονομίας βελτιώνονται  και η δημόσια διοίκηση της χώρας θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

Το αρνητικό είναι πως οι εξελίξεις στη Γερμανία θα καθυστερήσουν πιθανόν ενδεχόμενες συμφωνίες για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δείξει πως τις θέλει και τις εννοεί.       

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η μετάλλαξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ), που ενδιαφέρει την Ελλάδα αφού επρόκειτο να αντικαταστήσει το ΔΝΤ.

Η καθυστέρηση ίσως ευνοήσει την παράταση της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό οικονομικό γίγνεσθαι.

Το ίδιο ισχύει για τις συζητήσεις που αφορούν την ελάφρυνση του χρέους.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως θα ξεκινήσουν μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης αλλά πλέον δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο αν η υπηρεσιακή γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί να προβεί σε δεσμεύσεις.

Ας μην ξεχνάμε πως ακόμη κι αν ξαναγίνουν εκλογές τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, θα χρειασθεί πιθανόν κι άλλος χρόνος για να συμφωνήσουν τα κόμματα και να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με, Γερμανούς και μη, παρατηρητές των πραγμάτων, οι τελευταίες εξελίξεις σηματοδοτούν ίσως την αρχή του τέλους για την καγκελάριο Μέρκελ.

Όμως, ας μην είμαστε τόσο σίγουροι για μια πολιτικό που γεννήθηκε στο Αμβούργο της Δυτικής Γερμανίας αλλά μεγάλωσε στη πόλη Τέμπλιν της Ανατολικής Γερμανίας, όπου μετακόμισε με τον πατέρα της, που ήταν λουθηρανός πάστορας.

Εξού το δεύτερο όνομα, Δωροθέα.

Εκεί, στην Ανατολική Γερμανία, η κ. Μέρκελ έμαθε να κρατά τα χαρτιά της κλειστά.  

Επίσης, έδειξε πως είχε πολύ καλή αίσθηση του τάιμινγκ.

Η ίδια μεταπήδησε στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της  Αν. Γερμανίας που αργότερα συνενώθηκε με το CDU της Δυτ. Γερμανίας και η ίδια χρησιμοποίησε τις διασυνδέσεις της για να  γίνει η νεότερη υπουργός της Ομοσπονδιακής  Γερμανίας το 1991.

Αν και κέρδισε την εύνοια του καγκελάριου Κολ που τη βοήθησε να ανέβει στην κομματική ιεραρχία, η κ. Μέρκελ δεν δίστασε να στραφεί εναντίον του, όταν έγινε γνωστό το θέμα με τις παράνομες δωρεές.

Μ’ αυτό τον τρόπο, η ίδια έδειξε πως είναι αδίστακτη.

Επιπλέον, η καγκελάριος έδειξε πως ξέρει να επιτυγχάνει συναινέσεις στα κρίσιμα θέματα και ταυτόχρονα να αποδυναμώνει τα κόμματα που συνεργάζονταν μαζί της.

Προφανώς, ο κ. Λίντνερ των Ελεύθερων Δημοκρατών δεν ήθελε να γίνει ένα ακόμη θύμα της τακτικής της Ανγκελα Δωροθέας Μέρκελ.

Το ερώτημα είναι αν θα το πετύχει, γιατί η καγκελάριος θα θελήσει προφανώς να του φορτώσει τις νέες εκλογές.

Σ’ αυτό το παίγνιο και την πολιτική αβεβαιότητα που παράγει, η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη είναι απλοί θεατές, που περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v