Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To ταγκό του Ντράγκι με τη Γέλεν

Ο Μάριο Ντράγκι και η Τζάνετ Γέλεν είχαν την ευκαιρία να τα πουν από κοντά στο Γουαϊόμινγκ. Αν όμως συντονίστηκαν, θα φανεί σύντομα καθώς οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ μπορεί να υπονομεύσουν τις πολιτικές της Fed και το αντίστροφο.  

To ταγκό του Ντράγκι με τη Γέλεν
Το ανώτατο συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνέλθει στις 7 Σεπτεμβρίου για να εξετάσει όλα τα νέα δεδομένα και να αποφασίσει τι θα κάνει με τον αναμενόμενο περιορισμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων στην ευρωζώνη από το 2018 (tapering).

Στα νέα δεδομένα περιλαμβάνεται η περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που οδηγεί, σύμφωνα με πολλούς, στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, περιπλέκοντας κάπως την κατάσταση καθώς το tapering οδηγεί προς την ίδια κατεύθυνση.

Σύμφωνα με αναλυτές, το «πέταγμα» του ευρώ έναντι του δολαρίου πάνω από το 1,20 ίσως οδηγήσει τον κ. Ντράγκι σε κάποια φραστική παρέμβαση.

Στόχος θα είναι να τεθεί κάποιο ανάχωμα στην ανατίμηση του ευρώ, παρά την υποχώρησή του προς το 1,19 ή χαμηλότερα.

Η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΚΤ στο θέμα του tapering έχει επίσης σημασία.

Αν ο κ. Ντράγκι εμφανισθεί πολύ μαλακός, αυτό ίσως υπονομεύσει την προσπάθειά του να προετοιμάσει τις αγορές ότι το tapering είναι καθ’ οδόν.

Από την άλλη πλευρά, αν ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανισθεί πολύ επιθετικός ίσως προκαλέσει κραδασμούς στις αγορές, υπονομεύοντας  την ατζέντα της Fed.

Η αρμόδια επιτροπή (FOMC) της Fed συνεδριάζει το διήμερο 19-20 Σεπτεμβρίου και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς τη θέλουν να προσανατολίζεται στο ξεκίνημα της ποσοτικής σύσφιξης (QT) μέσω της σταδιακής πώλησης των χρεογράφων που έχει στον ισολογισμό της.  

Είναι λογικό να μη θέλει η Fed να υπάρχουν αναταράξεις στις αγορές εκείνη την περίοδο.

Κι αυτό γιατί γνωρίζει ότι η πολιτική της ποσοτικής σύσφιξης θα οδηγήσει πιθανόν σε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και εντονότερη μεταβλητότητα στις αμερικανικές και στις διεθνείς αγορές.

Επομένως, ο κ. Ντράγκι θα πρέπει να λάβει υπόψη του κι άλλα πράγματα στις 7 Σεπτεμβρίου που συνεδριάζει το ανώτατο συμβούλιο της ΕΚΤ.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα έχουν πιθανόν αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές και στην πολιτική της Fed και το αντίστροφο.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Ντράγκι και η κα Γέλεν θα πρέπει να χορέψουν ταγκό μαζί και οι δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συντονισθούν, ώστε να μην υπάρχουν παρατράγουδα και ακυρωθούν οι πολιτικές της μίας εξ αυτών ή και των δύο.

Με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για στενό συντονισμό της ΕΚΤ και της Fed, πολλοί θεωρούν ότι Ντράγκι και Γέλεν συζήτησαν το θέμα κατά τη συνάντησή τους στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ.

Οι επόμενες λίγες εβδομάδες θα δείξουν αν αυτό πράγματι ισχύει και αν έφερε αποτέλεσμα.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v