Mια ασπίδα για τη Σοφοκλέους

Η μαυρίλα στις διεθνείς αγορές είναι επόμενο να δημιουργεί προβληματισμό και απαισιοδοξία. Ωστόσο, στην ελληνική αγορά υπάρχει ένα στοιχείο που ενδέχεται να την κάνει να ξεχωρίσει θετικά σε μια δύσκολη περίοδο.

Mια ασπίδα για τη Σοφοκλέους
Οι στρατηγικοί αναλυτές των μεγάλων ξένων οίκων πληρώνονται για να εκφράζουν εμπεριστατωμένες εκτιμήσεις για την πορεία των αγορών στο μέλλον.

Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι συμφωνούν ούτε ότι έχουν πάντα δίκιο.

Όμως, στην παρούσα φάση δεν μπορεί να μην αγνοηθεί το γεγονός ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αυτής της ομάδας αναλυτών δεν είναι αισιόδοξες για την πορεία των μετοχών σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα τρίμηνα.

Οι ανησυχίες εστιάζονται κυρίως στο ενδεχόμενο να μπει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που έχουν υποβαθμίσει τις συστάσεις τους για μετοχές σε ”ουδέτερες” από ”overweight” προηγουμένως σε σχέση με τα ποσοστά αναφοράς (benchmark) στα ιδανικά χαρτοφυλάκια που χρησιμοποιούν.

Όμως, ο προσεκτικός παρατηρητής διαπιστώνει ότι ο ίδιος προβληματισμός δεν διακρίνει τους συναδέλφους τους που ειδικεύονται στις αναδυόμενες αγορές.

Το αντίθετο συμβαίνει. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των στρατηγικών αναλυτών των μεγάλων οίκων που ασχολούνται με τις αναδυόμενες αγορές είναι πιο αισιόδοξες, με εξαίρεση τις κινεζικές μετοχές Α που θεωρούνται φούσκα έτοιμη να σκάσει.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις βασίζονται σε 3 παράγοντες.

Πρώτον, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα παραμείνει ισχυρός το 2008 στις περισσότερες απ’ αυτές τις αγορές. Δεύτερον, τα μακροοικονομικά μεγέθη τους έχουν βελτιωθεί, π.χ. μείωση πληθωρισμού, δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Και τρίτον, το κίνητρο των υψηλότερων αποδόσεων θα συνεχίσει να προσελκύει πολλά ξένα κεφάλαια από τις ανεπτυγμένες χώρες.

Όμως, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις δεν ακουμπάνε μόνο τις αναδυόμενες αγορές αλλά και τις ανεπτυγμένες.

Ας μην ξεχνάμε ότι η πορεία της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας και πολλών από τις επιχειρήσεις τους εξαρτάται από τις αναδυόμενες αγορές στις οποίες είτε εξάγουν προϊόντα και υπηρεσίες είτε έχουν θυγατρικές.

Από τη στιγμή που οι προβλέψεις για την πορεία των περισσότερων απ’ αυτές τις οικονομίες και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι σχετικά αισιόδοξες, θα ήταν κουτό να μην προσεχθεί από τους στρατηγικούς αναλυτές των ανεπτυγμένων χρηματιστηριακών αγορών για έναν απλό λόγο.

Πολλές εταιρίες με έδρα σε ανεπτυγμένες χώρες αντλούν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους από τις αναδυόμενες αγορές.

Όπως λοιπόν ο αναλυτής που καλύπτει μια τέτοια εταιρία το επισημαίνει, το ίδιο θα κάνει αργά ή γρήγορα και ο στρατηγικός αναλυτής που καλύπτει ολόκληρες αγορές.

Η διαφορά είναι ότι ο πρώτος θα αναφερθεί στις εταιρίες που καλύπτει, ενώ ο στρατηγικός αναλυτής θα τις ομογενοποιήσει με σύνηθες κριτήριο τη συμμετοχή των εσόδων από τις αναδυόμενες αγορές στο σύνολο των ομίλων τους.

Η Merrill Lynch ήταν από τις πρώτες διδάξασες, δημιουργώντας καλάθια μετοχών από εταιρίες με έδρα ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές και έντονη δραστηριοποίηση σε αναδυόμενες.

Από τη στιγμή που οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των στρατηγικών αναλυτών για τις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες αγορές αποκλίνουν είναι θέμα χρόνου πριν το εκμεταλλευτούν, προτείνοντας αγορές ομαδοποιημένων μετοχών.

Αυτό σημαίνει αυξημένη ζήτηση για μετοχές εταιριών που έχουν δραστηριότητες σε συγκεκριμένες αναδυόμενες αγορές.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σοφία για να κατανοήσει κάποιος ότι αρκετές ελληνικές εταιρίες, π.χ. Εθνική, Coca Cola HBC, ΟΤΕ, Εurobank, Vivartia θα είναι στην πρώτη γραμμή.

Το αντίθετο λογικά θα συμβεί με εταιρίες που αντλούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους από την αμερικανική οικονομία, π.χ. Τιτάν. Οι τελευταίες θα μπορούσαν επίσης να κατηγοριοποιηθούν και να γίνουν αντικείμενο ανοιχτών πωλήσεων (short).

Επειδή οι ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες είναι συντριπτικά περισσότερες σε σχέση με τις δεύτερες, η Σοφοκλέους θα βγει ουσιαστικά ενισχυμένη.

Είναι μια εξέλιξη που μπορεί να βοηθήσει τη Σοφοκλέους να αποφύγει δύσκολες ατραπούς και να υπεραποδώσει σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς το έξυπνο χρήμα δεν σταματά ποτέ να αναζητά υψηλότερες αποδόσεις.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v