Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O κίνδυνος να γίνει... της Κορέας

Το να πας σε πόλεμο με κάποιον που θεωρείς βλάκα είναι το πιο ανόητο πράγμα που μπορείς να κάνεις. Όμως, οι ΗΠΑ δεν θεωρούν τον Κιμ Γιονγκ Ουν ανόητο. Τον θεωρούν απρόβλεπτο κι αυτό ίσως είναι αρκετό.

O κίνδυνος να γίνει... της Κορέας

Ο κίνδυνος να υπάρξει στρατιωτική συμπλοκή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας και να μη διευθετηθεί διπλωματικά το ζήτημα έχει αυξηθεί σημαντικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ιδού ο βασικός λόγος.

Οταν δύο κράτη διαπραγματεύονται, χωρίς αναγκαστικά να κάθονται στο ίδιο τραπέζι, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη απ’ ό,τι αν διαπραγματεύονταν δύο άτομα.

Η κατάσταση εμπλέκεται πιο πολύ όταν από την μια πλευρά έχεις μια δημοκρατία και από την άλλη μια δικτατορία, όπως συμβαίνει με τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα.

Η ηγεσία της πρώτης θα πρέπει να λάβει υπόψη τις αντιδράσεις της όποιας απόφασής της στην κοινή γνώμη της χώρας της ενώ η δεύτερη αδιαφορεί.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι διαπραγματευτές της δημοκρατικής χώρας λειτουργούν ως διαμεσολαβητές μεταξύ των πολιτών της και της εχθρικής χώρας και βρίσκονται σε πιο μειονεκτική θέση.

Σ’ αυτές τις καταστάσεις, η διαπραγμάτευση μπορεί να λάβει δύο μορφές.

Πρώτον, μυστική.

Αν όμως διαρρεύσει οτιδήποτε θα δημιουργηθεί σάλος. Η δικτατορία το γνωρίζει και ίσως κάνει ό,τι μπορεί να υπάρξει διαρροή, ώστε να περιέλθουν σε δύσκολη θέση οι διαπραγματευτές της άλλης πλευράς.

Ακόμη κι αν δεν υπάρξει διαρροή και ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, οπότε θα μάθουν όλοι για τις μυστικές συναντήσεις, οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να μην ακολουθήσουν αυτή την πρακτική στο θέμα της Β. Κορέας.

Ο δεύτερος τρόπος για να χειρισθεί κανείς ένα τέτοιο θέμα, ισχυρίζονται οι ειδικοί, είναι να το κάνεις φανερά.
Σ’ αυτή την περίπτωση, προσπαθείς να πείσεις τον κόσμο ότι το ζήτημα είναι μεν σοβαρό αλλά πολύ λιγότερο απ’ ό,τι φαίνεται, ώστε η κοινή γνώμη να είναι αδιάφορη και ο αντίπαλος να μην μπορεί να τη χρησιμοποιήσει εναντίον σου στις διαπραγματεύσεις.

Αυτό ακριβώς κάνουν οι ΗΠΑ σήμερα και τα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής.

Όμως, η ουσία του ζητήματος, δηλαδή τα πυρηνικά όπλα της Β. Κορέας, είναι τέτοια που δεν διαφαίνεται κάποιος συμβιβασμός καθώς ούτε η μια πλευρά ούτε η άλλη φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν πίσω.

Το καθεστώς της Β. Κορέας θέλει το πυρηνικό οπλοστάσιο για να αποτρέψει τυχόν απόπειρες ανατροπής του από μεγάλες ξένες δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι δεν μπορούν να εμπιστευθούν πως το καθεστώς δεν θα χρησιμοποιήσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον τους στο μέλλον.

Η κατάσταση περιπλέκεται και γίνεται πιο κρίσιμη λόγω της συμπεριφοράς της Β. Κορέας, που είναι απρόβλεπτη.

Όταν όμως μια χώρα είναι απρόβλεπτη, αυτό που συμβαίνει είναι να αυξάνεται η αβεβαιότητα και να θεωρεί αδύνατο η άλλη πλευρά, δηλαδή οι ΗΠΑ, ότι η Β. Κορέα θα συμπεριφερθεί ορθολογιστικά.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ισχυρίζονται οι ειδικοί, η πιο σημαντική ερώτηση είναι στρατιωτική.

Ποια πλευρά μπορεί να πετύχει αυτό που επιδιώκει;

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις έχει δηλώσει ότι ο πόλεμος θα είναι καταστροφικός αλλά οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτρέψουν στο καθεστώς της Β. Κορέας να έχει πυρηνικά όπλα που μπορούν να χτυπήσουν το έδαφός τους.

Και δεν πρόκειται να περιμένουν επί μακρόν για να τα αποκτήσει.

Θα μπορούσε η Κίνα, η οποία φαίνεται να χρησιμοποιεί το θέμα για να απασχολεί τις ΗΠΑ, να διαμεσολαβήσει ώστε να υποχωρήσει η Β. Κορέα;

Δύσκολο να πει κανείς.

Το σίγουρο είναι ότι ο κίνδυνος μιας στρατιωτικής εμπλοκής έχει αυξηθεί κατακόρυφα και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η παρουσία των βομβαρδιστικών Stealth στην αεροπορική βάση Αντερσεν στο Γκουάμ, των 100 περίπου αεροσκαφών F-16 στη Ν. Κορέα και των αεροσκαφών F-35 Stealth στην Ιαπωνία μαζί με τα αεροπλανοφόρα μάς το υπενθυμίζουν.

Κι όπως λένε οι ειδικοί, οι αμερικανικές δυνάμεις δεν μπορεί να είναι σε κατάσταση επαγρύπνησης στο διηνεκές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφημίζουν τις προετοιμασίες τους για πόλεμο εδώ και καιρό.

Είναι μια μορφή αποτροπής αλλά δεν μπλοφάρουν.

Τα άσχημα νέα είναι πως η Β. Κορέα φαίνεται να πιστεύει πως η επίθεση είναι αναπόφευκτη και προετοιμάζεται, ενώ δείχνει διατεθειμένη να πάρει το ρίσκο.

Dr. Money



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v