Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Κυριάκος επιμένει σε πρόωρες εκλογές

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης ζήτησε χθες από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Πέρα από τους άλλους λόγους, φαίνεται ότι υπάρχει κι ένας τεχνοκρατικός.

Όταν ο αρχηγός ενός μεγάλου κόμματος ζητάει πρόωρες εκλογές, το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό κάποιου πολίτη που τον ακούει είναι πως έχει πολιτικούς λόγους για να ζητά κάτι τέτοιο.

Στη δική μας περίπτωση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σημαντικό έως μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι του κυβερνώντος κόμματος.

Είναι λοιπόν φυσιολογικό, ο πρόεδρος της ΝΔ να ζητάει πρόωρες εκλογές, αν θεωρεί ότι θα τις κερδίσει με διαφορά και θα γίνει πρωθυπουργός.

Όμως, ο ίδιος επικαλείται την κατρακύλα της οικονομίας και τον εκφυλισμό των θεσμών, που αποδίδει στη κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, το κυβερνών κόμμα κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για υπονόμευση των θεσμών.

Φυσικά, θα μπορούσαν να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που εξηγούν την επιμονή του κ. Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές.

Θα ήταν λογικό, π.χ. να ζητούσε εκλογές αν πίστευε ότι η οικονομία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο αλλά θα έμπαινε σε αναπτυξιακή τροχιά από την επόμενη χρονιά.

Αρκετοί φέρνουν για παράδειγμα τον κ. Τσίπρα.

Διαβλέποντας την έξοδο της Ελλάδας από το 2ο μνημόνιο, τις αυξημένες πιθανότητες για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2015 και το 2016 και το προβάδισμα του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις, ο σημερινός πρωθυπουργός προτίμησε να μη συναινέσει στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η μη εκλογή Προέδρου έφερε τις πρόωρες εκλογές, που τις κέρδισε με σημαία το αντιμνημόνιο και τις υποσχέσεις για τερματισμό των πολιτικών της λιτότητας.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν κάποιος ή περισσότεροι από τους ανωτέρω πολιτικούς υπολογισμούς εξηγούν την επιμονή του κ. Μητσοτάκη για εκλογές.

Όμως, είναι βέβαιο πως έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική του «ώριμου φρούτου» που προτιμούν κάποια στελέχη του.

Κοινώς, να αφεθεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο και να αναλάβει το πολιτικό κόστος.

Ετσι, η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές με μεγαλύτερη διαφορά, όταν γίνουν, και ίσως έχει αυτοδυναμία.

Όμως, από συνομιλίες με πρόσωπα που γνωρίζουν καταστάσεις προκύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης προβληματίζεται από κάτι άλλο.

Ο ίδιος φέρεται να θεωρεί ότι η κυβέρνησή του θα χρειασθεί τουλάχιστον ένα χρόνο για να πείσει με πράξεις τις αγορές και τους εταίρους-δανειστές για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.

Αν οι εκλογές γίνουν π.χ. του χρόνου τέτοια εποχή, δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος γιατί το πρόγραμμα του ESM λήγει το καλοκαίρι του 2018.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα κληθεί να διαχειρισθεί πιθανόν ένα 4ο μνημόνιο, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για το κόμμα του και τις αντοχές ενός σημαντικού μέρους του λαού.

Κοινώς, δεν θα έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή του.

Σύμφωνα λοιπόν μ' αυτή την εκδοχή, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σε πρόωρες εκλογές γιατί θεωρεί πως ο χρόνος είναι πολύτιμος

Είναι ο «τεχνοκρατικός» λόγος στον οποίο αναφερθήκαμε στην αρχή.

Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του σχετικά με το κίνητρο του κ. Μητσοτάκη, όταν μιλά για πρόωρες εκλογές.

Όμως, ο «τεχνοκρατικός» λόγος έχει βάση αν κάποιος δεν πιστεύει στο καλό σενάριο της σημερινής κυβέρνησης για την οικονομία και θεωρεί πως μόνο η έξοδος στις αγορές θα φέρει την έξοδο από τα μνημόνια.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v