Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν υπάρχει εναλλακτική

Οι διαφωνίες Βερολίνου-ΔΝΤ στο θέμα του χρέους και ειδικότερα τα μέτρα που ζητά, υπό προϋποθέσεις, το ΔΝΤ επανέφεραν στο προσκήνιο τις πρόωρες εκλογές το προηγούμενο διάστημα. Όμως, οι έξω δεν έχουν την ίδια άποψη.

Όλες οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις, πληροφορίες θέλουν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε να είναι πίσω από την ακύρωση του Washington Group που ο ίδιος συγκάλεσε για να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους εξαιτίας της διαρροής.

Επίσης, οι συγκλίνουσες πληροφορίες από το εξωτερικό θέλουν να μην έχει βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ στο θέμα του χρέους.

Αυτό σημαίνει ότι το Washington Group συγκλήθηκε για να βρεθεί κοινός τόπος και ως εκ τούτου είναι θέμα ημερών να συγκληθεί εκ νέου πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Η μη εξεύρεση κοινής θέσης σε συνδυασμό με τα επιπλέον μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μετά έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Αθήνα.

Η τελευταία βλέπει το κυβερνητικό αφήγημα για κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, διευθέτηση του χρέους, ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE και έξοδο στις αγορές που θα έδινε ώθηση στην οικονομία να κινδυνεύει.

Και μαζί του η μελλοντική δημοσκοπική ανάκαμψη του κυβερνώντος κόμματος, που βρίσκεται αρκετά πίσω από τη ΝΔ αυτή την περίοδο.

Πολύ περισσότερο αν οι εκτιμήσεις του πλέον αρμόδιου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί σίγουρης αυτοδυναμίας έχουν βάση.

Υπό αυτή την έννοια, οι σκέψεις για άνοιγμα προς άλλα κόμματα για συμμετοχή στην κυβέρνηση εν ευθέτω χρόνω έχουν νόημα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα βρουν ανταπόκριση.

Οι πρόωρες εκλογές είναι μια άλλη επιλογή, αλλά δεν έχει νόημα να αναληφθεί το πολιτικό κόστος χωρίς το αναμενόμενο αντίκρισμα.

Αυτές μπορεί να είναι σκέψεις και προβληματισμοί στο εσωτερικό.

Από την άλλη πλευρά, η κυρίαρχη άποψη στους κύκλους των (Ευρωπαίων) δανειστών ήταν διαφορετική μέχρι πρόσφατα.

Όμως, η τηλεφωνική επικοινωνία Γιούνκερ-Τσίπρα έδειξε πως κάποιοι, τουλάχιστον, στις Βρυξέλλες άρχισαν να ανησυχούν για τη στάση της Αθήνας και τις διαρροές περί πρόωρων εκλογών με φόντο τις διαφωνίες Γερμανίας-ΔΝΤ.

Πάντως, η κατάθεση νομοσχεδίων υπό τη μορφή του κατεπείγοντος πιθανόν σημαίνει πως οι παραινέσεις Γιούνκερ έπιασαν τόνο.

Για να επιστρέψουμε στην κυρίαρχη άποψη των δανειστών στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, η τελευταία συνοψίζεται ως εξής:

H ελληνική κυβέρνηση έχει κατανοήσει ότι δεν έχει εναλλακτική πέρα από την εφαρμογή του 3ου μνημονίου.

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι η Αθήνα αντιλαμβάνεται πως η 2η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει γρήγορα για να διευκολυνθούν οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, πριν ο Τραμπ αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, και να υλοποιηθούν πριν τον Μάρτιο του 2017, που η Ολλανδία έχει εκλογές.

Οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ήθελε την τωρινή κυβέρνηση να είναι συνεργάσιμη, αντανακλούν την ανωτέρω αντίληψη.

Φυσικά, οι ίδιοι αναγνωρίζουν τις τεχνικές αδυναμίες των ελληνικών υπηρεσιών και αξιωματούχων, που προκαλούν καθυστερήσεις.

Όμως, πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα δεν βλέπουν και φυσικά δεν επιθυμούν.

Ο χρόνος θα δείξει ποιοι έχουν δίκιο.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v