Aγορές: Δυστυχώς οι ταύροι αντέχουν!

Παρά τις σημαντικές απώλειες της Σοφοκλέους και των άλλων αγορών το τελευταίο διάστημα, οι ταύροι συνεχίζουν να μην παραδίδουν τα όπλα κι αυτό μάλλον δεν είναι καλό μήνυμα για τις μετοχές.

Aγορές: Δυστυχώς οι ταύροι αντέχουν!
Η επενδυτική ψυχολογία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την πορεία μιας αγοράς και αυτό έχει αποδειχτεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

Ο ”πάτος” στις χρηματιστηριακές αγορές είναι συνήθως συνυφασμένος με περιόδους άκρατης απαισιοδοξίας κατά τον ίδιο τρόπο που η ”κορυφή” είναι συνήθως ταυτισμένη με περιόδους άκρατης ευφορίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεγάλη πτώση των μετοχών έχει φέρει κατήφεια σε ένα μεγάλο μέρος της αγοράς.

Όμως, οι δείκτες μέτρησης της απαισιοδοξίας που θα μπορούσαν να σημάνουν το τέλος της πτώσης δεν έχουν ακόμη χτυπήσει κόκκινο, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο.

Ο δείκτης χρηματιστηριακής ψυχολογίας της Credit Suisse βρισκόταν κάτω από το ιστορικό μέσο επίπεδο την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το ίδιο συνέβαινε με τον δείκτη που μετρά τη διάθεση των επενδυτών να αγοράσουν μετοχές.

Ο δείκτης ψυχολογίας δεν είχε υποχωρήσει στο χαμηλό επίπεδο όπου βρισκόταν στα μέσα Αυγούστου και φυσικά απέχει ακόμη αρκετά για να βρεθεί στον πάτο όπου βρέθηκε τον Μάιο του 2006.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά συμβόλαια στην αγορά παραγώγων που ποντάρουν σε πτώση (σορτάρισμα) μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών, όπως ο S&P 500, αλλά δεν έχουν ακόμη σκαρφαλώσει στα ακραία επίπεδα του περασμένου Δεκαπενταύγουστου.

Το κλείσιμο των ανοιχτών θέσεων πώλησης σ’ αυτά τα συμβόλαια σηματοδοτεί το γύρισμα της βραχυπρόθεσμης τάσης των αγορών.

Ούτε η διάθεση των επενδυτών να αγοράσουν μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο έχει υποχωρήσει τόσο πολύ ώστε να σηματοδοτεί το γύρισμα των μετοχών σε ανοδική τροχιά.

Υπενθυμίζεται ότι οι ίδιοι δείκτες είχαν βρεθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα στα τέλη Οκτωβρίου, έχοντας καλύψει το έδαφος από τα χαμηλά όπου βρέθηκαν στα μέσα Αυγούστου.

Ήταν η περίοδος που μία από τις πιο δημοφιλείς έρευνες εδώ και δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκείνη του Investor’s Intelligence, έδειχνε έλλειψη αρκούδων και πολύ μεγάλη υπεροχή των ταύρων στην αμερικανική αγορά.

Το ποσοστό των αρκούδων είχε υποχωρήσει κάτω από το 20%, στέλνοντας δυσάρεστο μήνυμα για τη βραχυπρόθεσμη τάση της μητέρας όλων των αγορών.

Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκαν τα ιστορικά στοιχεία που δείχνουν ότι η αγορά φτάνει στο υψηλότερο τοπικό σημείο και αρχίζει να υποχωρεί κάθε φορά που το ποσοστό των αρκούδων πέφτει στο 20% ή χαμηλότερα.

Τα σημάδια που στέλνουν σήμερα οι δείκτες ψυχολογίας είναι σε γενικές γραμμές θετικά. Όχι όμως τόσο θετικά ώστε να σηματοδοτούν αλλαγή πορείας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ταύροι δεν έχουν εγκαταλείψει κάθε ελπίδα για ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών και συνέχιση του πολυετούς ράλι που ξεκίνησε το 2003.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v