Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τέλος επικρατεί η Γερμανία

Οσοι ήλπιζαν ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα θα οδηγούσε σε μια καλύτερη διευθέτηση του χρέους, θα πρέπει να αλλάξουν άποψη. Αν μάλιστα άκουσαν προσεκτικά τις δηλώσεις του insider της ΕΕ, θα πρέπει να προβληματισθούν.

Δεν θα είμαστε διπλωματικοί.

Όταν ήλθε ο πρόεδρος Ομπάμα στην Αθήνα, είχαμε γράψει ότι βασικός σκοπός της επίσκεψης ήταν να βγάλει τον τελευταίο λόγο της προεδρίας του με φόντο την Ακρόπολη.

Αυτή ήταν η εικόνα που είχαμε και εκ των υστέρων αποδεικνύεται σωστή, άσχετα αν η ομιλία στην Πνύκα δεν πραγματοποιήθηκε.

Φυσικά, κάθε άνθρωπος και πολιτικός που γνωρίζει τι θέλουν οι οικοδεσπότες του, δεν έχει κανένα λόγο να τους δυσαρεστήσει.

Πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος πιστεύει στην ανάγκη για διευθέτηση του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις.

Ηταν λοιπόν επόμενο να τελειώσουν όλα πολύ γρήγορα.

Η Ευρωζώνη κι ο κόσμος έχουν πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν από το ελληνικό ζήτημα.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής στην απάντηση που έδωσε στον δημοσιογράφο του Bloomberg.

Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Ομπάμα αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο Βίζερ ουσιαστικά παρέκαμψε την ερώτηση, δηλώνοντας πως αυτό που καταλαβαίνει ο ίδιος είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για να έλθει η ανάπτυξη.

Όμως, ο ίδιος υψηλόβαθμος γραφειοκράτης, που ξέρει ίσως όσο κανένας άλλος λόγω θέσης τόσα τα τεχνικά ζητήματα όσο και τα πολιτικά γύρω από το ελληνικό χρέος, προέβη και σ' άλλες δηλώσεις που θα έπρεπε να προβληματίσουν την Αθήνα, αντί για τα ψευδεπίγραφα περί «αισιοδοξίας» που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο κ. Βίζερ ανέφερε ότι προϋπόθεση για να γίνουν οι συζητήσεις για το χρέος είναι η είσοδος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι συζητήσεις θα οριστικοποιηθούν αν το Eurogroup της 5ης Μαΐου αξιολογήσει θετικά τις ελληνικές προσπάθειες για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων.

Αν και δεν το διευκρίνισε, ο Αυστριακός πρόεδρος του EwG αναφερόταν προφανώς στη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αφού είχε διευκρινίσει νωρίτερα ότι τα βραχυπρόθεσμα θα εγκριθούν ως το τέλος του 2016.

Είναι σαφές ότι ο κ. Βίζερ εκφράζει τη γερμανική άποψη στο συγκεκριμένο θέμα.

Είναι επίσης λογικό να αναμένουμε ότι αυτή θα είναι η κυρίαρχη άποψη στο Eurogroup και στην Ευρωζώνη.

Επομένως, η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με κάποιο πειστικό τρόπο θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις στο μέτωπο των μεσοπρόθεσμων μέτρων του ελληνικού χρέους.

Ακόμη κι αν η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της 2ης αξιολόγησης, θα πρέπει να αναμένει ότι η Γερμανία θα σέρνει τα πόδια της για τα μεσοπρόθεσμα, όσο δεν έρχεται σε συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτό μας είπε ο κ. Βίζερ -και δεν είναι για πανηγυρισμούς.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v