Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επανάσταση των ποπολάρων

Αν το Brexit εξέπληξε πολλούς, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ θα σοκάρει πολύ περισσότερους. Οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά στην αρχή, όμως το μήνυμα είναι σαφές.

Οταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν γνωστό, όμως ήταν σαφές ότι ο επιχειρηματίας Ντόναλντ Τραμπ όδευε προς την προεδρία των ΗΠΑ.

Πρόκειται για έναν προσωπικό θρίαμβο του αμφιλεγόμενου επιχειρηματία που κανείς δεν υπολόγιζε το καλοκαίρι του 2015, όταν ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ο Τραμπ, ο οποίος πολεμήθηκε από το κατεστημένο του ιδίου του κόμματός του αλλά και τα ΜΜΕ, κέρδισε τις εκλογές, κάνοντας και λέγοντας πράγματα που δεν συνηθίζουν οι πολιτικοί.

Με την τακτική του αποξένωσε υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του, μεγάλες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Μεξικανοί και γενικά οι ισπανόφωνοι.

Όμως, κέρδισε τις καρδιές μεγάλου μέρους του πληθυσμού, π.χ. τους λευκούς εργαζόμενους άνδρες, που αισθάνονται ότι το πολιτικό κατεστημένο τούς αγνοεί.

Ολοι αυτοί πήγαν να ψηφίσουν, παρότι η εκστρατεία του Τραμπ δεν είχε τους ανθρώπους και τα μέσα που είχε η Χίλαρι Κλίντον για να τους κινητοποιήσει.

Κατά βάση ήταν μια ψήφος εναντίον της ελίτ των ΗΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών που ψήφισαν τον Τραμπ δήλωναν ότι δεν τον θεωρούν κατάλληλο για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με exit polls.

Δεν θα πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι ένας αριστερός υποψήφιος, ο Μπέρνι Σάντερς, κέρδισε 22 πολιτείες στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των δημοκρατικών.

Πρόκειται για άλλο ένα σημάδι από το άλλο άκρο του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, ότι υπάρχει μια μερίδα πολιτών που δεν εκφράζεται από τους παραδοσιακούς πολιτικούς.

Όμως, η αμερικανική ψήφος θα πρέπει να προβληματίσει διπλά γιατί έρχεται μετά την ψήφο των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ και πριν τις εκλογές στη Γαλλία και στη Γερμανία το 2017.

Ο Τραμπ υιοθέτησε έξυπνα το σύνθημα ενός μεγάλου, δημοφιλούς προέδρου, όπως ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, «Make America Great Again", όμως το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρα λαϊκίστικο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και γενικότερα σε ολόκληρο τον κόσμο ανησυχούν με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ασία, η βουτιά των συμβολαίων futures στον αμερικανικό Dow Jones αντικατοπτρίζει αυτές τις ανησυχίες.

Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο Τραμπ είναι μεν λαϊκιστής στην πολιτική αλλά είναι επίσης ένας έξυπνος επιχειρηματίας.

Ο ίδιος τονίζει συχνά πως ξέρει να κάνει ντιλ.

Στο βιβλίο του, που λίγοι πρόσεξαν, περιγράφει τις μεθόδους για να επιτύχει κάποιος τους στόχους του.

Ο κ. Τραμπ πέτυχε τον στόχο του.

Δεν έχουμε λοιπόν καμία αμφιβολία ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ελιχθεί όταν και όσο χρειάζεται, κάνοντας υποχωρήσεις σε κάποια ζητήματα, για να είναι ένας επιτυχημένος πρόεδρος.

Θα πρέπει λοιπόν να αναμένουμε αρκετές κυβιστήσεις από έναν ρεαλιστή επιχειρηματία και τώρα πρόεδρο.

Όμως, εκείνο που θα πρέπει επίσης να κρατήσουμε από την εκλογή Τραμπ είναι το μήνυμα πολλών Αμερικανών πολιτών στην ελίτ της χώρας.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v