Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού

Η προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση Χουλιαράκη για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα από τους πιστωτές. Όμως, το πιο σημαντικό είναι πλέον κάτι άλλο.

Οι πιστωτές γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα σε καθημερινή βάση.

Και όλα τα δημοσιεύματα που τους ενδιαφέρουν μεταφράζονται και ανθρώπους έχουν που γνωρίζουν και εμπιστεύονται για να λύνουν τις απορίες τους και να μαθαίνουν τις απόψεις τους για θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Δεν περνά λοιπόν απαρατήρητο, όταν βγαίνει ένας κυβερνητικός αξιωματούχος και κάνει μια βαρύνουσα δήλωση για κάποιο θέμα που τους καίει και ένας άλλος αξιωματούχος κάνει την ακριβώς αντίθετη.

Με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την εκ νέου παραπομπή σε δίκη του πρώην επικεφαλής της κ. Γεωργίου είχαμε αναφέρει σε άρθρο με τίτλο «Τα παθήματα να γίνουν μαθήματα».

«Η ιστορία με τα δημοσιονομικά στοιχεία της περιόδου 2010-2015 πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, γιατί προκαλεί κακό στην οικονομία. Οσο γρηγορότερα αυτό γίνει αντιληπτό, τόσο το καλύτερο».

Η αντίδραση της Κομισιόν και άλλων για το συγκεκριμένο θέμα ήταν αρκετά δυναμική, ώστε να μην αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών στην κυβέρνηση για τις πιθανές επιπτώσεις στην αξιολόγηση των προαπαιτούμενων και της δεύτερης αξιολόγησης.

Η πρόσφατη επίσκεψη των κ.κ. Τσακαλώτου, Σταθάκη και Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες ήταν διαφωτιστική, αν και γνώριζαν τις θέσεις των δανειστών για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ.

Μάλιστα, το θέμα φερόταν να είναι στην ατζέντα του Eurogroup του Σεπτεμβρίου. Δηλαδή σε λίγες μέρες.

Η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Χουλιαράκη, που θεωρείται από τους δανειστές ο πιο αξιόπιστος συνομιλητής τους στο οικονομικό επιτελείο, το αποδεικνύει.

Ο τελευταίος εμφανίσθηκε ουσιαστικά να διαβάζει την προσεκτικά διατυπωμένη έκφραση για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat και τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου.

Επιπλέον, η δήλωση έγινε με κάθε επισημότητα στη Βουλή.

Αυτό γεννά την υποψία ότι οι δανειστές γνώριζαν το περιεχόμενο της δήλωσης και την επιδοκιμάζουν καθώς αυτό ήθελαν, μαζί με την αθώωση του κ. Γεωργίου που μάλλον επιτυγχάνει.

Από την άλλη πλευρά, ξεκίνησε μια νέα προκαταρκτική εξέταση για το θέμα του ελλείμματος του 2009, με αφορμή δημοσιεύματα στο Τύπο.

Όμως, στα μάτια των ξένων αυτή παραπέμπει περισσότερο σε ελληνικούς, εσωτερικούς, πολιτικούς ελιγμούς.

Τους δανειστές θα ενοχλούσε ιδιαίτερα αν υπήρχε δήλωση άλλου κυβερνητικού στελέχους, όπως πρόσφατα του κ. Παπαγγελόπουλου, προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Είναι σαφές ότι στην κυβέρνηση θέλουν να κλείσουν το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου και καλά κάνουν.

Το θέμα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προσκόμματα στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και τη δεύτερη αξιολόγηση.

Φυσικά, δεν είναι το μοναδικό θέμα που θα μπορούσε να βάλει τροχοπέδη στην αξιολόγηση.

Όμως, δίνει την ευκαιρία στους κυβερνώντες να καταλάβουν ότι θα πρέπει να τα αποφύγουν, αν θέλουν να εκταμιεύσει ο ESM κεφάλαια προς την Ελλάδα.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v